Mars'ı neden keşfediyoruz?

Toplum/Yaşam Haberleri —

MARS

MARS

  • Mars’ın evrimi sırasında bir noktada, gezegen dramatik bir dönüşümden geçmiş ve bir zamanlar Dünya’ya benzeyen bir gezegen bugün gördüğümüz tozlu, kuru kabuk haline gelmiş. Sorumuz şu: Ne oldu? Bu sıvılar nereye gitti ve Mars atmosferine ne oldu?

Mars, gece gökyüzünde yıldız benzeri bir nesne olarak onu ilk gördüğümüzden beri insanları büyülemeye devam ediyor. Önceleri, kırmızımsı tonu onu, her biri kendi tarzında ilgi çekici olan ama hiçbiri Dünya’nın göklerinde kırmızı bir kavis çizmeyen parıldayan kardeşlerinden ayırıyordu. Daha sonra, 1800'lerin sonlarında, teleskoplar ilk olarak ilgi çekici özelliklerle dolu yüzeyini ortaya çıkardı - bilim insanlarının ilk başta yanlışlıkla hareketli bir Mars uygarlığına atfettiği desenler ve yer şekilleriydi bunlar. Şimdi, Mars'ta hiçbir yapay yapı olmadığını biliyoruz. Ama bir yandan da öğrendik ki, 3,5 milyar yıl öncesine kadar bugün gördüğümüz kuru, zehirli gezegenin bir zamanlar Dünya kadar yaşanabilir bir yer olması muhtemel.

1960'lardan beri insanlar, Mars'ın bize gezegenlerin nasıl büyüdüğü ve evrimleştiği ve uzaylı yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığı hakkında neler öğretebileceğini keşfetme peşindeler. Şimdiye kadar, sadece vidasız uzay aracı kırmızı gezegene yolculuk yaptı, ancak yakında bu durum değişebilir. NASA, 2030'lara kadar Mars'a ilk insanları indirmeyi umuyor ve o vakit keşifleri ilerletmek için öncesinden birkaç yeni görev başlatılıyor. İşte bu yolculukların neden bu kadar önemli olduğuna ve insanların onlarca yıllık keşiflerle Mars hakkında neler öğrendiklerine bir göz atalım

 

Mars'ı neden keşfetmeli?

Geçen yüzyılda, Mars hakkında öğrendiğimiz her şey, gezegenin bir zamanlar ekosistemlere ev sahipliği yapmış olabileceğini ve bugün hala mikrobiyal yaşam için bir kuluçka makinesi olabileceğini gösteriyor.

Mars, Dünya’dan hemen sonra, güneşten uzaklığı dördüncü sıradaki kayadır. Dünya’nın boyutunun yarısından fazlasıdır ve yerçekimi Dünya’nınkinin sadece yüzde 38'idir. Güneşin etrafında tam bir yörüngeyi tamamlaması Dünya’dan daha uzun sürüyor - ama kendi ekseni etrafında aşağı yukarı aynı hızda dönüyor. Bu nedenle Mars'ta bir yıl 687 Dünya günü sürerken, Mars'ta bir gün Dünya’dakinden sadece 40 dakika daha uzun.

Daha küçük olmasına rağmen, gezegenin kara alanı da kabaca Dünya kıtalarının yüzey alanına eşit - bu, en azından teoride, Mars'ın aynı miktarda yaşanabilir araziye sahip olduğu anlamına geliyor. Ne yazık ki, gezegen şu anda ince bir karbondioksit atmosferi ile çevrili durumda ve dünyevi yaşam formlarını destekleyemiyor. Metan gazı da bu kurutulmuş Dünya’nın atmosferinde periyodik olarak ortaya çıkıyor ve toprak, bildiğimiz şekliyle yaşam için toksik olabilecek bileşikler içeriyor. Mars'ta su olmasına rağmen, gezegenin buzlu kutup bölgelerine kilitli kalmış ve muhtemelen bol miktarda Mars yüzeyinin altına gömülmüş vaziyette.

Günümüzde bilim insanları Mars yüzeyini incelerken, şüphesiz antik, akan sıvıların işi olan özellikler görüyorlar; dallanan akarsular, nehir vadileri, havzalar ve deltalar. Bu gözlemler, gezegenin bir zamanlar kuzey yarım küresini kaplayan geniş bir okyanusa sahip olabileceğini gösteriyor. Başka yerlerde, yağmur fırtınaları manzarayı kaplıyor, göller toplanmış ve nehirler fışkırarak araziye çukurlar kazmış. Ayrıca büyük olasılıkla Mars sıcaklıklarında ve basınçlarında suyu sıvı tutabilen kalın bir atmosferle çevrili.

