Modern köleliğin nedeni cinsiyet eşitsizliği

Kadın Haberleri —

.

.

  •  2 Aralık Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü dolayısıyla BM’nin atadığı Özel Raportörler çarşamba günü bir açıklama yaptı. “Cinsiyet eşitsizliği çağdaş köleliğin nedeni” tespitinde bulunan Raportörler, kadınların ve çocukların çağdaş kölelik biçimlerine itildiğini” belirtti.

BM tarafından atanan bağımsız hak uzmanları (Özel Raportörler) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kadınların ve çocukların çağdaş kölelik biçimlerine itilme riskinin yüksek  olduğunu söyledi.    

80 milyon çocuk kölelik şartlarında çalıştırılıyor

BM haber sitesinde geçen habere göre,  2 Aralık Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Covid-19, iklim değişikliği ve silahlı çatışma gibi küresel zorlukların mevcut güvenlik açıklarını artırdığı uyarısı yapıldı.

UNICEF ve  ILO’nun  Haziran ayında yayınladığı rakamlara göre, yaşları 5 ila 17 arasında değişen yaklaşık 80 milyon çocuk, çağdaş bir kölelik biçimi olarak sınıflandırılan tehlikeli işlerde çalıştırılıyor.

Salgın çocuk işçiliğini arttırdı

Uzmanlara göre, salgın nedeniyle yaşanan ekonomik durgunluk, okulların kapanması çocukların daha uzun ve daha kötü şartlarda çalışmasına yol açtı. Ayrıca aileler yaşadığı gelir kaybı nedeniyle çocuklarını kötü çalışma koşullarına zorladı. Buna gençlerin silahlı ve suç gruplarına zorla alınması da dahildir.

Burkina Faso’daki çocuklar, zanaatkar altın madenciliği ve taş ocakçılığı da dahil olmak üzere çocuk işçiliğinin en kötü biçimleriyle uğraşıyor. 

İnsana yaraşır koşullar oluşturulmalı

Uzmanların aktardığı resmi olmayan tahminlere göre, her 130 kadın ve kız çocuğundan biri, çocuk yaşta ve zorla evlendirme, ev köleliği, zorla çalıştırma ve borç esareti gibi çağdaş kölelik biçimlerine maruz kalıyor.

Küresel emek sömürüsüne ve cinsiyet eşitsizliğinin derinliğine dikkat çeken uzmanlar, “Çağdaş kölelik biçimlerinin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin yattığını” kaydetti. Uzmanlar,  bu uygulamaların aynı zamanda ırk, sosyal ve ekonomik statü, yaş, engellilik, cinsel yönelim ve göç durumu gibi kesişen ayrımcılık biçimleri tarafından da körüklendiğine dikkat çekti.

Uzmanlar, BM’ye üye devletleri, insana yakışır işe daha kolay erişim ve iş sektörü, sivil toplum kuruluşları ve sendikalarla daha fazla işbirliğinin yanı sıra güvenli göç yolları oluşturmaya çağırdı.

Kölelik bir insanlık ayıbıdır

“Şu anda pek çok durumda cezasızlık hüküm sürdüğü için faillerin hesap verebilirliği bir öncelik meselesi olarak güçlendirilmelidir” diyen uzmanlar, “Köleliğin tüm biçimleri, silahlı çatışma bağlamında kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere herkes için sona erdirilmelidir. Kölelik, 21. yüzyılda tolere edilemeyecek bir insanlık ayıbıdır” denildi. 

CENEVRE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.