Mezopotamya Sazlıkları kuruyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mezopotamya Sazlıkları / Foto: AFP

Mezopotamya Sazlıkları / Foto: AFP

  • UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Irak Sazlıkları olarak da bilinen Mezopotamya Sazlıkları yok oluyor. 35 bin 572 metrekarelik alanı ve binlerce yıllık tarihiyle Irak’ın güneyinde bulunan sazlıkların yok oluşunda en belirgin iki aktör küresel iklim krizi ve Türkiye’nin su politikaları. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Irak Sazlıkları olarak da bilinen Mezopotamya Sazlıkları yok oluyor. 35 bin 572 metrekarelik alanı ve binlerce yıllık tarihiyle Irak’ın güneyinde bulunan sazlıkların yok oluşunda en belirgin iki aktör küresel iklim krizi ve Türkiye’nin su politikaları. 

Aynı zamanda Sazlık Arapların binlerce yıllık yaşam alanı olan ve geniş bir bataklık üzerinde yer alan Mezopotamya Sazlıklarının önemli bir kısmı 90’lı yıllarda Saddam Hüseyin tarafından kurutulmuştu. 2014 yılından itibaren UNESCO korumasında bulunan sazlıklar ekosistemi ve bölge halkının yaşam biçimiyle her yıl binlerce turist çekerken birçok bilimsel çalışmaya da olanak sağlıyordu. 

Ilısu Barajı etkili

Sazlıkların yok olmasında en büyük sebep küresel iklim kriziyle beraber meydana gelen kuraklık. Ancak tek sebep bu değil. Türk devletinin su politikaları da bataklıkları kurutup sazlıkları yok etmekteki en büyük ikinci etmen. Özellikle Dicle Nehri üzerinde kurulan, birçok tarihi ve doğal mirası su altında bırakan Ilısu Barajı’nın 2020 yılından itibaren su tutmaya başlamasıyla Mezopotamya Sazlıkları’nın da kaderi değişti.

İran ve Irak’ın tepkilerine rağmen tamamlanan Ilısu Barajı, Dicle Nehri’nin Irak topraklarına ulaşan su miktarında ciddi ölçüde azalmaya sebep oldu. Bu da Dicle Nehri üzerinde bulunan Mezopotamya Sazlıkları’nın yok oluşunu beraberinde getirdi. Ortadoğu'nun en büyük sulak alanı olarak bilinen sazlıklarda bugün hayvan kemikleri ve kırık dökük sandallardan başka neredeyse hiçbir şey yok. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, 2019 yılında yayımladıkları ortak bildiriyle sazlıkların yok olması riskine dikkat çekmiş, Türkiye’den su politikalarını gözden geçirmesini istemişti. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.