#MeToo: Erkekler erkeklik ile hesaplaşmadı

Kadın Haberleri —

Toronto-Kanada 2020 /Foto: Afp

Toronto-Kanada 2020 /Foto: Afp

  • Melbourne Üniversitesi Öğretim Üyesi Marina Gertsberg’in yaptığı araştırmaya göre #MeToo hareketi sonrası kadın üretkenliğinde düşüş var. Yaşanan düşüşün temel nedeni erkeklerin erkeklik ile hesaplaşma yerine kadını dıştalaması.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, çalışma yaşamında #MeToo hareketi sonrası kadın üretkenliğinde düşüş yaşanıyor.

Bu düşüşün arkasında, erkeklerin kadın meslektaşlarını ortak projelerden dışlamasının olduğu düşünülüyor. Kadınların kenara itildiği çalışma alanlarının başında, “Erkeklere yönelik ‘cinsel taciz’ suçlaması riskinin yüksek algılandığı” üniversiteler geliyor.

Kadının üretkenliğinde düşüş oldu

#MeToo hareketinin etkilerini ve sonuçlarını araştıran Melbourne Üniversitesi Öğretim Üyesi Marina Gertsberg, çalışma yaşamında kadınların üretkenliğinde önemli bir düşüş yaşandığını saptadı. Melborune Üniversitesi Finans alanında yardımcı doçent olan Marina Gertsberg araştırmasının sonuçlarını yazdığı bir makale ile yayınladı.

Genç kadın akademisyenlere şans verilmedi

Gertsberg, #MeToo hareketinin doruk noktasında olduğu altı yıl boyunca (2015-2020) CV verilerini kullanarak, iktisatçılar arasındaki işbirliklerini inceledi. İncelemede genç kadın akademisyenlerin her yıl bir öncekinden 0,7 daha az projeye başladığını keşfetti. Gertsberg, bu düşüş, erkeklerin erkeklikleriyle hesaplaşmak yerine cinsel taciz suçlamalarından kaçınmak için kadınlarla işbirliği yapmamasından kaynaklı olduğunu gördü. 

.
Marina Gertsberg

#MeToo ile iyileşme sağlanamadı

Bu eğilimin yapılan birkaç anket de doğrulandığını kaydeden Gertsberg’ın yaptığı tespitlere göre, “#MeToo sonrasında kadınlara yönelik davranışlarının cezasız kalmayacağından korkan erkekler, suçlanma riskini, ‘kadınlara maruz kalmalarını azaltarak’ yönetmeye çalışıyorlar. #MeToo'nun amacı, erkek cinsel tacizinin cezasız kalmamasını sağlayarak kadınlar için işyeri koşullarını iyileştirmekti. Ancak sonuç; genel bir iyileşme yerine yüksek profilli birkaç kişiyi devre dışı bırakan kamuya açık iddialarla sınırlı kaldı.

Bu vakalar arasında 2017 yılının sonlarında bir cinsel taciz davasında varılan uzlaşmanın sonucu olarak emekli edilen Columbia Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi William V. Harris ve 18 kadın tarafından cinsel tacizle suçlanan Harvard’ın önde gelen öğretim üyesi Jorge I. Domínguez vardı.”

Kariyer fırsatında eşitsizlik arttı

#MeToo hareketinin kadınlar üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu iddia eden Marina Gertsberg, “Genç akademisyenler açısından, itibar kazanmak ve kadro almak meslektaşlarıyla işbirliğine bağlı.” Ancak araştırma, etkileşimlerin ve profesyonel işbirliklerinin azalmasının “kadın ve erkeklerin kariyer fırsatları arasındaki eşitsizliği arttırdığı” sonucuna vardı.

Gertsberg’in verilerini yorumladığı makalesine buradan erişilebilir: Marina Gertsberg'in makalesi

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.