Meksika'da kanlı Mayıs

Dünya Haberleri —

Foto: AFP / MEKSİKA

Foto: AFP / MEKSİKA

  • Her gün ortalama 10 kadının öldürüldüğü, dünyada ise en fazla gazeteci cinayetinin işlendiği Meksika’da Mayıs ayında 2 bin 963 cinayete kurban gitti. Meksika artık “cinayetler ülkesi” olarak anılıyor.

 

Meksika’da her gün neredeyse 10 kadın erkek şiddeti sonucu katlediliyor. Aynı zamanda dünyada en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülkede Mayıs ayı süresince  2 bin 963 cinayet işlendi. Güvenlik ve Vatandaşı Koruma Bakanlığı’nın hazırladığı raporda, Mayıs ayının son 6 yılın en kanlı 10 ayından biri olduğu belirtildi. Ülkede Guanajuato, Michoacan, Baja Colifornia, Chihuahua ve Veracruz eyaletleri, en çok cinayetin işlendiği bölgeler oldu.

Latin Amerika ülkesi olan Meksika’da geçen yıl milyonlarca kadın, ülkedeki kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla “Bizsiz bir gün” mottosuyla bir günlük greve gitmişti. Günde ortalama 10 kadının katledildiği ülkede kadınlar hükümetten, erkek şiddetiyle mücadele edilmesini ve soruna çözüm bulunmasını talep ediyor.

Meksika aynı zamanda dünyada en fazla gazeteci cinayetinin işlendiği ülke. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Meksika’nın 2020'de medya çalışanları için en tehlikeli ülke olduğunu, yıl boyunca 9 gazetecinin cinayete kurban gittiğini açıklamıştı. Ülkede çok sayıda siyasi cinayet de işlenirken, hükümet cezasızlık politikası nedeniyle cinayetleri teşvik etmekle suçlanıyor. 

MEKSİKO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.