Mexmûr’da gerilla kalmadı

  • Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığının kararı doğrultusunda HPG ve YJA Star gerillalarının Mexmûr’dan Medya Savunma Alanları’na çekilmesinin tamamlandığını; Mexmûr Mülteci Kampı’nda hiçbir güçlerinin kalmadığını duyurdu. 

 

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kürt Halk Önderi’nin, 2014’te DAİŞ’in Musul, Reqa gibi önemli kentlerde kontrolü sağlaması ardından Kurdistan’ın birçok alanına saldırması üzerine seferberlik çağrısı ve talimatı temelinde Kurdistan Özgürlük Gerillasının aktif bir biçimde devreye girdiği hatırlatıldı. İlk günde Şengal’de Êzîdî soykırımının önüne geçme hamlesi ve ardından yaygınlaşan saldırılara karşı Kerkük, Mexmûr, Dihok, Laleş, Şengal ve Kobanê alanlarına HPG olarak güç göndererek müdahale edildiğini anımsatan Merkezi Karargah Komutanlığı, “Hareket olarak bu söz konusu alanlara en tecrübeli ve fedai gerilla güçlerimiz olan Botan, Zagros, Amed, Garzan ve Erzurum eyaletlerinde güç aktarmamış olsaydık DAİŞ’i durdurmak mümkün olamazdı. Bu alanlarda gerilla güçlerimiz layıkıyla görevini tamamladığı oranda ve halkımız kendini savunabilecek örgütlenmeleri oluşturduğunda güçlerimizi adım adım geri çektiğimiz de bilenen bir husustur. Halkımız kendi kendini koruyabilecek düzeye ulaştığında ve artık bizim güçlerimize ihtiyaç kalmadığında Kurdistan Özgürlük Hareketi olarak HPG ve YJA Star güçlerimizi 2017-2018’den bu yana çekmeye başladığımız biliniyor” dedi. 

Mexmûr son halkasıydı

Bu tarihsel aşamanın son halkasının, Şehîd Rustem Cûdî (Mexmûr) Mülteci Kampı’ndaki gerilla güçleri olduğunu kaydeden Komutanlık, şöyle devam etti: “Hareketimizin yönetimi buradaki güçlerimizin görevlerini tamamladığı sonucuna vararak Mexmûr’daki gücümüzün çekilmesi kararını aldı. Eylül’ün başından itibaren burada bulunan HPG ve YJA Star güçlerimizi güvenlik nedeniyle gizli, örgütlü ve planlı bir biçimde kademe kademe Medya Savunma Alanları’na çekmeyi tamamlamış bulunmaktayız. Şu an itibarıyla Mexmûr Mülteci Kampı’nda hiçbir gücümüz kalmamıştır. Yurtsever halkımız ve kamuoyu güçlerimizin görevini tamamladığını ve artık görevine devam etmesinin gereğinin kalmadığını bilmelidir. Halk Savunma Güçlerimizin Mexmûr alanından Medya Savunma Alanları’na çekilmesi hususunda hiçbir güç tarafından bir talepte bulunulmamış, tamamıyla Hareketimizin kendi görüş ve kararı temelinde gücümüz alandan çekilmiştir.”

Kendini koruyabilecek güçtedir

Kerkük ve ilçelerinden, yine Rojava’da/Kobanê’den ve en son da Nisan 2018’de Şengal’den bazı alanlardan kamuoyuna açık şekilde, bazılarından da güvenlik sorunlarından dolayı gizli bir biçimde çekilmenin sağlandığını hatırlatan Komutanlık, şimdi de bu sürecin son aşaması olarak Mexmûr’daki gücü güvenlikli bir biçimde çekerek bu görevi tamamladığını bildirdi. 

Yurtsever Mexmûr halkının, bu karar gereken anlamı vereceğinden emin olduklarını belirten Komutanlık, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ulusal demokratik bilince ulaşmış olan yurtsever Mexmûr halkımızın geliştirdiği sivil örgütlenmesi ile kendi kendini koruyabilecek güçte olduğuna inancımız tamdır. Daha üst düzeyde bir savunma gerekliliği hasıl olduğunda, Apocu fedailer başta Mexmûr ve Şengal alanları olmak üzere tüm alanlara her koşul altında ulaşmayı başaracak, halkımızın yardımına koşacak ve mutlaka kutsal savunma görevini yerine getirecektir.”

Karayılan: Gençlere emanet

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan

Mexmûr halkına görüntülü mesaj gönderen Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, “Artık savunma görevini oradaki gençlere emanet ediyoruz” dedi.

Karayılan, Mexmûr halkına hitaben görüntülü bir mesaj paylaştı. 11 Eylül’de kaydedilen mesajda, oradaki askeri güçlerini çekme kararı aldıklarını, bir süre önce zaten bir kısmını çektiklerini hatırlatan Karayılan, şunları söyledi: “Hareketin yönetimi olarak tartıştık ve böylesi bir karara vardık. Birleşmiş Milletler resmi olarak Mexmûr Kampı’nı bir siyasi mülteci kampı olarak tanımıştır. Peki neden oraya gelmemekte? Çünkü bir askeri kamp olduğunu iddia ediyor. Kendilerine şunu sormak gerekiyor: Orası nasıl ve ne zaman askeri bir kamp haline geldi? Kurdistan Özgürlük Gerillası ve Mexmûr halkı DAİŞ’e karşı direniş göstermeselerdi acaba şu anda Mexmûr veya Hewlêr diye bir yer olur muydu? DAİŞ saldırmaya başladığında birçok yeri aldı, bu koşullar altında gerilla o alanı savunma amaçlı oraya geldi. Gerilla Mexmûr vb. yerlere gelmeseydi mevcut durumda BM de Irak’ta kalamazdı. O zaman gerilla Şengal, Mexmûr, Kerkük ve Dihok için harekete geçti ve buraları savunmaya aldı. Özellikle de Şehîd Tekoşer ve Deniz Fırat yoldaşların öncülüğünde gelişen direniş Mexmûr, Kerkük ve Hewlêr’in korunmasına yol açtı. Bu şekilde Hewlêr’in kapısı tutuldu. İşte biz, bu koşullar altında oraya geldik. Şimdi Kurdistan Özgürlük Gerillası orada gerekli rolü oynamıştır ve artık savunma görevini oradaki gençlere emanet ediyoruz. Kamp bir siyasi mülteci kampıdır. Her yerde bunu savunmak gerekiyor. Kimse kampı hedeflemek için farklı gerekçeler oluşturamaz. Orası siyasi bir kamptır ve bu hakkı kazanmıştır.

Önder Apo’nun çizgisi doğrultusunda yürüyen, çok anlamlı ve değerli bir yaşamı ören bu toplumun, kaynağını öz gücünden alarak her şeyi başarmaya da kadir olacağına inanıyoruz. Önder Apo’nun ve büyük bir kısmını çok yakından tanıdığınız kahraman şehitlerimizin çizgisi temelinde başarılı olacağınız açıktır. Bu umut ve inançla Parti yönetimimiz adına hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, başarılar diliyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.