Megakentler savaş alanları

Kültür/Sanat Haberleri —

Küresel Polis Devleti

Küresel Polis Devleti

  • Dünyanın dört bir yanındaki yoksul ve işçi sınıfı ayaklanmalarına yanıt olarak küresel bir polis devleti meydana çıkıyor; William I. Robinson’un yeni kitabı bu olgunun oluşumuna değiniyor.

Sosyolog William I. Robinson’ın Ayrıntı Yayınlarında çıkan Küresel Polis Devleti’nde neoliberal kapitalizmin nasıl küreselleştiğini, ulus  devletlerin ve toplumların nasıl temelden değiştiğini kapsamlı bir şekilde inceliyor.

Robinson’ın yeni kitabı, devlet kontrolü, yeni gözetim ve teknolojik  manipülasyon biçimleriyle 21. yüzyıldaki baskıya yönelik bir  çalışma.

Ezilenler dışlanıyor

Eşitsizlikler gün geçtikçe artarken, insanlar da “gözden çıkarılabilir” hale gelmeye başladı. Hükümetler, orantısız polis şiddeti ile nüfusun bir kısmını sistematik olarak toplumdan dışlamakta. Robinson, bu kontrolden çıkmış sistemin doğasını ve dinamiklerini ele alırken mücadele etmek için toplumsal bir hareket oluşturmanın gerekliliğinin aciliyetini vurguluyor.

Küresel polis devleti; toplu tutuklamalar, polis şiddeti, ABD tarafından yönetilen savaşlar, göçmenlere ve mültecilere zulüm ve çevre aktivistlerinin baskılanması gibi birçok kontrol yöntemine başvuruyor. 

Robinson, kapitalizmin ne denli baskılayıcı bir sistem haline geldiğini anlatırken, dikkat çekici verileri kullanarak; ortaya çıkmakta olan megakentlerin, dışlananların ve ezilenlerin polis devletleriyle yüzleştiği bir savaş alanı haline geldiğini savunuyor.

İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.