Metîna’da Besta’ya kadar eylemler

.

.

  • Gerillalar, Metîna’dan Besta’ya kadar Türk güçlerini hedef aldı; eylemlerde 21 asker öldürüldü. 

Türk ordusunun, Kuzey ve Güney Kürdistan’daki işgal/imha saldırılarına karşı büyük bir direniş sergileyen gerillalar, etkili eylemlerle de yanıt veriyor.
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından yapılan açıklamara göre; saldırı ve eylemlerle ilgili ayrıtılar şöyle:
* Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 20 Mayıs günü saat 20.10’da Metîna’nın Azad Tepesi’ndeki Türk güçlerini tam isabetle vurdu.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi

* Avaşîn’in Konferans Tepesi’nde Türk güçlerine 21 Mayıs günü saat 08.00’de sızma eylemi yapılırken arazide gizli bir birlik fark edildi. Bu birlik vuruldu; 1 asker öldürüldü. Eş zamanlı olarak diğer mevzilerdeki askerler de vuruldu.
* Aynı gün saat 12.00’de Avaşîn’in Konferans Tepesi’ndeki güçler, 2 koldan hedef alındı. Birinci saldırı kolu; içerisinde 4 askerin bulunduğu mevziyi roketlerle vurarak imha etti, 4 asker öldürüldü. Farklı bir mevzi de imha edildi ve içindeki 2 asker öldürüldü. kinci saldırı kolu; diğer mevzileri hedefleyerek darbeledi.
* Avaşîn’in Dola Konferansê alanındaki türk güçleri, 21 Mayıs günü suikast taktiğiyle vuruldu; 1 asker öldürüldü. Türk ordusu, eylemden sonra savaş mevzilerini ve Dola Konferansê alanını bombalayıp bir kademe geri çekildi.
* Zap’ın Şehit Munzur Tepesi’nde Türk güçleri, 21 Mayıs günü saat 14.30’da ağır silahlarla vuruldu.
* Avaşîn’in Mamreşo alanındaki işgalciler de 22 Mayıs günü saat 11.00’de ağır silahlarla hedef alındı.
* Zap’ın Qela Bêdewê ve Şehit Munzur Tepesi’nde bulunan Türk güçlerine 21 Mayıs günü 13.00-14.30 saatleri arasında ağır silahlarla vuruldu.
* Mervanos Tepesi’ndeki Türk güçleri, 22 Mayıs günü saat 09.30’da ağır silahlarla etkili bir şekilde vuruldu; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi.
* Zap’ın Şehit Serxwebûn Tepesi boğazında bulunan Türk güçleri, 22 Mayıs günü 12.00-13.00 saatleri arasında ağır silahlarla vuruldu.
* Avaşîn’in Mervanos alanındaki Kanî Qirêj sırtlarında bulunan Türk güçlerine yönelik 23 Mayıs günü saat 05.00’te 2 koldan koordineli bir gerilla eylemi gerçekleştirildi. Birinci saldırı kolu,  1 mevziyi içerisindeki 1 askerle imha edildi. İkinci saldırı kolu da diğer mevzileri hedefleyerek vurdu, ancak burada öldürülen asker sayısı netleştirilemedi.
* Zap’ın Xeregol Tepesi’ndeki Türk güçlerini, 23 Mayıs günü saat 06.40’ta ağır silahlarla hedef alan bir eylem düzenlendi; 1 asker öldürüldü. 
* YJA Star gerillaları, 24 Mayıs günü saat 08.15’te Avaşîn’in Şehit Dilgeş Tepesi’ndeki türk güçlerini ağır silahlarla hedef aldı, belirlenen hedefler tam isabetle vuruldu. 

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi

* Metîna’nın Orê Boğazı’ndaki Türk güçleri, 20 Mayıs günü harekete geçtiği sırada sabotaj taktiğiyle hedeflenerek vuruldu; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi. Türk güçleri, tuttukları bir tepeyi bırakarak geri çekildi. 
* Metîna’nın Azad Tepesi’ndeki Türk güçleri, 20 Mayıs günü saat 19.30’da suikast taktiğiyle vuruldu; 1 asker öldürüldü. 
* Heftanîn’in Koordine Tepesi’ndeki Türk güçlerine yönelik 21 Mayıs günü saat 23.00’te termalli silahlarla bir suikast eylemi gerçekleştirildi; 1 asker öldürüldü.
* Türk güçleri, 22 Mayıs günü saat 13.00’te Metîna’nın Zendura Tepesi’ndeki savaş tünellerine girmek istedi. Türk güçlerinin yakınlaşmasına izin veren gerillalar, yakın mesafeden etkili bir şekilde vurdu; 1’i öldürüldü, 2’si yaralandı. Panik içerisinde korkup kaçan işgalciler, kurşun geçirmez kalkanlarını da bıraktı.  
* Metîna’nın Azad Tepesi’ndeki Türk güçlerine yönelik 22 Mayıs günü saat 18.00’de 2 koldan koordineli bir gerilla eylemi gerçekleştirildi; 4 asker öldürüldü. Türk ordusu, saat 21.00’de ölülerini Skorsky helikopterlerile alandan götürdü. 

