Merdan K.,: Mücadeleye devam

Yurt Dışı Haberleri —

Merdan K.

Merdan K.

  • Almanya’da Kurdistanlıların yargılanması devam ediyor. Stuttgart Stammheim’de yargılanan Merdan K. yaptığı savunmada, “PKK yasağı adı altında Kürtler kriminalize ediliyor. Bugün burada yargılanmam Alman-Türk ilişkilerinin çıkarları içindir” dedi.

DENİZ BABİR / STUTTGART

Stuttgart Stammheim’de 129b’den yargılanan Merdan K., 1,5 yıl önce tutuklanmıştı. Stammheim’de Perşembe görülen duruşmada Merdan K. Darmstadt Kriminal Dairesi’nden gelen polis tanık olarak dinlendi. Duruşmada Merdan K.’nın avukatları Waldraud Verleih ve Eva Danennenfeld hazır bulundu.

Tanık polis, tanık olmamış

Av. Waldraut Verleih, “Frankfurt’ta N. adlı bir şahsın Merdan K. hakkında verdiği ifade de Darmstadt’ta örgüt yöneticiliği yaptığı iddia ediliyor. Bu soruşturmada eylemleri organize eden kişinin Merdan K. olduğunu doğruladınız mı?”  ve Waldraut Verleih’in “Darmstadt’da görev yaptığınız bölgede herhangi bir eylem başvurusu var mı, yada size başvurulan eylemlerde kendisini hiç gördünüz mü?” sorularına Kriminal Polis “hayır” cevabı verdi.

Avukatlar Merdan K.’nın suç iddia edilen fiillerin gerçekleştiği tarihlerde 19 ile 22 yaşları arasında olduğu ve gençlik yasası kapsamında yargılanmasını talepi Federal Savcılık tarafından reddedilmesi üzerine yeni bir dilekçe ile mahkemeye heyetine başvuruldu.

‘Yargılanmam Alman-Türk çıkarları içindir’

Merdan K. mahkemeye sunduğu savunmada, “Savcılık, bu davanın Kürt halkına yönelik olmadığı, ‘terör örgütü üyeliği, terörizme’ yönelik olduğu belirtti. Türk devleti de 50 yıldır Kürtleri yargılarken ‘Kürtlere karşı değiliz, bölücülüğe ve teröre karşıyız’ masalını anlatıyor. Almanya, Türk devletinin argümanlarını kullanarak yargılama yapması dikkat çekici” dedi. Alman devletinin Türk devletinin argümanlarıyla hareket etmesinin Kürtlere yapılan hukuksuz ve insanlık dışı eylemlerinin desteklenmesi anlamına geldiğini belirten Merdan K., “1980’den bu yana Kürtler yargılanıyor. Dernekleri basılıyor, kurumları kapatılıyor, sembolleri yasaklanıyor. PKK yasağı adı altında Kürtler kriminalize ediliyor. Bugün burada yargılanmam Alman-Türk çıkarları içindir” dedi.

PKK yasağı son bulmalı

Merdan K., PKK’nin Kürt halkının çıkarlarını temsil ettiğini vurgulayarak, “Kürt sorunu ancak PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile çözülebilir. Ancak Sayın Öcalan, 24 yıldır ağır tecrit altında ve 22 aydır haber alınamıyor. Alman devleti, Türk Devleti ile ilişkileri nedeniyle bunları görmezden gelerek doğru ve yasal olanı. Alman devletinin PKK'yi yasaklaması, yasal değil, politik bir eylemdir. Bu hukuksuzluk durmalı” dedi.

Almanya Kürtleri dikkate almalı

Merdan K., “Sayın Başkan, bir hukuk temsilcisi olarak buna izin veremezsiniz. Hak, insanların ve halkların özgürlüklerini ve haklarını korumaya hizmet etmeli. Ne yazık ki, Kürt halkı için tam tersi uygulanıyor. Almanya bir hukuk devleti olarak Kürtlerin kültürel, toplumsal ve siyasal koşullarını dikkate almalı” diye belirtti.

Devam edeceğim

Merdan K., “Siyasi faaliyetlerimle Kürt halkının Kurtuluş Mücadelesi’ne katıldım. Ve bunu yapmaya devam edeceğim. Benim siyasi faaliyetlerim ‘terörist’ değil, Türk devletinin Kürt halkına yönelik eylemleri teröristtir. Kararınız ya Türk-Alman ilişkilerine, Türk devletinin çıkarlarına, yani Kürt halkına karşı soykırım kavramına ya da adil Kürt Kurtuluş mücadelesine hizmet edecektir” diye konuştu.

Karar duruşması görülecek

Savılığın 3 yıl 3 ay hapis cezası istediği duruşmanın kararı 10 Şubat 2023 tarihinde verilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.