Mülteciliğin kadın hali: Travma, korku

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mültecilik

Mültecilik

  • Uluslararası Göçmen ve Kadınlarla Dayanışması Derneği Genel Sekreteri Maryam Rajhati: Mülteci kadınlar kendilerini güvende hissetmiyorlar. Sürekli taciz, tecavüze maruz kalıyorlar. Korktukları için bazen dışarı bile çıkamıyorlar.

Ülkelerinde yaşanan savaş ve yoksulluk gibi nedenlerle Türkiye’ye gelmek zorunda kalan mülteci/sığınmacılar, son dönemde artan nefret söylemi ve ırkçı saldırıların hedefi oluyor. Saldırıya maruz kalan mülteciler, kimi zaman geri gönderilme ve çalışma izninin iptal edilme korkusu nedeniyle yasal haklarını talep edemiyor. Mültecilere yönelik İstanbul başta olmak üzere İzmir, Ankara’da üst üste yaşanan saldırıların yanı sıra mülteci ve göçmen kadınların geldikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunlara ilişkin konuşan Uluslararası Göçmen ve Kadınlarla Dayanışma Derneği (UGKDD) Genel Sekreteri Maryam Rajhati, saldırıların son 6 ayda hızlandığını belirtti. 

Mülteciler korkuyor

Saldırılardan dolayı mülteciler arasında ciddi korkuların baş gösterdiğini dile getiren Rajhati, siyasetçilerin mültecilere yönelik nefret söylemlerinin yanı sıra medyanın kullandığı dilin ırkçılığı körüklediğine dikkat çekti. Rajhati, Türkiye’nin mülteci ve göçmenler konusunda kötüye gittiğini söyledi. 

Hristiyan olduğu için…

Hristiyanlık inancını benimsediği nedeniyle İran’da gördüğü baskı nedeniyle 7 yıl önce Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldığını belirten Rajhati, herhangi bir üniversitede de akademik kariyer yapmasına müsaade edilmediğini, bu nedenle mesleğini serbest yürüttüğünü söyledi.

Taciz, tecavüz, düşük ücret

UGKDD’ye 2018 yılında üye olduğunu kaydeden Rajhati, derneğin mülteci ve göçmen kadınlara destek sunduğunu dile getirdi. Türkiye’de yaşayan göçmen ve mülteci kadınların yaşadığı sorunlarına dair derneklerine yapılan şikayet başvurularını sıralayan Rajhati, bu sorunların başında “kadınların dil bilmemekten kaynaklı yaşadıkları zorluklar, taciz ve tecavüze maruz kalmaları, düşük maaşa çalıştırılması”nın geldiğini belirtti.

Güvende olmamak travmadır 

Rajhati, son zamanlarda sıklıkla yapılan başvurularda mültecilerin, toplum taşıma araçlarında, AVM, park ve yaşadıkları mahallelerde ırkçı söylemlere maruz kaldığını dile getirdi. Rajhati, “Kadınlar kendilerini bu ülkede güvende hissetmediklerini ve gitmek istediklerini söylüyorlar. Fakat kendi ülkelerinde savaş ve benzeri durumlarda olduğu için geri gidemiyorlar. Bir yere ait hissetmemek, güvende olmamak mülteciler açısından bir travmadır” dedi.

Dışarı çıkamıyorum 

Türkiye’de sığınmacıların çıkar malzemesi haline getirildiğini aktaran Rajhati, medyada özellikle de kadınlar üzerinden sürdürülen ırkçı saldırıların tehlikeli bir boyuta vardığının altını çizdi. Rajhati, “Hırsızlık, cinayet, fuhuş gibi olayların sadece mültecilere mal edilmesi kabul edilmez. Bunu yapanlar olabilir, fakat bunu Türkler de yapmıyor mu? Mülteci veya göçmenlerle ilgili olumsuz bir olay olduğunda televizyonlar ve sosyal medyada bunu günlerce yayınlıyor. Yani gerçekten eğer ben bir kaç saat televizyonları izlersem yarın dışarı çıkmıyorum.”

İnsanca yaşamak istiyoruz

Avrupa ülkelerinin mülteci sorununu başından savmak için Türkiye'ye taviz verdiğini dile getiren Rajhati, “Avrupa ülkeleri mültecileri başından savmak için Türkiye'ye para veriyor. Mültecilere yönelik ayrımcı politikalara karşı güvenceli yaşama ve çalışma hakkı istiyoruz. Yaşadığımız yerde insanca yaşamak istiyoruz” diye belirtti.

Üç bin aile gitmek için bekliyor 

Rahati, Türkiye’de şu an 3 bine yakın ailenin yurt dışına gitmek için beklediğini söyledi ve ekledi: “Türkiye’deki birçok mülteci, gelecekten umutsuz oldukları için Avrupa’ya gitmek için bekliyor. Çünkü orada devlet mültecilere daha çok sahip çıkıyor. Orada kira ödemek için kimse hırsızlık yapmak zorunda bırakılmıyor. Türkiye’de bırak ev vermeyi, evlerin normal fiyatlıların üstünde fiyata veriliyor. Zaten mülteciler havaların ısınmasıyla birlikte kaçak yollarla deniz üzerinden gidecekler. Bu aslında bir çeşit intihardır. Bu intihardan bu ülkenin başındakiler ve Göç idaresi sorumludur” dedi. 

İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.