Mücadeleye hazırız

Kadın Haberleri —

HDP 4'üncü Kadın Konferansı gerçekleşti

HDP 4'üncü Kadın Konferansı gerçekleşti

  • HDP’li kadınlar 4’üncü Olağan Kadın Konferansı’nı gerçekleştirdi. Birçok konunun ele alındığı konferansta yeni dönem örgütlenme esasları üzerinde duruldu. Konferanstan mücadele kararlılığı çıktı.

HDP 4’üncü Olağan Kadın Konferansı’nı gerçekleştirdi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa 300 delegenin yanısıra HDK, DBP, ESP, SODAP, Yeşil Sol Parti, Devrimci Parti, SYKP, TJA ve Barış Anneleri Meclisi’nden temsilciler de katıldı.

Hasta tutsak Aysel Tuğluk ve İzmir HDP binasında katledilen Deniz Poyraz’ın resimlerinin asılı olduğu konferans salonunda  “Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Kadın yoksulluğuna hayır” ve “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartlarının yanı sıra 18 dilde “Jin, jiyan, azadî ” pankartı dikkat çekti.

Kadınlar öncülük görevini üstlendi

Açılış konuşması dışında basına kapalı olarak gerçekleşen iki günlük konferansta kadınlar ilk gün Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi gelişmeler, Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırılarını, başta İmralı Cezaevi olmak üzere cezaevlerinde uygulanan tecrit politikasının, toplumsal yaşama yansımalarını, hasta tutuklulara yönelik uygulamaları tartıştı. 

Pek çok konun tartışıldığı konferansta kadın kazanımlarına yönelik saldırlar da tartışıldı.Tartışmalarda yeniden şekillendirilmek istenen dünya düzeninde kadınların mücadeleleriyle öncülük görevini üstlendiği vurgulandı.

Örgütlülük güçlendirilecek

İkinci gün yürütülen tartışmalarında HDP’li kadınlar, örgütlü mücadelede yaşadıkları zorlukları ve eksik değerlendirdi. Kadınlar, yerelden merkeze kadın örgütlenmesi için neler yapılacağı konusunda önerileri de ele alarak, yeni dönemi örgütleme esasları üzerinde durdu. Konferans yeni dönemde kadın örgütlülüğünün daha güçlendirilmesi konusunda karar birliğine vardı.

Birçok kararın alındığı konferansta kadınlar, HDP 5’inci Büyük Olağan Kongresi öncesi konferans yapma kararı aldı. Konferansta ayrıca, ‘Tecrit’, ‘Savaş ve işgale karşı mücadele’, ‘Kürt kadınlarına yönelik özel savaş politikaları’, ‘Eşbaşkanlık sistemi’, ‘Kadın kazanımlarına yönelik saldırılar’, ‘Engelli kadınların sorunlarının’ çözümüne yönelik karar alındı. Konferansın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

.
Zeyno Bayramoğlu

Dünyanın geleceği kadının mücadelesine bağlı

Gerçekleşen konferansa katılan HDP eski Ankara İl Eşbaşkanı Zeyno Bayramoğlu 6 öncede aynı salonda konferans yaptılarını hatırlatarak, o dönem siyaset yapan birçok kadının şu an tutuklu olduğunu söyledi.

Kadınlara yönelik saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde konferans yaptıklarının kaydeden Bayramoğlu, direnen kadınların mücadelesini miras alarak yürüyen bir parti olduklarını ifade etti. Bayramoğlu, “Eğer dünyanın bir geleceği olacaksa kadınların mücadelesi sayesinde olacak” dedi.

Yapılan konferansta 3’üncü Yol’a da kadınların öncülük edeceği kararlılığının ortaya çıktığını söyleyen Bayramoğlu ekledi: “3’üncü Yol’da bütün farklılıklarımızla, ezilenlerle ve sömürülenlerle hep birlikte mücadele edeceğiz, direneceğiz.”

