Marûnis’te köylülere işkence

  • Hakkari’nin Kutus mezrasında askerler tarafından işkence gören yurttaşlar gazetemize konuştular: ”Her gün işkence görüyoruz. Onlarca defa şikayet etmemize rağmen kimse bir adım atmadı. Bizi öldürmelerini bekleyemeyiz.”

 

ERDAL BAZ / HAKKARİ

Hakkari merkeze bağlı bağlı Kavaklı (Marûnis) köyünün Çaltepe (Kutus) mezrasında, 5 Temmuz’da kaybolan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, Kemal Kurt ve Mehmet Duman’ın üzerine askerlerce ateş açıldı. Hakarete maruz kalan ve işkence gören köylüler, Hakkari Valiliği’ne giderek dilekçe verdi. Verdikleri dilekçede kendilerini darp eden askerlerden şikayetçi olan köylüler, 12 gün boyunca dönüş alamayınca Hakkari İnsan Hakları Derneği’ne başvuruda bulundu. Hakkari Devlet Hastanesi’nin kendilerine darp raporu vermeyi reddettiğini belirten köylüler, maruz kaldıkları baskıları gazetemize anlattı.

Can güvenliğimiz yok

Hakkari merkeze bağlı Marûnis köyünde ikamet ettiklerini dile getiren Vahit Kaya, geçimlerini çobanlık yaparak sağladıklarını ancak iki yıla yakındır civarda bulunan karakola bağlı askerlerin baskı ve zorlamasıyla karşı karşıyayı kaldıklarını söyledi. Can güvenliklerinin olmadığına dikkat çeken Kaya, “İşkence görüyoruz, bize hakaretler ediliyor. Çoluk çocuğumuzun gözü önünde bize küfürler ediliyor. Biz artık bunu kabul etmiyoruz. Son yaşanan olay artık bizim için bardağı taşırmıştır” diye belirtti.

Köyümüzden kopartmak istiyorlar

Köye gittiklerinde sürekli bir sorun ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Vahit Kaya, “Biz geçimimizi hayvancılıkla sağlayan insanlarız. Ama bizi köyümüzden kopartmak istiyorlar. Köye giriş çıkışlarda saatlerce bekletiliyoruz. Hayvanları otlattığımız yerde sürekli gözetim halindeyiz. Gündüz devletin ayrı bir yüzü, gece ise apayrı bir yüzü var. Askerlerin küfür, hakaret ve baskısıyla her gün karşılaşıyoruz. Bir insan her gün bunu nasıl kabul eder? Biz artık kabul etmiyoruz. ‘Köyleri serbest bıraktık’ diyorlar ama köylülerde neler yaşattıklarından kimse bahsetmiyor” dedi.

Bizi öldürmelerini bekleyemeyiz

Köyde farklı ve yasa tanımayan bazı askeri grupların olduğuna işaret eden Kaya şöyle devam etti: “Civarda birbirinden bağımsız, kuralları takmayan, yasa bilmeyen, kendi yasalarını oluşturan askeri gruplar var. Bizi de bu askerlerin insafına bırakmışlar. Gidin istediğiniz yere şikayet edin diyorlar. Biz 1990’ları da yaşadık. İşkence gördük. Köylerimiz yakıldı ama böylesini hiç yaşamadık. Bize istediklerini yapıyorlar. Kimse bizim orada ne yaşadığımızı bilmiyor. Herkes darp edildiğimizi İHD’ye başvurunca öğrendi. Ama biz her gün işkence görüyoruz. Her gün hakaret işitiyoruz. Bunu onlarca defa şikayet etmemize rağmen kimse bir adım atmadı. Bizi öldürmelerini bekleyemeyiz.”

Askerler çocukları yaraladı

Askerlerin kendilerine ‘çobanlıktan başka yapacak daha iyi işler var’ diyerek ajanlık teklif ettiğini de belirten Kaya, bunu kabul etmediklerini, bu yüzden baskılarla karşılaştıklarını dile getirdi. “Bu hafta içinde aşağı köylere hayvanlarını getiren koçerlerden birinin oğlu yine bu civarda bulunan askerlerin açtığı ateşle yaralandı” diyen Kaya “Koçer’in çocuğu şans eseri kurtuldu. Kurşun kulağını parçalayıp geçti. Olay günü açılan ateş benim oğlumun ayağını sıyırdı. Burada yaşamamız şans eseri. Bizi vurup ‘terörist öldürdük’ diyecekler” diye belirtti.

