- Kobanêli Mirgan Mahmud Haji, Junior Powerlifting Şampiyonası’nda 4 madalya kazandı. Mirgan: “İnsanlar ‘Bir kızın halter yapması ayıp, bu spor erkeklere ait’ dediler. Ben kadınların başarabileceğini kanıtladım.”
Kobanêli genç sporcu Mirgan Mahmud Haji, Güney Afrika’nın Sun City kentinde düzenlenen Dünya Klasik ve Ekipmanlı Powerlifting Şampiyonası’nda junior kadınlar 57 kg kategorisinde 3 altın ve 1 gümüş madalya elde etti.
Toplumsal önyargılara rağmen spora tutunan Mirgan Haji, Rojava’dan uluslararası arenada başarıya ulaşan ilk genç kadın sporculardan biri oldu.
Salı günü Güney Afrika’nın Sun City kentinde devam eden Dünya Powerlifting Şampiyonası’nda Kobanêli genç kadın Mirgan Haji, squat, deadlift ve genel klasmanda altın, bench press’te ise gümüş madalya kazandı.
Önyargılara karşı direniş
Yaptığı spor dalına yönelik küçümseyici bakışlara karşı koyarak Suriye Güç Sporları ve Halter Şampiyonası’nı kazanan ve dünya şampiyonluğuna katılmaya hak kazanan ilk genç kadın olan Mirgan Mahmud Haji’nin başarı öyküsü, aynı zamanda direniş ve dönüşümün hikâyesi. 15 yaşında Suriye şampiyonu olan Mirgan’ın, hikâyesi sadece ağırlık kaldırmak değil, yargıları, önyargıları ve sınırlamaları da kaldırmakla ilgili.
DAİŞ sonrası ilk kadın sporcu
Mirgan Mahmud Haji, DAİŞ’in bölgeden temizlenmesinin ardından Reqa’da kurulan ilk güç sporları takımının ilk kadın sporcusu oldu. Bölgeler arası turnuvalarda birincilikler elde etti. 2023’te Suriye genelinde ikinci, daha sonra birinci olarak dünya ve Batı Asya şampiyonalarına katılma hakkı kazandı.
Branş sporuna 30-40 kg gibi hafif ağırlıklarla başlayan Mirgan, düzenli antrenmanlarla ilerleme kaydetti. Squat’ta 180-190 kg, deadlift’te 190-200 kg, bench press’te 60-70 kg kaldırabiliyor. Güç sporları ve halter, bölgede uzun yıllar devam eden savaş ve kadının spordan uzak tutulması nedeniyle neredeyse yok olmuş bir branştı.
Zaferini Kobanê’ye adadı
Suriye birinciliğini elde ettikten sonra elde ettiği başarıyı şu sözlerle paylaşmıştı: “Suriye şampiyonasına katılmak hayatımda unutulmaz bir anı oldu. Sahneye çıkarken ismimin ve şehrimin alkışlarla anılması, birinci olarak onurlandırılmam tarifsiz bir mutluluktu. Bu seviyeye gelip birinci olan ilk kız olmamdan ötürü büyük mutluluk duyuyorum. Bu zaferimi aileme, bana destek verenlere ve tüm zor şartlara rağmen ayakta duran şehrime adıyorum.”
‘Kızlar halter yapamaz’ diyenlere inat
Küçük yaşlardan itibaren ağır nesneleri kaldırmaya ilgi duyan Mirgan, erkek kardeşleriyle yarışarak yeteneğini keşfetti. Takım açıldığını duyunca hiç tereddüt etmeden katıldı. Geçen yıl temmuz ayında Nujinha’ya verdiği röportajda konuşan Mirgan Mahmud Haji, şunları ifade etmişti: “Ben ve kız kardeşim gençler kategorisinde ilk sporcular olduk. Zamanla başka genç kadınlar da katıldı, bir takım kurduk. Etrafımdaki insanlar ‘Bir kızın halter yapması ayıp, kadınlığı yok eder, bu spor sadece erkeklere ait’ dediler. Bu eleştiriler ruh halimi etkiledi ama ailemin ve arkadaşlarımın desteğiyle daha da güçlendim. Sevdiğim sporu yapmaya devam ettim ve kadınların her şeyi başarabileceğini kanıtladım.” HABER MERKEZİ