.
Beyza Üstün

Kadınların duruşu umut verdi

Yaptıkları ilk konferans ile bugün gerçekleştirdikleri konferansın değişmeyen yanının “kadınların heyecan, kararlılık ve renkleri” olduğunu vurgulayan HDP eski milletvekili Beyza Üstün, kadınların tüm yönelimlere karşı kararlı duruşunun kendisine umut verdiğini belirtti. “Konferansta alacağımız kararlar her alanda yaşadığımız şiddetin, zulmün üstesinden gelecek politik güçte kararlar” diyen Üstün, “Kadın siyasetçiler olarak bu kadar güçlüyüz. Kapitalizmin krizi ve Türkiye’de sistemleşen faşizme karşı kadınların, halkların özgürlüğü için yapılacak siyaset daha önem kazanıyor. Bu güç durumda, bu sorumlulukta siyaset üretiyoruz, üretmeye devam ediyoruz. Hem kapitalizmi hem faşizmi yıkacak olan kadınlardır. Söz alan tüm kadın arkadaşlarımız buna dikkat çekti. Bunu sadece söz olarak söylemiyoruz, bunu politik yöntemlerimize dönüştürecek, kararlarımızı alacağız” ifadelerini kullandı. 

Bu sistemi değiştireceğiz

Kadınların kendilerine dayatılan sistemi alaşağı etmeye kararlı olduğunu dile getiren Üstün, “Kadına, ekolojik sisteme uygulanan, yoksullaştırmayı derinleştiren tüm saldırıları ortadan kaldıracağız. Bunu borçluyuz” dedi. 

Cezaevlerinde diren kadın siyasetçilerin duruşuna işaret eden Üstün, “Onlar rehin olarak hayatı özgürleştirmek için politika üretirken, biz burada sözümüzü tekrarlayıp, o zindanları açmak için politika üreteceğiz. İçerde tutulan yoldaşlarımızı özgürleştirmekle sorumluyuz. Biz o kapıları içerden açmaya kararlıyız. Hep beraber özgürleşeceğiz. Kadın siyasetçiler olarak bu sistemi değiştireceğiz.” 

.
Fatma Kurtulan

Diz çökmeyen bir kadın duruşu var

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ise yaptıkları konferansın önemine dikkati çekti. Kurtulan, son 2 buçuk yıllık dönemde kadınların kimliğine, bedenine ve yaşamına yönelik baskıların, müdahalelerin yoğunlaştığını ancak aynı zamanda da büyük direnişlerin olduğu, pes etmeyen, yılmayan, diz çökmeyen bir kadın duruşunun da olduğunu ifade etti.

Kurtulan, “İlk konferansımızı bu salonda gerçekleştirdik. Aslında birçok yer, salon, konferanslarımıza, kadın kararlılığımıza, kadın mücadelesinin geldiği düzeyin tartışılmasına tanıklık etmiştir. Bugün buradayız. Tüm baskılara, savaşa, tecride, kadın kırımına, kadın emeğine dair müdahalenin her türlüsüne karşı ortak mücadele kararlılığındayız. Büyük bir coşku var” diye belirtti. Kurtulan, yerellerden örgütleyerek, gerçekleştirdikleri konferansta partilerine, kadın siyasetine ve siyasetçilere yönelik baskılara karşı HDP’li kadınlar olarak önümüzdeki dönemde ortak mücadele hazır olduklarını deklare ettiklerini belirtti. 

.
Dilek Aktaş

Mücadele edeceğiz

Konferansa katılan HDP Çankaya İlçe Yöneticisi Dilek Aktaş ise kadın özgürlüğünün kendileri için önemli olduğunun altını çizdi. Kadınların yaşamın her alanında çok sayıda sorunla karşı karşıya olduğunun belirten Aktaş, “Tüm bunlara karşı mücadele edeceğiz, bunda kararlıyız” dedi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.