Modernizme inat kiras û fistan geleneği!
Kadın Haberleri —
- Wan’daki kiras û fistan geleneği Kürt halkının kültürünü korumasına aracılık ediyor. Bu geleneğin bir parçası oldukları için mutlu olan esnaflar aynı zamanda alım gücü olmayanlara düğün süreçlerine destek için kıyafetleri kiralıyor.
NUDA KOÇAK/WAN
Kürt halkı tarihten bugüne kültürünü koruyor. Bunun en renkli örneklerinden biri de Kürt halkının ulusal kıyafetleri olan kiras û fistandır. Zengin renkleri, desenleri ve süslemeleriyle dikkat çeken bu özel giysiler, boncuk işlemeleri, nakışlar ve diğer el sanatlarıyla estetik açıdan da büyük değer taşıyor. Özellikle Hakkâri, Wan, Şırnak, Siirt, Amed ve Mêrdîn gibi illerde kadınlar tarafından sıklıkla kullanılıyor.
Kültürel dokusunun korunmasıyla beraber yöre insanına bir gelir kaynağı da sunan kiras û fistan, kumaşlarının nerelerden geldiği, nerelerde hangi tarzda dikilip giyildiği ve ekonomisi üzerine Van’da esnaflık yapan Rozerin Budak, Serhat Gülmez, Orhan Bayer ile tasarım-dikim yapan Feyruz Yalçın’la konuştuk.
Bohçacılıktan bugüne
Rozerin Budak, eşinin bu işi babaannesinden devraldığını, eskiden dükkân açacak bütçelerinin olmamasından kaynaklı fistanları bir bohçaya koyarak sokak sokak gezdirip kadınlara ulaştırdığını söylüyor.
Eşinin zamanla daha iyi kazanarak Cizîra Botan, İstanbul ve Wan’da iş yeri açarak satış yapmaya devam ettiğini söyleyen Budak, kendisinin de bir buçuk yıldır Wan’da eşiyle beraber esnaflık yapmaya başladığını belirtiyor.
Fistan kumaşlarını Kore, Hindistan ve Dubai’den temin ettiklerini, alımın döviz üzerinden olduğu için de ekonomik olarak çok zorlandıklarını söyleyen Budak, “Ülkede dövizin her geçen gün yükselmesiyle uyanıyoruz. Tabi bu durum işimizi oldukça olumsuz etkiliyor” diyor.
Döviz artışlarının esnafı da alıcıyı fa zorladığını belirten Budak, fistan satışlarının geçen seneye oranla epey düşüşte olduğuna dikkat çekiyor.