81’in intikamını alacağız!

Kendilerine işkence uygulayan askerlerin ”Sizden 81’in intikamını alacağız” dediğini belirten Kaya, “O tarihte Marûnis köyünde, devletle Marûnis köylülerinin çatışması olmuştu. Bize ‘O dönemin intikamını alacağız’ diyorlar” diye konuştu. Kaya, yaşadıkları olayların tesadüf olmadığını, bilinçli hedef seçildiklerini söyledi. Halkın onlara sahip çıkmasını isteyen Kaya, “Bütün halkımız ve kurumlar bize sahip çıksın. Eğer bize sahip çıkılmazsa, yarın bir gün öldürülebiliriz” dedi.

İşkenceci grup köyü terketsin

Olay günü sürüden ayrılan hayvanlarını aramaya çıkan Hamit Kaya, o gün yaşadıklarını şöyle anlattı: “O gün küçükbaş hayvanlarımız sürüden ayrılmıştı. Biz de hayvanlarımızı aramaya çıktık. Ama bir anda üzerimize ateş açıldı. Daha ne olduğunu anlamadan etrafımızı askerler sardı. Bize ağıza alınmayacak küfürler ederek dövmeye başladılar. Bu konu hakkında şikayetimizi Valiliğe, karakola bildirdik. Ancak hiçbir işlem yapılmadı. En son İHD’ye başvurduk. Oturup bizi öldürmelerini beklemeyeceğiz. Bu olay nereye giderse gitsin vazgeçmeyeceğiz. Biz köyümüzde yaşayan, hayvancılık yapan insanlarız. Hak hukuk var. Bizimle ilgili bir dertleri varsa gidip mahkeme açsınlar, tutuklasınlar ama işkenceyi kabul etmiyoruz etmeyeceğiz.” Olay günü kendilerine işkence eden askeri gurubun hiçbir yasa tanımadığını özel yetkilerle donatıldığını belirten Hamit Kaya, “Bu askeri grubun yargılanmasını ve köyden gitmelerini istiyoruz” dedi.

Karakol baskı yapıyor

“İHD’ye gideceğimizi duyan yetkililer ve karakol komutanı bize ifadelerimizi geri almamız için baskı yapıyor” diyen Kemal Kurt “Biz bu davanın peşini bırakmayacağız. Onların bize yaptığı insanlığa sığmaz. Biz kendi köyümüzde hayvancılık yapıyoruz. İki yıldır bize yapmadıklarını bırakmadılar. Biz de insanız, bizde bu ülkenin yurttaşıyız. Hakkımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

Kürt olunca sessizlik hakim oluyor

Köylülerden Mehmet Duman ise “Kürt olduğumuz için o gün bize işkence yaptılar. Bu olay başka bir yerde olsa kıyamet kopmuştu ancak biz Kürt olduğumuz için canımızın bir kıymeti yok. Başka bir yer olsaydı o askerleri bir dakika orda barındırmazlardı. Ama biz ve köylerimizin, bu grupların insafına bırakıldık” ifadelerini kullandı. Çocuklarının gözleri önünde işkence gördüklerini ve hakarete maruz kaldıklarını sözlerine ekleyen Duman, “Bütün insanların bunu görmesi gerekir. Biz köyünde hayvancılık yapan insanlarız ama gelip ekmeğimize göz dikiyorlar, bize işkence ediyorlar. Kıyamet kopması gerekiyordu ama gelip bize ‘şikayetlerinizi geri alın’ diyerek tehdit ediyorlar” diye belirtti. Duman, çığlıklarının herkes tarafından duyulmasını ve kendilerine sahip çıkılmasını istedi.

İHD konunun takipçisi

Konuyla ilgili başvuru yapılan Hakkari İHD Şubesi, konunun takipçisi olacaklarını, bu yapılan kanunsuzluğa karşı ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti. İHD, Hakkari halkının maruz kaldığı bütün hukuksuzluklara karşı onların yanında olduklarını belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.