Mandela’nın ülkesinde Öcalan konferansı

Yurt Dışı Haberleri —

Öcalan’a Özgürlük’ konferansı / Güney Afrika Cumhuriyeti - Cape Town

Öcalan’a Özgürlük’ konferansı / Güney Afrika Cumhuriyeti - Cape Town

  • Apartheid rejimini yıkan ve şimdi iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi (ANC) temsilcisinin ve Nelson Mandela’nın yoldaşlarının da katıldığı ‘Öcalan’a Özgürlük’ konferans Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Cape Town’da başladı.
  • Nelson Mandela ile özdeşleşen Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Temsilcisi Cameron Dugmore konferans açılışında, “Öcalan’ın özgürlüğü bu mücadelenin zaferi olacaktır. ANC olarak Kürt halkının mücadelesine uluslararası alanda destek olacağız” dedi

EREM KANSOY / CAPE TOWN

Güney Afrika Cuhuriyeti’nde “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Dünyaya Barış ve İstikrar” konferansı düzenlendi. ANC Temsilcisi Cameron Dugmore, “Mandela’nın mücadele verdiği bu topraklarda Öcalan’ın konuşulması çok önemli” derken; Mandela’nın yol arkadaşı ve Anayasa Mahkemesi eski yargıcı Albie Sachs ise “Mandela’nın mücadelesini bugün Kürt halkında da görüyoruz. Tüm dünya Öcalan’a yönelik zulme karşı durmalı” diye konuştu. 

Kürt İnsan Hakları Çalışma Grubu (KHRAG) ve Suriye Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi tarafından düzenlenen iki günlük konferans başkent Cape Town’da gerçekleşti. Konferansa Bakurê Kurdistan, Kuzey-Doğu Suriye’den temsilciler ile Güney Afrikalı tanınmış birçok siyasetçi, hukukçu, akademisyen ve insan hakları savunucusu katıldı. 

Milyonları temsil ediyor

Konferansın ilk günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebi ile Öcalan’ın felsefesinin, dünya barışına katkıları ve Kürt sorununun çözümü başlıkları tartışıldı. Açılış konuşmasını yapan KHRAG Eşbaşkanı Fazela Mohamed, “Bugün salonda belki binlerce kişi yok ama burada bulunan katılımcılar milyonları temsil eden isimler. Burada bulunan isimler aynı zamanda Öcalan’ın fikirlerini ve özgürlüğünü de savunuyorlar. Mandela’nın yoldaşları da burada. İki halkın özgürlük mücadelesini bu konferans ile birleştirip pekiştirmiş olacağız” dedi. 

Afrika Ulusal Kongresi’nin Temsilcisi, Cameron Dugmore

ANC: Kürt halkının yanındayız

Güney Afrika’da seçimleri defalarca tek başına hükümet kurabilecek çoğunlukta kazanan, Nelson Mandela’nın da içinde mücadele yürüttüğü Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Temsilcisi Cameron Dugmore, “Mandela’nın mücadele verdiği bu topraklarda Öcalan’ın konuşulması çok önemli” dedi. Kürt halkının büyük bir mücadele verdiğini belirten Dugmore, “Öcalan’ın özgürlüğü bu mücadelenin zaferi olacaktır. ANC olarak Kürt halkının mücadelesine uluslararası alanda destek olacağız” diyerek, Öcalan’ın özgürlüğü için daha aktif rol oynayacaklarını belirtti.

Öcalan’a Özgürlük Komitesi’nden Ferzende Munzur

Mandela gibi Öcalan da kazanacak

Suriye Öcalan’a Özgürlük Komitesi’nden Ferzende Munzur, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı’da sürdüğü direnişe işaret ederek, “Nasıl ki Güney Afrika’da Mandela öncülüğünde başarı sağlandı ise biz de Öcalan önderliğinde kazanacağız” dedi. Güney Afrika devrimininden örnek aldıklarını vurgulayan Munzur, “Nasıl zalimler direnen halklara karşı bir araya geliyorsa, özgürlüğü, demokrasiyi savunan halklar da bir araya gelmelidir. Dicle-Fırat arasında 80 milyona yakın halk yaşıyor. İnsanlığa çok büyük katkıları olan bu halk, demokratik bir yaşamı hak ediyor” dedi. 

