Kürtlere kus, ABD’ye suspus

Türk devletinin Rojava'ya saldırıları

Türk devletinin Rojava'ya saldırıları

  • “Güçlü, kararlı muktedir” olduğunu söyleyen Türk devleti, hiçbir hukuki, insani ve ahlaki normu tanımadan yerleşim alanlarını, petrol, su, elektrik ve gaz istasyonlarını bombalayarak alenen savaş suçu işliyor. Aynı Türk devleti, ABD açıklamasına rağmen SİHA’sının bir ABD F-16’sı tarafından düşürülmesiyle ilgili suskunluğa gömüldü.

Türk İçişleri Bakanlığına yönelik Ölümsüzler Taburu’nun düzenlediği fedai eylemi bahane eden Türk devletinin, askeri imha ve siyasi soykırım operasyonlarına Kuzey-Doğu Suriye’yi de eklemesiyle önceki sabah başladığı yoğun hava saldırıları, gece boyunca ve dün sabah da devam etti. 24 saat içinde 29 alan ve köy, 3 elektrik istasyonunu, 4 petrol, 2 su ve bir benzin istasyonu bombalandı. Bu saldırılarda 6 yurttaş, 6 İç Güvenlik Güçleri üyesi şehit oldu, 2 İç Güvenlik Güçleri üyesinin de aralarında bulunduğu 12 yurttaş yaralandı.

Ankara’daki fedai eylemin ardından Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, güney sınırlarında en az 30 km derinliğinde “güvenli bölge” oluşturma hedefini yineleyerek, "Yeni adımlarımız hazırlık, zaman, ortam meselesidir" dedi. Türk Dışişleri Bakan Hakan Fidan da alenen soykırım tehdidi savurdu ve savaş suçu işleyeceklerini; bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesislerini vuracaklarını söyledi. ABD ve Rusya’nın kontrolünde olan hava sahası da açılınca Türk devleti, dün sabahtan itibaren Kuzey-Doğu Suriye’nin geneline yayılan hava saldırılarını dün sabaha kadar da sürdürdü. Karadan da hem Kuzey Kurdistan’dan hem de işgal ettiği Rojavayê Kurdistan bölgelerinden topçu atışlarını sürdürdü, çetelerini saldı.

 

 

Yerleşim alanları ve tesisler

ANHA’nın İç Güvenlik Güçleri’nin açıklamasını da kapsayan bilgilerine göre 24 saat boyunca düzenlenen saldırılar şöyle:

Hesekê

* Hesekê'nin kuzeybatısındaki Mişêrfê Himê köyünde bir fabrika hedef alındı; üç işçi yaralandı.

* SİHA’nın Mişêrfê-Hesekê arasındaki yol güzergâhında hedef alınan sivil araçta can kaybı meydana geldi.

* Kentteki Himê Su İstasyonu defalarca hedef alındı.

* Kent kırsalındaki Serêkaniyê göçmenlerinin kaldığı Waşûkanî Kampı çevresine 5 hava saldırısı düzenlendi.

* Til Temir ilçesinin batısındaki Tewîla köyü bombalandı.

* Til Temir ilçesinin güneyindeki Rikuba köyüne yakın alanda bulunan su istasyonu SİHA ile hedef alındı. Saldırı sonucu su istasyonunda ağır hasar meydana geldi.

* Hesekê kenti ile ona bağlı çok sayıda köylere elektrik sağlayan Xerbî Barajı Elektrik İstasyonu hedef alındı.

* Til Temir ilçesinin kuzeyindeki Dirdara köyü bombalandı.

* Zirgan ilçesine bağlı Dad Ebdal köyündeki bir okul, Bobî ve ve Esediye köyleri bombalandı.

Qamişlo

* Qamişlo’nun Çilaxa ilçesindeki baraj çevresi hedef alındı ve ağır maddi hasar meydana geldi.

* Amûdê ilçesinin 3 km güneyindeki Til Hebeş köyüne düzenlenen hava saldırısında 6 İç Güvenlik Güçleri şehit oldu, ikisi de yaralandı.

* Tirbespiyê ilçesinin güneyindeki Gir Dahol köyüne yakın bir petrol istasyonu hedef alındı.

* Çilaxa ilçesinin Al Qews köyündeki bir petrol istasyonu hedef alındı.

* Tirbespiyê’nin kırsalındaki Seîda Petrol İstasyonu hedef alındı.

* Tirbaspiyê’nin Ziraba Petrol İstasyonu hedef alındı.

* Qamişlo’nun Cirnk Mahallesi’ndeki elektrik santrali ile kuzeyindeki elektrik santralleri hedef alındı.

* Amûdê ilçesindeki elektrik santrali bombalandı.

* Tirbespiyê ilçesindeki Ewda Gaz İstasyonu hedef alındı.

* Qamişlo kuzeyindeki anayola 2 kez hava saldırısı düzenlendi.

* Tirbespiyê’nin ilçesindeki Ewde Gaz İstasyonu, Aliyan köyüne yakın petrol istasyonu ve ilçenin doğusunda bulunan bir başka petrol istasyonu ağır bombardımana tutuldu.

* Dêrik'in Teqil Beqil köyündeki elektrik santrali ile Girkê Legê ilçesinin Sê Gira Dero köyündeki elektrik santrali, savaş uçakları tarafından bombalandı.

* Girbawi beldesindeki fabrika bombalandı.

