Makû'da ölüm orucu

Cezaevi

Cezaevi

  • Makû Cezaevi’nde tutulan TIR şoförleri Faruk Cansever ve Mahmut Kandemir, yaşadıkları hukuksuzluğa karşı ölüm orucuna başladıklarını duyurdu. 

 

Doğu Kurdistan'ın Makû kentindeki cezaevinde tutulan Faruk Cansever ve Mahmut Kandemir isimli iki TIR şoförü, İran yargısının adaletsizliğine karşı ölüm orucuna başladıklarını duyurdu. Ailelerine mektup gönderen iki TIR şoförü, yaşadıkları hukuksuzluğu anlattı. 

İran sınırındaki arama noktasında TIR’da iki kutu ameliyat ipliği bulunduğu için tutuklandığını belirten Mahmut Kandemir, 6 ay hapis cezası ve 5 milyar 216 milyon Tümen (yaklaşık olarak 16 milyon TL) para cezası aldığını ifade etti. Davasını takip etmesi için tuttuğu avukatlar tarafından dolandırıldığını anlatan Kandemir, cezaevindeki diğer tutukluların da durumuna dikkat çekti. Ağır sağlık sorunları yaşadıklarını ifade eden Kandemir, cezaevi yönetimine yaptıkları başvuruların da yanıtsız kaldığını söyledi. 

Türk Konsolosluğu ilgilenmedi

Türkiye Konsolosluğuna başvuru yaptıklarını fakat kendilerine; “Yapabileceğimiz bir şey yok. Allah yardımcınız olsun. Bizi aramayın” dediğini ifade eden Kandemir, verilen para cezasını ödeyebilecek maddi durumunun olmadığını belirtti. Kandemir, mektubunda şu ifadelerde bulundu: “Bu parayı ödeme imkanımız yok ve olmayacak. Bundan dolayı cezaevinden kurtulmamız imkansız. Bu nedenle taleplerimiz karşılanıncaya ve Türkiye’ye gönderilene kadar ağızlarımızı dikerek ölüm orucuna başlıyorum. Talebimiz yerine getirilinceye kadar dikişleri açmayacağız. Bunun sonucu ölüm olsa bile vazgeçmeyeceğiz. İran hükümeti para için bizi hapsetti ve Türkiye buna müdahale etmiyor.” 

Yargılama usulsüzdü

İran’dan geçerken durdurulduğunu ve gözaltına alındığını ifade eden Faruk Cansever ise yargılamadaki usulsüzlüklere dikkat çekti. Cansever, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Düzgün bir yargılama yapılmadan tutuklandım. Dil bilmiyordum ve tercüman olmadan ifadem alındı. Araçta olan tıbbi malzemelerden haberim yoktu. Her şeyi üzerime yıkıp beni tutukladılar. Yaklaşık olarak 3 buçuk milyon TL para cezasına çarptırıldım. Yurt dışına ilk seferim olduğu için gümrüklerde bu gibi şeylerin yasak olduğunu bilmediğim gibi herhangi bir bilgilendirme de yapılmadı bana. Nereye başvursak, yanıtsız kaldı. Türkiye’ye iade edilinceye kadar ağzımızı dikip ölüm orucuna başladık.” 

Öte yandan ticaret için gittiği İran’da tutuklanan ve Makû Cezaevi’ne gönderilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Genel Meclis üyesi Mehmet Birdal da yaşadığı hak ihlallerine karşı geçtiğimiz gün ölüm orucuna başladığını duyurmuştu.  AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.