Mimarlara Sur yasağı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Amed Mimarlar Odası

Amed Mimarlar Odası

  • Amed kent mimarisine uygun yapıların yapılmadığını yerinde tespit etmek isteyen Mimarlar Odası'nın Sur'un yasaklı mahallelerini ziyaret etmesine aylardır izin verilmiyor. 

 

YILMAZ KAYA/AMED

Amed kent mimarisine uygun yapıların yapılmadığını yerinde tespit etmek isteyen Mimarlar Odası'nın Sur'un yasaklı mahallelerini ziyaret etmesine aylardır izin verilmiyor. Kayyum tarafından aynı bölgede 'yaz konserleri' ve '15 Temmuz anma yürüyüşü' düzenlenirken, mimarların izin talebi 'güvenlikli bölge değil' denilerek engelleniyor.

5 yıldır sivillere kapalı olan Sur’da, restorasyon çalışmalarının tarihi dokuya uygun yapılmadığı yönündeki bilgiler üzerine Mimarlar Odası'nın inceleme için yaptığı tüm başvurular Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile TOKİ tarafından engelleniyor.

Mimarlar Odası, koruma ve restorasyon konusunda bir uzman ekip ile alanda inceleme yapabilmek için ilk olarak 14 Temmuz tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurdu. Ancak Mimarlar Odası'na yazılı hiçbir cevap verilmedi. Bunun üzerine Oda yönetimi, 30 Temmuz tarihinde TOKİ Başkanlığı'na yazı yazarak, Sur ilçesi sınırları dahilinde tescilli yapıların bulunduğu, Kentsel Sit Alanı statüsünde bulunan UNESCO Dünya Kültürel Mirası tampon bölgesi olan mahallelerde yürütülmekte olan restorasyon çalışmalarındaki şikayetlerin olduğunu belirtti.

Oda yetkilileri, şikayetler ile belirsizliğin kentte ve mimarlık camiasında endişelere sebep olduğu, bu belirsizliği ortadan kaldırmak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına restorasyon çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla alanda bir teknik inceleme izni yapılmasını talep etti.

TOKİ, 54 gün sonra 'iş güvenliği' dedi!

TOKİ Başkanlığı, Mimarlar Odası'na 54 gün sonra verdiği yazılı cevapta, "Söz konusu alanda yapıların hassasiyeti nedeniyle, iş güvenliği açısından olumsuz durumlar oluşturabileceği gerekçesiyle restorasyon çalışmalarının üçüncü şahıslar tarafından yerinde incelenmesinin uygun olmayacağı" diyerek talebi reddetti.

Mimarlar Odası Eş Başkanı Kahraman, bu kentte yaşayan herkesin birinci derecede bu mirasın ortak sahibi olduğunu belirterek, "Miras alanında yürütülen çalışmalar konusunda şeffaf bir süreç işletilmesini talep etme hakkımız var. Herhangi bir siyasi çıkar, reklam uğruna gerçekleştirilen alan ziyaretlerinde sahayı gezen yüzlerce kişi için gerekçe edilmeyen iş güvenliği bahanelerinin, uzmanlığı gereği her gün sahada bulunan yetkin kişilere sunulmasının hiçbir izahı yoktur" dedi.

3'üncü kişilere yasak

Mimarlar Odası'nın alanı ziyaret etmek istemesini sürekli reddeden TOKİ Başkanlığı, ziyaret edilmek istenen alandaki yapıların hassasiyeti ve iş güvenliği nedeniyle üçüncü şahıslar tarafından ziyaret edilmesinin uygun olmadığını belirtmesine rağmen, kayyum tarafından aynı bölgede hem 'yaz konserleri’ yapıldı. Yine kayyum tarafından "15 Temmuz şehitlerini anma yürüyüşü" adı altında yapılan ve kayyum Münir Karaloğlu, AKP'li vekiller, belediyelere atanan kayyumlar, kamu kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi ile bando takımı eşliğinde yürüyüş yapıldı. Keçi Burcu'ndan başlayıp halen yasaklı olan Kurşunlu Cami alanına kadar yapılan yürüyüş sonunda, burada yine çeşitli etkinlikler ve müzik dinletileri düzenlendi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.