Mısır, cinsel istismar iddialarını reddetti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Mısır hükümeti, The New York Times'ın ülkenin adalet sistemini protesto eden kadınların devlet yetkilileri tarafından aramalar sırasında cinsel istismara uğradığı yönündeki raporunu yalanladı. 

KAHİRE

The New York Times, polis karakollarında, hapishanelerde ve hastanelerde yetkililer tarafından cinsel tacize uğradıklarını söyleyen onlarca kadınla görüştü. Uzmanlar da, anekdot niteliğindeki kanıtların bu tür olayların sık sık meydana geldiğini gösterdiğini söyledi.

Cuma günü Facebook ve Twitter'da yayınlanan bir bildiride hükümet, kadınların suçlamalarının "geçerliliğini yalanladı" ve "söylentileri ve yalanları yayma" çabasının bir parçası olduklarını söyledi.

Polis ve cezaevlerini denetleyen İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan kısa açıklamada, kadın tutuklulara yönelik "sistematik fiziksel ihlal" suçlamalarının da yanlış olduğu belirtildi.

Açıklamada güvenlik kaynağı belirtilmedi, kadınların iddialarının araştırılıp soruşturulduğu belirtilmedi veya sistemik bir sorunun inkarına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Hükümet, açıklama hakkında daha fazla bilgi talebine deyanıt vermedi.

Times makalesi için görüşülen kadınlar, polis ve diğer adalet yetkilileri tarafından kadınların cinsel istismarına ilişkin yıllardır şikayet edilenlerle tutarlı olan hikayelerinin arkasında duruyorlar. İnsan hakları grupları da benzer vakaları belgeleledi.

Haberde alıntılanan bir polis memuru, yasal makamlar tarafından kadınlara yönelik cinsel istismarın "her yerde" olduğunu, amacın delil toplamak değil, "insanlığınızı küçük düşürmek" olduğunu söyledi.

Ordu, 2011'deki bir protestoda en az 18 kadını çıplak aradı ve onları sözde bekaret testlerine tabi tuttuktan sonra, dönemin askeri istihbarat başkanı olan Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, “güvenlik kültürünü değiştirmeye” söz verdi.

Times makalesi, on yıl sonra bu değişikliklerin yapılmadığını gösterdi.

Makale geçen hafta yayınlandığından beri Mısırlı insan hakları grupları, hikayenin merkezindeki kadınları öne çıktıkları için övmüştü. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.