Mars’ın keşfinde potansiyel geçmiş yaşamın izlerini aramak ve Mars’a insanlı yolculuğun yollarını bulmak için yola çıkan NASA’nın Perseverance uzay aracı geçen hafta Mars’a başarılı bir şekilde iniş yapmıştı.

Mars atmosferine ne oldu?

Mars’ın evrimi sırasında bir noktada, gezegen dramatik bir dönüşümden geçmiş ve bir zamanlar Dünya’ya benzeyen bir gezegen bugün gördüğümüz tozlu, kuru kabuk haline gelmiş. Sorumuz şu: Ne oldu? Bu sıvılar nereye gitti ve Mars atmosferine ne oldu?

Mars'ı keşfetmek, bilim insanlarının iklimde gezegenleri temelden değiştirebilecek önemli değişiklikleri öğrenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda biyo-imzalar, gezegenin geçmişinde yaşamın bol olup olmadığını ve bugün hala Mars'ta yaşam olup olmadığını ortaya çıkarabilecek işaretler aramamıza izin veriyor. Ve Mars hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, gelecekte bir gün orada yaşamak için o kadar donanımlı olacağız.

 

Yoksa uzaylı bir medeniyet mi?

1960'lardan beri insanlar Mars'ı incelemek için düzinelerce uzay aracı gönderdi. İlk misyonlar, uzay aracının geçerken fotoğraf çekmesi şeklindeydi. Daha sonra, Mars çevresinde yörüngeye sondalar girdi; daha yakın zamanlarda, iniş takımları ve geziciler yüzeye indi.

Ancak Mars'a bir uzay aracı göndermek zordur ve gezegene inmek daha da zordur. İnce Mars atmosferi, inişi zorlaştırıyor ve iniş girişimlerinin yüzde 60'ından fazlası başarısız oldu. Şimdiye kadar dört uzay ajansı - NASA, Rusya'nın Roscosmos'u, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) - uzay aracını Mars'ın yörüngesine yerleştirdi. Amerika, sekiz başarılı iniş ile gezegenin yüzeyinde bir gemi işleten tek ülkedir. Yakın zamanda başlattıkları Hope ve Tianwen-1 misyonları Şubat 2021'de güvenli bir şekilde kızıl gezegene ulaşırsa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin de bu kulübe katılabilir.

Mars misyonlarının ilk önemli adımları arasında, Temmuz 1965'te Mars'ın yanında dönen ve bu yabancı Dünya’nın ilk yakın çekim görüntülerini yakalayan NASA'nın Mariner 4 uzay aracı yer alıyor. 1971'de Sovyet uzay programı ilk uzay aracını Mars'ın yörüngesine gönderdi. Mars 3 adlı uzay aracı, gezegenin topografyası, atmosferi, hava durumu ve jeolojisi hakkında yaklaşık sekiz aylık gözlemlerle geri döndü. Misyon ayrıca yüzeye bir iniş aracı gönderdi, ancak sessizliğe gömülmeden önce yalnızca 20 saniye kadar veri iletti.

Sonraki on yıllar boyunca, yörünge araçları gezegenin atmosferi ve yüzeyi hakkında çok daha ayrıntılı veriler ilettiler ve sonunda 1800'lerin sonlarından beri bilim insanları tarafından yaygın olarak kabul edilen Mars kanallarının uzaylı bir medeniyet tarafından inşa edildiği fikri ortadan kalktı. Ayrıca, gerçekten çarpıcı bazı özellikler ortaya çıkardılar: Küçük Dünya, güneş sistemindeki en büyük yanardağlara ve şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük kanyonlardan birine sahip - Amerika kıtası kadar uzun bir uçurum. Ovalarını düzenli olarak toz fırtınaları süpürüyor ve rüzgarlar yerel toz hortumlarını tetikliyor.

 

Mars'ta hayat var mı?

1976'da NASA'nın Viking 1 ve 2’si, gezegenin yüzeyinde başarılı bir şekilde çalışan ilk uzay aracı oldu ve 1982'ye kadar fotoğraflar yolladılar. Ayrıca Mars topraklarında, uzaydaki yaşam belirtilerini ortaya çıkarmak için tasarlanmış biyolojik deneyler yaptılar - ancak sonuçları kesin değildi ve bilim insanları, verilerin nasıl yorumlanacağı konusunda hala süren bir fikir ayrılığına düştüler.

