Mereş belirsizlik içinde

Bazarcix (Pazarcık)

Bazarcix (Pazarcık)

  • Depremde 12 bin 622 insanın hayatını kaybettiği Mereş, aradan geçen bir yılda hala kaldırılmayan enkazlar ve ağır hasarlı binalarla dolu. Depremzedeler, belirsizlik içinde yaşamlarını sürdürme çabasında. 

Mereş, yıkımın en fazla yaşandığı kentlerden bir oldu. Devletin açıklamasına göre; 12 bin 622 insanın yaşamını yitirdiği kentte, 15 bin 940 bina yıkıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları henüz tamamlanmadı. Kentte, 19 bin 194 bina hakkında acil yıkım kararı var.

Depremzedelerin yaşadığı sorunların başında barınma geliyor. 51 ayrı noktada kurulan 23 bin 212 konteynerde kalan depremzedeler, bu kışı da evsiz geçirdi. Yapılması planlanan 112 bin 414 konut ise bir yıldır tamamlanmış değil. Depremzedeler, bir an önce evlerine geçmeyi bekliyor.

İlk depremin merkez üssü olan Bazarcix (Pazarcık) 70 bin 123 nüfusa sahipti. 872 hane tamamen yıkıldı, enkaz altında kalan 431 kişi yaşamını yitirdi. Evsiz kalan depremzedeler, ilçenin dört ayrı noktasında kurulan konteyner kentlerde yaşamlarını güçlükle sürdürüyor. Planlanan 8 bin konutun yapımı ise tamamlanamadı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bin 752 bina hakkında acil yıkım kararı verildi. Ağır hasarlı yapıların yıkım işlemlerinin sürdüğü ilçenin birçok yeri boş bir arazi görünümünde. Depremde evi ağır hasar alan depremzede Bektaş Çoksaydı, “Ev yapılacak mı yapılmayacak mı bilmiyorum. Sorunlar çok. Yağmur yağdığında konteynerlerin içi su alıyor. Kış şartlarına uygun değil. Ev yaptığında borçlandıracaklar” dedi. MEREŞ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.