Mexmûr'da 11 okulda Kürtçe eğitim

  • Kendi imkanlarıyla Mexmûr Kampı'nda 11 okul kurduklarını belirten Eğitim Eşsözcüsü Berivan Kaya, “Kamptaki eğitim sistemi, diğer yerler için bir modeldir” dedi. 

 

Türkiye’nin 1990’lı yıllarda bölge illerinde uyguladığı köy boşaltma ve koruculuk dayatmaları nedeniyle çoğunluğu Şırnak ve Hakkari illerinden göç edenlerin yaşadığı Mexmûr Kampı’nda son dönemlere baskılar giderek artmaya başladı. 1998'de Birleşmiş Milletler (BM) himayesine giren kampta çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılar olmak üzere 12 bin kişi yaşıyor. MİT Federe Kürdistan sorumlusunun 17 Temmuz 2019'da öldürülmesinden sonra Federe Kürdistan Hükümeti, ambargo uygulamaya başladı. Kampa giriş çıkışların yasaklandığı bu süreçte, sağlık sorunları olan yurttaşların hastanelere gidişi engellendi. Kampa dönem dönem Türkiye’ye ait Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından hava saldırıları düzenlendi. 

Tüm baskılara rağmen kampın kurulduğu günden bu yana en çok dil alanında çalışma yürütüldü. Kampta ana dilde verilen eğitimde bugüne kadar binlerce öğrenci mezun oldu. Mexmûr Kampı Eğitim Eşsözcüsü ve Kürtçe Dil Eğitmeni Berivan Kaya, kamptaki eğitim sistemine ilişkin MA'ya konuştu.

Kampta eğitim sisteminin kurulmasıyla birlikte öğrenci sayısında artış olduğunu ifade eden Kaya, "Eğitim faaliyetlerimizi son iki yılda yoğunlaştırdık. 5’i ilkokul olmak üzere toplamda 11 okulumuz var. 600’ü ilkokul olmak üzere eğitim gören 3 bin öğrencimiz var. Temel eğitimimiz öz farkındalıkla başlıyor. Toplumda öz farkındalık çocukluktan başlar. Kendini tanımanın temeli de ana dilde eğitimle başlar" dedi. 

Öğrencilerin sayısında artış görüldükçe, öğretmen eksikliği yaşadıklarını ve bu nedenle zorlandıklarını söyleyen Kaya, "Çocuklar ilkokula giderken dil öğrenme ve dili tanıma konusunda zorluklar çekebiliyor. Kürtçe eğitim birinci seviyeden başlıyor ve üçüncü seviyeye kadar sürüyor. Öğrenciler bu seviyede tanımlamayı, okumayı ve yazmayı öğreniyor. Dördüncü aşamada sınav sistemine giriş yapılıyor. Bu aşamada matematik, dil, fen bilimleri ve sosyal bilimler derslerini görüyorlar. Ortaokulumuzda 820 öğrenci eğitim görüyor ve 29 sınıfımız var. Bu okullarımızda da bölümler var. Her öğretmen kendi branşında ders veriyor. Kürtçeden tarih derslerine kadar ders dallarımız var. Bunlara ek olarak ideolojik dersler de veriyoruz. Jineoloji ve Kadın Tarihi gibi dersler var” diye konuştu. 

Kaya, kampta öğrenci sayısı arttığı için yeni okullara ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, "Üniversiteye hazırlık yapan öğrenci sayımız yıllara göre değişiyor. Bazı yıllarda 23 hazırlık sınıfı oluyor. Üniversite hazırlık düzeyindeki öğrencilerin sayısı arttıkça haliyle öğretmen sayısı da artıyor. Hazırlık aşamasında olan öğrencilerin sorumluluğu da diğer öğrencilere göre daha fazla. Üniversite eğitimi alan öğrenciler, daha sonra kampta iki yıllık eğitim alıyorlar” dedi.

Otizm ve down sendromlular için

Otizmli çocuklar için de özel çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kaya, şöyle devam etti: “Umut adında otizmli çocuklar ve down sendromlu çocuklar için de ayrı bir okulumuz var. Psikoloji ve sosyoloji alanında uzman eğitmenler onlara ders veriyor. Okulumuz bölgede bir örnektir. Okulumuza yoğun ilgi var. Kampımıza komşu olan birçok aile çocuklarını bu okula getirmek için başvuruda bulunuyor. Musul'un köylerinden de bu okula başvurular var. Bu bizim için bir başarıdır.” diye belirtti.  

Kampta Kürtçe eğitimde bir temel oluşturulduğunu ve geliştirildiğini belirten Kaya, "Kamp geniş bir eğitim alanı. Kürdistan eğitim sisteminde en önemli şey ana dilde eğitimdir. Mexmûrr Kampı, Kürdistan'ın diğer parçaları için eğitimin temelidir. Bu bağlamda kampta ki eğitim sistemi de bir modeldir” diye aktardı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.