Mandela’nın yoldaşı Albie Sachs

Öcalan’a yönelik zulme karşı duralım

Anayasa Mahkemesi eski yargıcı ve Mandela’nın yoldaşı Albie Sachs ise bugüne kadar eşitlik mücadelesi verdiklerini belirterek, “İşkence ve idam cezasına karşı mücadele verdik. Bugün gönlüm rahat, mücadelemiz başarıya ulaşmıştır. Mandela’nın mücadelesini bugün Kürt halkında da görüyoruz. Kürt halkının uğradığı soykırım, Öcalan’ın tutulduğu izolasyon, gözümüzün önünde. Öcalan, onurlu ve değerli bir yaşam için aileden başlayıp tüm insanlığın nasıl bir yaşam kurması gerektiğini belirleyen bir paradigma yarattı” dedi. “Tüm dünya Öcalan’a yönelik zulme karşı durmalı” diyen Sachs, “Bazı mücadelelerin zafere ulaşması zaman alır” diyerek, mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi. 

Kürtler de başaracak

Türkiye ve Ermenistan’a gittiğini belirterek, “Bana Kürt meselesinden bahsettiler ama bence asıl olarak bu bir Türk meselesidir” diyen Sachs şöyle devam etti: “Biz Kürtlere destek veriyoruz. Bu konuda öğreneceğimiz çok şey var. Biz imkansızlıktan olanak yarattık. Çok iyi bir Anayasa hazırladık. Bizim mücadelemizin meyveleri özgürlükle sonuçlandı. Kürtler de bu şekilde başaracak. İnsanlık geliştirecek ve kazanacak, bu konuda umudumuzu kırmamalıyız” diye konuştu.

Güney Afrika Komünist Partisi, Temsilcisi Barry Mitchell

Öcalan’ın fikirlerini benimsiyoruz

Güney Afrika Komünist Partisi (SACP) Temsilcisi Barry Mitchell, Kürtlerin çok zahmetli bir süreçten geçerek kendilerini dünyaya tanıttıklarını söyledi. “Kürt meselesini tanığımız için çok mutluyuz” diyen Mitchell, Öcalan ve İtalyan düşünür, siyasetçi ve sosyalist kuramcı Antonia Gramsci’nin fikirlerinin birbirine benzediğinin altını çizerek şöyle devam etti: “Öcalan da yazılarında kültür ve özgür toplumdan bahsediyor. Tüm tarihi, ilerici görüşleri yazılarında harmanlayarak, çağa uygun hale getirmiştir. Demokratik Konfedaralizm böyle doğmuştur. Bölgedeki halkların eşitliği ve özgürlüğü için batıdan demokrasi beklemeden halkların kendi demokrasisinin sağlanabileceğini Öcalan sayesinde öğrendik. Güney Afrikalılar olarak Öcalan’ın Demokratik Konfedaralizm paradigmasını benimsiyoruz. Bu paradigma bizim için bürokrasiyi ortadan kaldıran eşitlikçi bir düşüncedir.”

 Merlyn De Bryun

Öcalan’ın yoldaşıyız

Güney Afrika’nın en büyük işçi sendikası Cosatu’dan Merlyn De Bryun ise, “Mandela bizim için neyse Öcalan da odur. Kurdistan’da barışın sağlanması için Öcalan özgür olmalı. Mandela’nın yolunu ve yoldaşlığını savunduğumuz gibi Öcalan’ı da savunacağız” diye konuştu. 

KHRAG Eşbaşkanı Mahmoud Patel

Dayanışmayı yükselteceğiz

KHRAG Eşbaşkanı Mahmoud Patel, “Burada farklı çevrelerden avukatlar, politikacılar, akademisyenler, aktivistler var, tam da Öcalan’ın istediği buydu. Öcalan muhteşem fikirlerini yazılarında bize anlatırken bir araya gelmemizi saglamaya çalışmıştır. Bizler de Öcalan’ın mücadelesini Mandela’nın mücadelesi ile birleştirerek büyüteceğiz. Öcalan ve Kürt halkı özgürlüğüne kavuşana kadar birlikte mücadele edeceğiz” diyerek, halkların kardeşliği için dayanışmayı yükselteceklerini belirtti.

Gazetemiz yayıma hazırlanırken devam eden konferans bugün de farklı başlık ve konuklarla devam edecek. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.