Kürtler Liverpool'da örgütleniyor  

Yurt Dışı Haberleri —

Liverpool Kürt Halk Meclisi

Liverpool Kürt Halk Meclisi

  • Liverpool, İngiltere’nin önemli kentlerinden biri. Kürdistan’ın dört parçasından gelerek kente yerleşen Kürtler, Halk Meclisi bünyesinde örgütlülüklerini büyütmeye çalışıyor.

 

DİREN DİCLE ERDEN/LONDRA 

İngiltere’nin önemli kentlerinden biri olan ve tarihte sınıf mücadelesi açısından önemli bir yere sahip olan Liverpool’a son 30 yılda binlerce Kürt aile yerleşmiş durumda. Kuzey Kürdistanlıların ağırlıklı olarak Maraş Katliamı ardından geldiği kente, 90’lı yıllarla birlikte Doğu Kürdistan ve 2000’li yıllarda ise Güney ve Güneybatı Kürdistanlılar (Rojava) yerleşmiş. Son 5 yılda ise Suriye’de yaşanan savaştan dolayı İngiltere’ye göç etmek zorunda kalan Rojava’lılar da ağırlıklı olarak Liverpool’da.

Kuzey Kürdistan’ın Kürt Alevi kesimi bu bölgeye daha önce yerleştikleri için ağırlıklı olarak restaurant, market ve kaffe shop işletmelerine sahip. Take Away kebaplarının büyük çoğunluğunu Kuzey Kürdistanlılar işletirken, son yıllarda özellikle market alanında Güney Kürdistanlılar da işletmeler açmış durumda. Doğu Kürdistanlılar ve Rojava’lılar ise daha çok inşaat sektörünü tercih ediyor.

Kürt Halk Meclisleri ile çözüm

Dört parça Kürdistan’da egemen devletlerin, Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş, katliam, asimilasyon, baskı, inkar ve yoksulluk politikaları Kürt göçünün temel nedenleri arasında. Liverpool’a yerleşen Kürtler henüz güçlü bir örgütlülüğü yakalamış değil. Bunun temel nedenleri; bölgesel farklılıklar, kurumsal sorunlar ve kapitalist modernitenin etkileri olarak sıralanabilir. Göçmen Kürtlerin bu dağınık ve örgütsüz duruma karşı Kürt Halk Meclisleri ile çözüm bulunmaya çalışılıyor.   

İki yılın ardından coşkulu bir kongre

Liverpool kentinde yaşayan Kürtleri ortak bir çatı altında buluşturmayı amaçlayan Kürt Halk Meclisi, iki yılın ardından gerçekleştirdiği 5. Olağan Kongresi’i ile örgütleme çalışmalarına hız verdi. Yaklaşık 120 delegenin katılımıyla gerçekleşen kongrede,  Kürtçe ve lehçeleri ile değerlendirmelerin yapılması dikkat çekti. Kongreye enternasyonalist örgüt temsilcilerinin yanı sıra, HDP eski Milletvekili Osman Baydemir ve Skype üzerinden PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Muslim katıldı. Kongrede Kürtçe hazırlanan raporlar okunurken, yapılan değerlendirmelerde, Türk devletinin işgal ve soykırımı politikalarına karşı “ulusal birliğin mutlaka sağlanması” vurgusu yapıldı.

Halk meclisleri ile sorunlara çözüm

Salih Muslim, kongrede yaptığı konuşmada Halk Meclisleri’nin önemine dikkat çekti ve Rojava’da oluşturulan konfederal yapının ve halk meclislerinin toplumun sorunlarını ve ihtiyaçlarına nasıl cevap olduğunu anlattı. Muslim, halkların demokratik, eşit ve cinsiyet özgürlükçü bir sisteme kavuşması için Demokratik Konfederal Paradigmayı her yerde örgütlemek gerektiğini sözlerine ekledi.

Faşizme karşı birlik vurgusu

HDP eski Milletvekili Osman Baydemir de, Kürt halkının ulusal birliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, işgale ve faşizme karşı mücadele çağrısında bulundu.

40 yıldır buradayız ama…

İngiltere Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Miraz Serhat ise, Kürtlerin yaklaşık 40 yıldır Liverpool’da yaşamasına rağmen etkili bir kurumlaşma yaratamadıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde diplomasi, dil ve kültürel alanda önemli çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kürtlerin örgütlü alanlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Serhat, “Kürtler burada hep hizmet sektöründe çalışıyor. Örgütsüzlük, hem kültürel bir sömürüye hem de emek sömürüsüne yol açıyor. Bizler örgütlendikçe hem Kürdistan’da yürütülen amansız savaşa karşı ortak bir duruş geliştireceğiz hem de burada Kürdistani özelliklerimizi yitirmeden demokratik modernite ekseninde yaşamımızı inşa edeceğiz” dedi.

Liverpool kongresine katılan delege ve yurtseverlerin temel vurguları da “ulusal birlik, Kürt dilinin yaygınlaştırılması ve kurumsallaşmanın önemi” oldu.

Liverpool’un yeni dönem eşbaşkanları ise Mizgin Botan ve Kazım Elbistan oldu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.