Kuzey'den Kobanê'ye selam

  • Kuzey Kurdistan ve Türkiye'nin bazı kentlerinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle yürüyüş ve kitlesel açıklamalar yapıldı. 

 

Suriye’de 2011'de başlayan iç savaşta palazlanan DAİŞ, 2014’te Kobanê kentine saldırdı. Buradaki tarihi direniş, DAİŞ'in yenilgisinin başlangıcı oldu. DAİŞ saldırıları sürerken 2015'te dünyadan çok sayda aydın ve yazarın çağrısıyla 1 Kasım Dünya Kobanê Günü ilan edildi. Kobanê'nin özgürleştirilmesinin ardından Kuzey-Doğu Suriye kentlerine saldırılar devam etti. Kobanê'nin DAİŞ'ten arındırıldığı günlerin yıl dönümü 20 Ocak 2018'de Efrîn Kantonu’na, Öcalan'a dönük Uluslararası Komplo'nun yıl dönümü olan 9 Ekim 2019'de ise Serêkaniyê ve Girê Spî'ye saldırılar gerçekleşti. Saldırılara karşı Kuzey-Doğu Suriye ile dayanışmak amacıyla 2019'da 2 Kasım tarihi Dünya Rojava Günü ilan edildi. 

1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle birçok kentte açıklama ve yürüyüş düzenlendi. 

VAN

Siyasi parti ve kentteki birçok kurumun katılımıyla 1 Kasım Dünya Kobanê Günü, yürüyüş ve basın açıklamasıyla kutlandı. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüş, Van Alışveriş Merkezi önünde başladı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine AVM önünden ayrılan gruplar, sloganlarla HDP İl binası önüne geldi. Basın açıklamasını okuyan HDP Hukuk Komisyonu’ndan Av. Sedat Düşünmez, “Kobanê halkı, bundan 8 yıl önce, vahşi ve insanlık dışı yöntemlerle dünyaya korku salan IŞİD barbarlığına karşı sadece kendi varlığını, kimliğini, geleceğini değil aynı zamanda özgür insanlığı korumak için 133 gün boyunca destansı bir direniş sergiledi. ‘Kobanê düştü düşecek’ diyenlerin sevincini kursağında bırakan devrimcilere karşı bugün her türlü etik ve ahlak dışı araç ile saldırılmaktadır. Dün olduğu gibi bugün de halkların eşitliği, kadınların özgürlüğü ve demokratik bir toplum için mücadele edenleri yalnız bırakmayacağız” dedi. 

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. HDP yöneticisi Kadir Şahin, “Kobanê kadın iradesi olan Arin Mirkan, enternasyonal dayanışması olan Rıfat amca, Kader Ortakaya, Aziz Güler ve kırmızı fularlı Ayşe Deniz Karacagil’dir. Hiçbir saldırı ve karalama bu gerçeği karartmayacak, güneşi balçıkla sıvamak isteyenlerin yarın tarih karşısında hiçbir hükmü kalmayacaktır” diye konuştu. 

  URFA

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle HDP Urfa İl Örgütü açıklama yaptı. İl binasından Ahmet BAhçıvan İş Merkezi'ne "Bijî berxwedana Rojava" sloganlarıyla yürüyen HDP'liler "1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" pankartı açtı. Açıklama "Şehîd namirin" sloganı ve alkışlarla son buldu. 

ANTEP

Antep'te HDP, DBP, TJA, Yeşilsu Parkı'nda açıklama yaptı. Buradaki açıklamada konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, karanlığı yırtan ve DAİŞ'i bertaraf eden Kobanê direnişini 8. yılında kutladığını belirtti. 

MALATYA

HDP Malatya İl Örgütü'de parti binasında açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, bu direnişin demokratik yaşam umudunu dalga dalga her yere yaydığını söyledi. 

ŞIRNAK

Özgür Kadın Hareketi (TJA),Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Açıklama, “Bijî berxwedana Kobanê” sloganıyla son buldu.

DERSİM

HDP Dersim İl ve İlçe örgütleri de Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. “Kobanê ruhuyla özgürlüğe yürüyoruz” pankartının açıldığı eylemde konuşan Esma Ataş, “Bu devrim eşit, özgür ve demokratik bir yaşamın mümkün olduğunu dünyaya göstermiştir. Kobanê direniş ruhu emek, barış ve demokrasi mücadelemizin meşalesidir” diye konuştu.

MARDİN 

HDP Mardin İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, HDP Sözcüsü Ebru Günay ve Mardin Milletvekili Pero Dündar ile çok sayıda kişi katıldı. 

ADANA 

HDP Adana İl Örgütü, İsmet İnönü Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Park içerisinde HDP Adana İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER), Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAYDER) yöneticileri ile çok sayıda kişinin açıklama yapmasına izin verilmedi. Açıklama yapmakta ısrar eden kitle ile polis arasında kısa süreli gerginlik çıktı. Gerginlik sonrası alkış, zılgıt ve “Bijî berxwedana Kobanê” sloganlarıyla HDP İl binası önüne geçen kitle, burada basın açıklaması yaptı. Açıklama, oturma eylemi ve sloganlarla son buldu.

MERSİN 

HDP Mersin İl Örgütü, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaparak, Kobanê direnişine dikkat çekti. Kitle açıklamanın ardından HDP İl binasına geçerek kutlama yaptı.  

AMED

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlandı. Bağlar ilçesinin Sakarya Caddesi’nde toplanan çok sayıda kişi “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur” sloganıyla açıklamanın yapılacağı Koşuyolu Parkı’na yürüdü. Ofis semtinden Koşuyolu’na yürüyen kitle ise “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur”, “Bijî berxwedane Zapê”, “Bijî berxwedane Rojava”, “Jin jiyan azadi” sloganları attı. Haber hazırlanırken eylem devam ediyordu.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.