NASA'nın 1996'da başlatılan Mars Pathfinder misyonu, gezegene Sojourner adlı ilk serbest hareket eden gezginini yerleştirdi. Halefleri, gezegeni beklenenden çok daha uzun süre araştıran ve 2010'larda toz fırtınaları güneş panellerini yok etmeden önce 100.000'den fazla görüntü ileten Spirit ve Opportunity’yi içeriyor.

Şimdi, iki NASA uzay aracı Mars yüzeyinde aktif durumda: InSight, gezegenin içini araştırıyor ve ”mars depremlerinin" rutin olarak yüzeyini salladığını ortaya çıkardı. 2012'de başlatılan Curiosity gezgini de hâlâ Gale Krateri'nde geziyor, Dünya dışı selfieler çekiyor ve kraterin eski göl yatağında biriken kayaları ve tortulları inceliyor.

Birkaç uzay aracı da yörüngeden veri iletiyor: NASA'nın MAVEN yörünge aracı, Mars Keşif Gezgini ve Mars Odyssey’yi; ESA'nın Mars Express ve Trace Gas Orbiter’ı; ve Hindistan'ın Mars Orbiter Misyonu.

Bu görevler, bilim insanlarına, Mars'ın bildiğimiz kadarıyla yaşam için gerekli içerikler açısından zengin olan aktif bir gezegen olduğunu gösterdi - su, organik karbon ve bir enerji kaynağı. Şimdi ise soru şu: Mars'ta hayat hiç gelişti mi ve hala var mı?

 

Mars için 1 milyon insan

Her 26 ayda bir, Dünya ve Mars, seyahat sürelerini ve masraflarını en aza indirecek şekilde hızalanarak, uzay aracının gezegenler arası yolculuğu yaklaşık yarım yılda yapmasına olanak tanıyor. Dünyanın uzay ajansları, en sonuncusu 2020 yazında gerçekleşen bu kesişmeler sırasında sondalar fırlatma eğiliminde. Bu aralıkta üç ülke Mars'a uzay aracı gönderiyor: Hope uzay aracını 20 Temmuz’da fırlatan ve atmosferini ve hava durumu modellerini incelemek için Mars'ın yörüngesine girecek olan Birleşik Arap Emirlikleri; 23 Temmuz'da Tianwen-1’i piyasaya süren Çin ve şu anda Perseverance gezgininin lansmanı için 30 Temmuz'u hedefleyen Amerika.

Perseverance, bir dizi sofistike enstrümanla donatılmış büyük, altı tekerlekli bir gezgin. Hedefi Jezero Krateri, eski bir nehir deltası alanı ve eski yaşam formlarının gelişmesinin muhtemel olduğu bir yer. Perseverance, yüzeye çıktığında Mars'ın iklimini ve hava durumunu inceleyecek, insanların Mars'ta hayatta kalmasına yardımcı olabilecek teknolojileri test edecek ve sonunda Dünya'ya getirilecek düzinelerce kayadan örnekler toplayacak. Hedefleri arasında, Mars'ta şimdi ve daha önce yaşam olup olmadığını belirlemek olması, onu gerçek bir yaşam bulma misyonu yapmaktadır.

Elbette tüm robotik faaliyetler, insanları bir sonraki Dünya’ya göndermeye zemin hazırlıyor. NASA, 2030’lu yıllarda Mars'a ilk ayak basılması için makul bir zaman aralığı olarak hedefliyor insanları aya ve ötesine taşıyabilecek bir uzay kapsülü olan Orion’u geliştiriyor.

SpaceX gibi özel uzay uçuşu şirketleri de Mars oyununa giriyor. SpaceX CEO'su Elon Musk, hayatta kalmak istiyorsak insanlığın “çok gezegenli bir tür” olması gerektiğini defalarca söyledi ve bu yüzyılın sonundan önce Mars'ta yaşayan bir milyon insanı görebilecek bir plan üzerinde çalışıyor.

Yakında, öyle ya da böyle, insanlık nihayet komşu gezegenimizin yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığını ve başka bir Dünya’da türümüz için bir gelecek olup olmadığını öğrenebilir.

 

Çeviren: Serap Güneş

Kaynak: nationalgeographic.com

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.