* Çilaxa ilçesindeki El Qews istasyonu ve Amûdê ilçesinin güneyindeki Xirbê Xoy köyü hedef alındı.

Kobanê

* Kobanê’nın güneyindeki Sirîn ilçesinin güneybatısındaki Qesif köyündeki oto tamirhanesi 3 kez hedef alındı.

* Kobanê’nın 45 km güneydoğusundaki Xirab Îşkê köyü ve M4 yolu üzerindeki motosikletin bombalaması sonucu iki yurttaş şehit oldu.

* Eyn Îsa ilçesinin kuzeyindeki Seyda köyü ağır silahlarla bombalandı.

Efrîn ve Şehba

* Şehba’nın Zîwanê köyü ağır silahlarla hedef alındı.

* Şehba’nın Til Rifet ilçesi bombalandı.

* Efrîn’in Şerawa ilçesine bağlı Dêr Cemal, Ziyaret, Meranaz, Meyase, Gundê Mezin, Kilotê, Hişr Soxanekê, Bênê köyleri ile Şera ilçesinin Merenaz, Şewarxe, Keştar köyleri ağır silahlarla bombalandı.

* Efrîn’in Malikiye köyü de hedef alındı.

Minbic

*Minbic kuzeyindeki Hemam, Toxar, Hoşeriye, Ewn Dadat, Dendeniye ve Seyade köyleri hedef alındı.

En az 12 şehit

İç Güvenlik Güçleri’nin açıklaması ve yerelden edinilen bilgilere göre; 6 sivil yurttaş, 6 İç Güvenlik Güçleri üyesi şehit oldu, 2 Güvenlik Güçleri üyesinin de aralarında bulunduğu 12 yurttaş yaralandı.

ABD: SİHA’yı vurduk

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), önceki gün Rojava’da düşürülen ve Türk Savunma Bakanlığının inkar ettiği Türk SİHA’sının ABD'ye ait F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Böylece ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye ait bir hava aracını ilk kez düşürmüş oldu. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Hesekê'de ABD askerlerinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta hava harekatı düzenlediğini söyledi. Ryder, birkaç saat sonra SİHA'lardan birinin ABD askerlerinin bulunduğu bölgeye 500 metre kadar yaklaştığını ve Amerikalı komutanlar tarafından tehdit olarak algılanması üzerine F-16 savaş uçağıyla vurularak düşürüldüğünü belirtti. Ryder, söz konusu kararın, ABD güçlerince emir komuta zinciri içinde alındığının altını çizdi.

Bakanlar görüştü

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın, Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler'le arasındaki telefonda görüştüğünü aktaran Ryder, "iki bakanın bir daha benzer bir olayın yaşanmaması için çaba gösterileceğine ilişkin bir anlayışa vardıklarını" söyledi. Ryder, "Üzücü bir olay. Türkiye’nin ABD güçlerini kasıtlı olarak hedef aldığına ilişkin bir gösterge yok. İletişim kanalları açık kalmaya devam edecek" yanıtını verdi. SİHA konusunda suskun kalan Türk Savunma Bakanlığı da görüşmeyle ilgili “Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi" şeklinde açıklama yaptı.

ABD tarafından düşürülen SİHA’sıyla ilgili suskun kalan Türk ordusu da Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak’ın ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown Jr.'la görüştüğünü duyurdu. Açıklamada, telefon görüşmesinde "güncel gelişmelerin ele alındığı" belirtildi.

 

*****

Türk utanmazlığının belgesi

Türk devleti, soykırım tehdidini Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ağzından savurup savaş suçu işleyeceğini duyurduktan  sonra böyle de yapmasın rağmen Savunma Bakanlığının açıklamasıyla soykırımcı zihniyetini, yalan, hamaset ve utanmazlıkla perçinlediğini de sergiledi. “Güçlüyüz, kararlıyız, muktediriz” diyen Türk Savunma Bakanlığı, Kuzey-Doğu Suriye’deki hava saldırılarını sıraladıktan sonra şunu tekrarlayabildi: “Bu harekât sırasında; masum sivillerin, dost unsurların, tarihî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır.” 

 

*****

BM: Sivillere saldırma

BM Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türk devletinin yeniden artan saldırılarının endişe verici olduğunu ifade ederek, sivillere ve sivil yerleşim yerlerine dönük saldırıların son vermesini istedi. Pedersen, Türk devletinin can kayıplarına neden olan sivil alt yapıyı da hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini kaydetti. Yeniden başlayan saldırıların BM Güvenlik Konseyi’nin 2015 tarihli 2254 sayılı Suriye kararlarına aykırı olduğunu da belirten Pedersen, “Bu çatışma hali aynı zamanda terörizmle mücadelenin önünde bir engel teşkil ediyor” dedi. Uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatan Pedersen, sivillere ve sivil yerleşim yerlerine dönük saldırıların son verilmesi gerektiğini çağrısında bulundu. 

 

*****

İşgalci saldırganlığı protesto

İşgalci Türk devletinin dünden bu yana aralıksız devam eden saldırılarına karşı Kobanê, Hesekê, Amûdê, Qamişlo ve Dêrik halkı alanlara çıktı. Türk saldırılarını protesto eden halk, garantör devletler ile BM ve uluslararası kurumlara sorumluluklarını hatırlattı; hav sahasının kapatılmasını istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.