Mandali yeniden ilçe oldu

Dünya Haberleri —

Mandali

Mandali

  • Irak, Feyli Kürtlere uygulanan ayrımcı politikaların yarattığı tahribatları ortadan kaldırmak için bir adım attı:

Irak Planlama Bakanlığı’nın, "ihmalden muzdarip" bölgelere yeniden hayat vermek biçiminde tanımladığı yeniden yapılanma planı çerçevesinde, Mandali bölgesi yeniden ilçe oldu. 

Irak’ın en eski ilçelerinden olan ve 1947'de ilçe olduğu belgelenen Mandali, 40 yıl sonra 1987'de Diyala vilayetinin Baldruz ilçesine bağlı bir nahiyeye dönüştürülmüştü. Saddam Hüseyin’in BAAS rejimi tarafından katledilen ve sürülen Feyli Kürtlerin yerleşim yerlerinden olan Mandali’nin yeniden ilçe olması Irak siyaseti açısından da önem taşıyor.

Planlama Bakanlığı resmi sözcüsü Abdul-Zahra al-Hindawi, yaptığı açıklamada, bakanlığın 1987 kararının iptaline vurgu yaparak Mandali'yi ilçe haline getirmeyi kabul ettiğini duyurdu.

El Hindawi, "İmar dosyası incelendi, sakinlerin sayısı ve geçerli ekonomik faaliyetlerin yanı sıra konut birimlerinin sayısı ile olması gereken tüm kriterlerin mevcudiyeti tescillendi" diyerek Mandali’nin ilçe kriterlerine sahip olduğuna işaret etti.

Bu adım Feyli Kürtler içindir

"Karar, Mandali şehrine karşı önceki prosedürlerin kötü etkilerinin ortadan kaldırılmasını ve statüsünü 1987'den önce olduğu gibi ilçeye yükseltmeyi içeren 2010 tarihli 426 sayılı Kabine Kararı ile uyumlu olarak gelişti."

Al-Hindawi'nin açıklamasında, Valilikler arasındaki Yüksek Koordinasyon Komisyonu'na Planlama Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Muhammed Tamim imzalı bir mektup göndermesinin ardından uygulamaya geçildiği dile geldi.

Planlama Bakanlığı'nın 9 Mart'ta Komisyon'a hitaben yazdığı yazıda, "Bu karar, bölge sakinlerini göçe zorlayan savaşlar sonucu birçok imkanı olmasına rağmen bakımsızlıktan muzdarip ve hasar görmüş Mandali'ye yeniden hayat vermeyi amaçlıyor. Bu adım, Mandali’nin Feyli Kürtlerine karşı alınan düşmanca kararların yarattığı kötü etkileri ortadan kaldırmak içindir” dendi.

Şii ve Bağdatlı olarak bilinirler

Fayli Kürtler, inanç olarak Şii ve Kürtçenin Kelxori lehçesinde konuşuyor. Günümüzde, Irak'ta tahminen 1,5 milyon Feyli Kürt, ağırlıklı olarak Bağdat'ın yanı sıra Diyala, Wasit, Missan ve Basra vilayetlerinin doğu kesimlerinde yaşıyor.

Mandali, kuzeyden Khanaqin ilçesiyle, doğusunda Rojhilatê Kurdistan’da İlam ve batıdan Baldruz ilçesinin merkezi olan Qazaniyah ile çevrilidir. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.