Lîstik bir hafta Almanya’da

Kültür/Sanat Haberleri —

Oyunun provalarından

Oyunun provalarından

  • Teatra Jiyana Nû, Ömer Şahîn, Rûgeş Kırıcı ve Cîhad Ekîncî’nin yazıp, Ferhad Feqî’nin yönettiği “Lîstik” adlı oyunuyla Almanya turnesine çıkıyor.

MIHEME PORGEBOL

Teatra Jiyana Nû, Ömer Şahîn, Rûgeş Kırıcı ve Cîhad Ekîncî’nin yazıp, Ferhad Feqî’nin yönettiği “Lîstik” adlı oyunuyla Almanya turnesine çıkıyor. Oyun, turne kapsamında 6 Kasım’da Mülheim, 8 Kasım’da Köln, 12-13 Kasım’da ise Mannheim’de sahne alacak.

Oyunun yazar ve oyuncularından Ömer Şahin, “Kendi oyunlarımızı yazmalı, onları oynamalıyız. Neden kendi hikayemizi anlatmıyoruz” sorusundan Lîstik’in çıktığını belirtiyor.

Şahin, 2000’li yıllardan sonra Kürt tiyatrosunda kendi üretimleri ve yazdıkları oyunlara dönük bir arayışları olduğunu söylüyor. Şahin, “Yasaklamalara, mühürlemeler ve engellemelere odaklanan bir oyun fikrine yoğunlaştık. Dewrêşê Evdî destanıyla ilgili önceden yazdığım bir oyun vardı. Grup arkadaşlarımızla birlikte bu oyun üzerinden nasıl bir drama kurabileceğimize yoğunlaştık” diyerek, Lîstik oyununun Dewrêşê Evdî destanını oynamaya çalışan Kürt tiyatrocuların hikayesini anlattığını söyledi. 

Oyun metni belli bir seviyeye ulaştıktan sonra yönetmen Ferhad Feqî’yle oyunu sahneye koyma fikrinde anlaştıklarını söyleyen Şahîn, “Oyunun rejisinin nasıl olacağına dair Ferhad Feqî’yle fikir alışverişlerinde bulunduk. Sonra metni olduğu gibi Ferhad’a teslim ettik. Bunun sonucunda da bu oyun çıktı” dedi.

Şahin, oyun metninin öncelikle sahnelenebilme olanakları ve metnin dramatik tutarlılığı üzerinden bir yazma süreci geçirdiğini ifade etti. 

Kürt tiyatrosu izleyiciye ulaşmıyor

Son yıllarda Kürt tiyatrosunun hem ürünleriyle hem çalışma biçimleriyle ön plana çıktığını ekleyen Şahin, “İçerik açısından da kaliteli ürünlerin çıktığı bir süreç yaşıyoruz. Bu durumu Kürt tiyatrosunun geleceğe taşınması açısından çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu. 

Şahin, bu olumlu gelişmelerin yanında Kürt tiyatrosunun belli merkezlere hapsolduğunu ve seyirciye istenilen oranda ulaşamadığını da söyledi. “Evet, Kürt tiyatrosu içerik, kalite ve mekan açısından iyi bir noktada olabilir fakat sahnelenme konusunda çok ciddi problemler var. Valilikler tarafından son dakikada yapılan engellemeler, oyunlara yasakların getirilmesi eserlerin farklı merkezlerdeki kitlelere ulaşmasını engelliyor” diye konuştu.

Yurt dışı turneleri önemli

Şahin, turnelerin Kürt tiyatrosu açısından önemli olduğunu ifade etti ve ekledi: “Yurt dışı turneleri büyük önem arz ediyor. Turneler hem grupların kendilerini ekonomik olarak ayakta tutabilmesi için hem de yurtdışında bulunan Kürtlerin bu oyunları izleyebilmeleri için önemli. Ancak ne yazık ki bununla ilgili de bazı problemler var. Öncelikle yurt dışında oyun sahneleyebilmek için organizasyonu üstlenecek kişi ve kurumlar yetersiz.

Teatra Jiyana Nû olarak yurt dışında oyun oynama fırsatı buluyoruz fakat gidebildiğimiz yerlerin sayısı çok az. Uzun süreli bir turne planlaması yapmak istersek sorunlar yaşıyoruz. Temennimiz yurt dışında yaşayan kişi ve kurumların Kürtçe tiyatroya daha fazla ilgi gösterip bununla ilgili organizasyonları daha ciddiye almasıdır. Tiyatromuzun seyirciye ulaşması noktasında daha gayretli olmaları gibi bir temennimiz var.”

 

*****

 

Nerede gösterilecek?

Lîstik, 6 Kasım saat 18.00’da Mülheim’de bulunan Theater an der Ruhr’da, 8 Kasım saat 19.30’da ise Köln’de bulunan Alte Feuerwache’de sergilenecek. 12 ve 13 Kasım tarihlerindeki Mannheim gösterileri ise Nationaltheater Mannheim Studio Werkhaus’da saat 20.00’da gerçekleştirilecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.