Müzakereler sürerken İsrail, Han Yunus’u kuşattı

Dünya Haberleri —

Gazze/ Foto:AFP

Gazze/ Foto:AFP

  • İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin en büyük ikinci kenti Han Yunus’u kuşattı. İsrail birlikleri kente girmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütü, hastanelerin vurulduğuna dair haberlerden “endişe” duyduklarını açıkladı.

İsrail’in kuşatmaya aldığı Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a yönelik bombardımanlar yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM) 88 bin kişi yaşadığı kente savaş nedeniyle 425 bin yerinden edilmiş kişinin sığındığını belirtti. İsrail, üst düzey Hamas yöneticilerinin bu kentin altındaki tünellerde rehinelerle birlikte saklandığını savunurken, Filistin Kızılayı, İsrail’in top atışları nedeniyle, ambulansların Han Yunus’ta yaralılara ulaşmakta zorlandığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Gazze’deki durumun “dehşet verici olduğunu” ve “böylesi bir yıkımın yakın tarihte görülmediğini” söyledi, ateşkes çağrısında bulundu.

Ateşkes görüşmeleri

Han Yunus kuşatması, İsrail-Hamas savaşında tarafların taleplerini dinleyerek ateşkese varmak için ‘çabalarını’ hızlandırdığı aşamada gerçekleşti.

İsrail ve Hamas'ın, bir ay süreli ateşkes ilan ederek, İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlarla takas edilmesi konusunda prensipte büyük ölçüde anlaştığı bildirildi. 

Katar, ABD ve Mısır'ın başını çektiği müzakereler, son haftalarda çatışmalara ara verilmesi, Filistinli mahkumların serbest bırakılması ve Gazze'ye daha fazla yardım yapılması karşılığında sivillerden başlayıp askerlerle sona erecek şekilde İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngörüyor.

Hamas elindeki 136 rehineyi serbest bırakma karşılığında İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini ve bölgenin Hamas’ta kalmasını şart koşmuş, bu talep İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından reddedilmişti.

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 25 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bölgede iki devletli çözüm önerisine ‘hayır’ diyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.