Mücadele etmekten başka yol yok

Kadın Haberleri —

Menice Yeni ve Fevziye Kolakan

Menice Yeni ve Fevziye Kolakan

  • Türk devletinin bombardımanında oğlunu kaybeden ve cenazesini alamayan Menice Yeni ile iki oğlu cezaevinde olan ve Adalet Nöbeti’nde yer alan Fevziye Kolakan "Çocuklarımız için mücadele etmekten başka yolumuz yok" diyor. 

Anneler Günün’de çocukları yanlarında olmayan ve çocuklarının hakları için mücadele eden, bir mezarı olsun diye çabalayan Kürt anneler çocuklarının yolunu gözlüyor. Bu annelerden biri de Menice Yeni. 

Anneler Günü diye bir şey kalmadı

8 Eylül 2021’de Amed’in (Diyarbakır) Pîran (Dicle) ilçesine bağlı Pîrêjman (Kurşunlu) köyü kırsalında Türk ordusunun bombardımanı sonucu yaşamını yitiren oğlu Zindan Yeni’nin bedenini, “Ölüm sebebi belli değil” denilerek alamayan Menice Yeni, "Bizim için Anneler Günü diye bir şey kalmadı" dedi. Yaşanan adaletsizliğe dikkat çeken Yeni, "Dilim varmıyor cenazemizi daha almadık demeye. Zaten geriye kalan cenaze paramparça edilmiş. Kürdistan coğrafyasında tüm annelerin yaşadığı acılar aynı. Benim çocuğumun cenazesini vermiyorlar. Diğer taraftan yıllardan beridir çocuğu zindanda tutulan anneler. Biz anneler olarak bayram ve özel günleri hep gözyaşı ile karşılıyoruz. Ancak şöyle bir gerçeklik var, evet tüm bu acıları yaşıyoruz ama hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. İrademizi kıramayacaklar” diye kaydetti.

.
Menice Yeni

Anneler Günün’de ayağa kalsın

"Eğer çocuğumu özgürlük mücadelesi içerisinde kaybetmeseydim, sistemin kirli yüzünü bu denli göremezdim" diyen Yeni, Kürtlere mücadele etmekten başka yol kalmadığını ifade etti. Menice Yeni, "Şu an hala ayaktaysak, irademizden kaynaklıdır. Şu an devam eden bir savaş var, Barzanî neden Kürtlere düşmanlık yapanlara el uzatıyor? Eğer Barzanî, Türkiye ile işbirliğine girmeseydi, belki birçok anne, Anneler Günü'nü acı içerisinde karşılamazdı. Annelerden tek talebim bu yıl kutlanacak olan Anneler Günü'nde ayağa kalksınlar ve savaşa, talana ve katledilmeye 'hayır' desinler" diye konuştu.

‘1 buçuk aydır oğlumun sesini duymadım’

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Adalet Nöbetin’de olan Ahmet ve Mahsun Kolakan’ın annesi Fevziye Kolakan çocuklarının serbest bırakılması talebiyle diğer anneler gibi Adalet Nöbeti'nde yer alıyor. Bir süredir sağlık sorunlarından dolayı nöbet eylemine gidemeyen Fevziye Kolakan, aklının ve kalbinin nöbetteki ailelerle olduğunu söyledi.

Tüm annelerin birlik olması ve artık ağlamamaları gerektiğini belirten Kolakan, "Oğluma iletişim cezası verildiğinden kaynaklı ben 1 buçuk aydır oğlumun sesini duymamışım. Bayramda onunla bayramlaşamadım, biz anneler bu sisteme ne yaptık? Kürt olduğumuz için bizi yargılıyorlar. Adalet nöbetinde yer alıyordum ancak kalp rahatsızlığından kaynaklı son süreçlerde nöbetlere katılamıyorum. İyi olursam tekrardan eyleme katılacağım. Biliyorum ki eğer bu zulüm altında ölürsem, çocuklarıma hasret toprağın alına girerim. Eşim çocuklarına hasret bir şekilde yaşamını yitirdi" dedi.

.
Fevziye Kolakan

Çocuklarıma sarılmak istiyorum

Kolakan, Anneler Günü'nde çocuklarına sarılmak istediğini belirterek şöyle dedi: “Anneler Günü'nde tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Tutsaklarımızın cezaevlerinde yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Yeter artık bu zulüm, ne kadar devam edecek? Umuyorum ki bugün savaşın, talanın, katliamın son bulduğu bir gün olur.”

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.