Kürtlerin zaferi

Dünya Haberleri —

Kerkuk'ta kutlamalar başladı

Kerkuk'ta kutlamalar başladı

  • Kürtler, Irak Anayasasının 'tartışmalı bölgeler' kabul ettiği 4 vilayetinde sandıklara gidip tartışmalara son verdi. Kerkuk’te ortak liste ile seçime girmeseler de Kürtler oyların büyük çoğunluğunu aldı. Atanmış vali Cuburî ancak 80 bin oy almayı başarabildi. 
  • Irak’ta seçimlere katılım oranı yüzde 41 olarak gerçekleşirken, Kerkuklu seçmenin yüzde 65’i sandıklara gitti. YNK’nin kesin üstünlüğü ile tamamlanan seçimler ile atanmış vali yerinden olacak. YNK Kerkuk’un hak ettiği şekilde Kürt bir vali ile yönetileceğini söyledi. 

Irak il Genel Meclis seçimleri ülke genelinde yerel idarelerin karar alma ve uygulamadaki gücü nedeni ile referandum atmosferinde yaşandı. Irak genelinde seçime ilginin zayıf kaldığı gözlemlenirken, Kurdistan’dan 140. Madde ile koparınan vilayetlerde Kürtler seferber oldu. Kerkuk, Ninova, Diyala ve Selahaddin vilayetlerinde Kürtlerin sadıklara gitmesi ile seçime katılım oranları yüzde 65’lere ulaştı. Irak’ın Federe Kurdistan dışında kalan 15 vilayetlerindeki seçime katılım Muqteda es-Sadr’ın boykot çağrılarının karşılık bulmasıyla yüzde 40’ları ancak gördü. Bağdat’ın Sadr Hareketinin kesin hakimiyeti altında olan bölgesinde seçime katılım oranı yüzde 19’da kaldı. 

Irak’ın kayyumlarına karşı
Başûrê Kurdistan halkının temsilcilerinin 2017 referandumu sonrası zorla çıkartıldıkları Kerkuk, Diyala ve Selahaddin vilayetlerindeki meclislere dönmek için yüklendiği seçimlerde Kerkuk valisinin Kürt olmasına kesin gözü ile bakılıyor. Irak 2017’de ordu gücü ve Heşdî Şabî ile bu vilayetlere girmiş ve Kürt temsilcilerini çıkartmıştı. O tarihten beri Irak Merkezi Hükümetinin atadığı valiler eli ile yönetilen Kerkuk’te Kürt halkı göçertme politikaları ile karşı karşıya kaldı. Kerkuk’de Kürt çoğunluk ve iradesine rağmen Rekan Cuburî atanmış vali olarak görevde. Kerkuk’teki oldu bittiye karşı Yekîtî Niştimanî Kurdistan (YNK) güçlü adaylarla seçime katıldı. Resmi olmayan verilere göre YNK Kerkuk’te 5 sandalyeyi aldı 6.sını zorluyor.

Kerkuk’ta 8 garanti
Resmi olmayan sonuçlara göre Kürt partiler Kerkuk’te 15 sandalyenin 8’ini garantiledi ve bunların çoğu YNK listesinde yer alanlardan oluşuyor. Diğer bir ifadeyle YNK 5, KDP 2 ve Nwey Nu 1 sandalye garantiledi. Bazı kaynaklar da YNK’nin 6, KDP’nin 2 sandalye kazandığını belirtiyor. Ayrıca kota sisteminde Hristiyanlara bir sandalye ayrılırken, toplam sandalye sayısı böylece 16’ya çıkmış oluyor.

Atanmış vali gidici
Kerkuk’te atanmış Vali Rekan Cuburi başkanlığındaki Arap İttifakı 80 bin oy, Wasfi Asi başkanlığındaki Rube İttifakı 42 bin oy, Muhammed Tamim başkanlığındaki Qiyade İttifakı 40 bin oy aldı. Kerkuk’te kayıtlı olan Arap seçmenlerin büyük çoğunluğu Hewice’den olmak üzere yüzde 70’i sandık başına gitti. Kürtler ise yüzde 65-70 aralığında, Türkmenlerin ise yüzde 50-60 arası sandığa gitti. Reyan Kıldani öncülüğündeki Babilyon ittifakının adayının Kerkuk’teki 1 sandalyelik Hristiyan kotanın sahibi olacak. Kerkuk İl Meclisi 4’ü kadın biri Hristiyan kotası olmak üzere 16 sandalyeden oluşuyor.

Türk devletinin hesabı tutmadı
Irak'ın 14 vilayetinde 2013'ten, Kerkuk'te ise 2005'ten bu yana yapılan ilk İl Genel Meclis seçimleri 140. Maddeyi kapsayan bölgelerde çekişmeli geçti. Türk devletinin özel örgütlenme yaptığı Kerkuk ve Duz’da hezimet yaşayan Türkmen Cephesi sonuçalar itiraz ediyor. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun resmi olmayan ilk ön sonuçlarını açıklayacağı bildirildi.

Seçimlerde YNK etkisi
YNK’nin Kerkuk’teki oyları geçen seçimlere göre yüzde 90 oranında artarken, resmi olmayan sonuçlara göre YNK, Kerkuk’te büyük bir zafer kazandı. YNK Seçim Bürosu Başkanı Rizgar Haci Hemed, YNK’nin oy oranının yüzde 90 arttığını belirterek Kerkuk valiliği görevinin YNK’nin hakkı olduğunu bildirdi. Rizgar Haci Hemed, devamla şunları kaydetti; “Kerkuk’teki oyların yarısından fazlasını aldık. Kürt oylarındaki bölünme nedeniyle bir çok oy boşa gitti ancak bizler hala birliği sağlayabiliriz. Bölge genelinde birlikte çalışmaya hazırız.”

Maliki Bağdat’ta, Helbusi’de Anbar’da 
İl genel meclis seçimlerinde eski Başbakan Maliki Bağdat’ta Halbusi’de Anbar’daki oyların çoğunluğunu kazandı. Irak geneli seçimlere katılım oranı % 41’de kalırken, toplamda 6 milyon 599 bin 668 seçmen sandık başına gitti. Irak’ın orta ve güney kesimlerinde seçimlere katılım oranın düşük olduğu gözlemlenirken batı ve kuzeydeki kesimlerinde ise belli bir yoğunluk yaşandı.
Bağdat’ta eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin seçim yarışında oyların çoğunluğunu alarak Bağdat’ta liderlik için yarışırken, görevden alınan eski Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin partisi de Anbar’da oyların çoğunluğunu aldı.
Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nun paylaştığı verilere göre Bağdat, Diyala, Babil, Kerbela, Zikar, Divaniye, Mutenna ve Anbar’da seçimlere katılım oranı diğer kentlere oranla düşüktü. Seçimlere katılımın en yüksek olduğu kent  ise Kürtlerin oyların çoğunluğunu aldığı Kerkuk oldu. KERKUK

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.