Besta’da yoğun çatışmalar

* Türk ordusu, 5 Nisan günü Besta bölgesinde kapsamlı bir imha saldırısı başlattı. 6 Nisan günü saat 05.30’da saldırı helikopterleriyle Mewîjkê alanı, Givara ve Şehit Diyana tepeleri bombalandı, aynı zamanda Skorsky helikopterleriyle indirme yapıldı. Kontra ve korucuların katıldığı bu operasyonda, sabah saatlerinde çatışmalar başladı. Bu çatışmalar iki gün boyunca devam etti, birçok asker öldürüldü ve yaralandı. Bu çatışmalar sırasında Özgür Gabar  ağır yaralı ve baygın bir şekilde esir düştü. Êrîş Nerexî düşmana teslim oldu. Devam eden çatışmalarda Dilan, Hêvî ve Tolhildan, iki gün süren destansı bir direniş sergileyip kahramanca çatışarak şehadete ulaştı. Türk devleti, Özgür Gabar’a ağır yaralı olmasına rağmen sistematik işkence altında pişmanlığı dayattıyor, ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç alamadı.
8 Nisan günü Êrîş unsurunun verdiği bilgiler ile Besta saldırısı genişledi. Bir grup gerilla çatışmaya girdi. Akşam saatlerine kadar süren bu çatışmalarda Nûjîn Sêrt, Mizgîn, Hebûn, Ezda ve Fırat Şax şehadete ulaştı. Türk güçleri, 30 Nisan günü geri çekildi. 
* YJA Star gerillaları, 13 Mayıs günü saat 14.30’da Besta bölgesinde Amarok tipi askeri araçla Osyan köyünden Aqîr Tepesi’ne gitmek isteyen Türk güçlerine sabotaj taktiği ile bir eylem düzenledi. Denetim altına alınan 1 Amarok tipi askeri araç sabotaj taktiğiyle vurulup imha edildi, içerisindeki 4 asker öldürüldü. Bu eylem, Nûjîn Sêrt ve beraberinde şehadete ulaşan gerillaların intikamı için yapıldı. BEHDİNAN

Türk kentlerindeki eylemler artıyor

Jinên Tîrêjên Rojê, Ateşin Çocukları İnisiyatifi ve HBDH milisleri, Türk kentlerindeki eylemlerini artırıyor. 
Jinên Tîrêjên Rojê İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, şu eylemlerin yapıldığı paylaşıldı:
* İstanbul/Hadımköy’de AKP ve MHP destekçilerine ait 1 kimya fabrikası 19 Mayıs’ta yakıldı.
* Kocaeli-Gölcük’te Ülkü Ocakları'na ait 1 otobüs ve 3 lüks araç 20 Mayıs’ta ateşe verilip kullanmaz hale getirildi. 
* Kocaeli-Dilovası’nda AKP ve MHP’li gençlerin işlettiği iki katlı 1 fuhuş evi, 20 Mayıs’ta ateşe verip kullanılmaz hale getirildi. Fuhuş yaptıran İsmail cezalandırıldı.
* Sakarya-Serdivan’da sahibi emekli polis olan iki katlı 1 tekstil binası, 21 Mayıs’ta ateşe verilip kullanılmaz hale getirildi. 
* İstanbul/Beylikdüzü’nde Türk faşistlerine ait 10 lüks araç 21 Mayıs’ta yakıldı.
* İstanbul-Avcılar’da 22 Mayıs’ta bekçileri hedef alan b ir eylem yapıldı; 2 bekçi ağır yaralandı.
* Tekirdağ-Saray’da AKP’li faşistlere ait 1 yağ üretim fabrikası 22 Mayıs’ta ateşe verilip kullanmaz hale getirildi.

İnsiyatif 6 kentte yaktı

Ateşin Çocukları İnisiyatifi ise dün yaptığı yazılı açıklamada, 6 kentteki eylemleriyle ilgili bilgi verdi: 
* 23 Mayıs’ta Antalya’nın Serik ilçesinde 1 tekne; 22 Mayıs günü İstanbul/Üsküdar’da AKP’li şahsa ait 1 kafeterya, Bahçelievler’de MHP’li şahsa ait 1 otomobil, Amasya/Merzifon’da AKP’lilere ait 2 mobilya atölyesi, Muğla/Fethiye ve Ula’da AKP’lilere ait 3 tekne, İzmir/Menemen’de MHP’li şahsa ait 1 araç; 21 Mayıs’ta Balıkesir/Bandırma’da Küçük Sanayi Sitesi’nde MHP’lilere ait 1 depo ateşe verildi.

Doğalgaz şebekesi

HBDH Kürdistan Komitesi ise dünkü açıklamasında, 23 Mayıs’ta Mardin- Amed yolu üzerinde bulunan Akbağ köyü civarındaki doğalgaz ana dağıtım şebekesine sabotaj eylemi düzenlendiğini bildirdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.