Mücadelemiz coğrafyaları aşıyor

Kadın Haberleri —

Caroline Förster ve Fran Cesca Fabozzi

Caroline Förster ve Fran Cesca Fabozzi

  • Kürt kadınların mücadelesi dünya sınırlarını aşarak tüm kadınların güç kaynağına dönüştü. Enternasyonalist genç kadınlar, "Kürt kadın hareketinin verdiği mücadeleyi coğrafya ile sınırlandırmak eksiklik olur. Çünkü bu mücadele bütün dünyada mücadelenin seyrini belirleyecek” dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin (Yeşil Sol Parti) 15 Ekim'de Ankara'da gerçekleştireceği kongreye katılmak için Türkiye’ye gelen enternasyonalist gençler İstanbul ve Amed’de Kürt kurumlarını ziyaret ediyor. Yaklaşık 15 kişiden oluşan ekipte Fransa, İtalya ve Almanya'dan gelen kadınlar da yer alıyor. Enternasyonalist genç kadınlardan Caroline Förster ve Fran Cesca Fabozzi, Kürt kadın mücadelesinin Avrupalı kadınları nasıl etkilediğini MA’dan Müjdat Can’a anlattı. 

Eş başkanlık modeli örnek
Almanyalı Caroline Förster, dünya kadın mücadelesi içinde Kürt kadın hareketinin önemli bir yerde durduğunu belirtti. 
“Mücadele etme koşulları her ne kadar farklı olsa da Kürt kadın hareketi de enternasyonalist kadın hareketi gibi patriyarkaya karşı mücadele veriyor.”
Förster, aynı zamanda eş başkanlık modelini çok önemli bulduğunu belirterek, bu modelle sorunlara kadın bakışıyla çözüm bulunduğunu ekledi.

Özgürlük için ‘Jin, Jiyan, Azadî’ 
Tüm dünyaya yayılan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganına dikkat çeken Förster, bu sloganın kadınların özgürlüğünü istediğini söyledi.
“Son yıllarda çok dillendirilen bir slogan oldu. Bu sloganın dünyaya yayılmasıyla birçok kadının, burada yürütülen kadın mücadelesine dair farkındalığı oluştu. Kadınların özgürlükleri için savaşması oldukça önemli. Burada verilen mücadele enternasyonalist kadın mücadelesi için örnek olacak niteliktedir. Bu mücadeleyi dünyanın her yanında büyütebiliriz.” 

Mücadelenin seyri değişiyor
İtalyan Francesca Fabozzi ise, İtalya'da politik çevrelerin Demokratik Konfederalizm ve Rojava Devrimi'ni tartıştığını, bunun kendisinde Kürt hareketine karşı duyarlılık oluşturduğunu söyledi. 
"Kürt kadın hareketinin verdiği mücadeleyi coğrafya ile sınırlandırmak eksiklik olur” diyen Fabozzi, bu mücadelenin dünya mücadelesinin seyrini değiştireceğine işaret etti.
“Her ülkenin özgün mücadelesini bildiğimizde kendimize dair farkındalığımız da artıyor ve kadın mücadelemiz güçleniyor.” 
Kürt kadın mücadelesine dair öğrendiklerinin kendisinde farkındalık oluşturduğunu kaydeden Fabozzi, “Enternasyonalist olarak aynı zamanda bir şeyler yapma sorumluluğu hissediyorum. Bence herkes bu sorumluluğu hissetmeli. Kürt kadınlarına ait olan ‘jin, jiyan, azadî’ sloganını dillendirirken birbirimizin gözlerinin içine bakıyoruz ve mücadele gücünü içimizde hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrı düşünen kadınlara ulaşmak
Fabozzi, şöyle devam etti, "Benim için en önemli olan bizle aynı düşünenlerle değil, ayrı düşünenlere de ulaşmak. Bütün kesimlerden kadınlarla iletişim, etkileşim içinde olmak. Hepimiz kapitalizm ve liberalizm tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bunlara karşı tüm kadınlar olarak ortak mücadele etmeliyiz.” AMED
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.