Müzisyenler: Örgütlenmeliyiz

Kültür/Sanat Haberleri —

Müzisyenler

Müzisyenler

  • Son dönemde pandemi ile büyüyen ekonomik kriz tüm toplumun belini büktü, insanları nefes alamaz hale getirdi. Herhangi bir destek verilmediği için üretemez hale gelen kesimlerin başında müzik emekçileri geliyor. 

DELAL AKYÜZ-MA/İZMİR 

Son dönemde pandemi ile büyüyen ekonomik kriz tüm toplumun belini büktü, insanları nefes alamaz hale getirdi. Herhangi bir destek verilmediği için üretemez hale gelen kesimlerin başında müzik emekçileri geliyor. 

Ege Üniversitesi Konservatuar Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi olan Melodi Zengin, 4 yıldır bazen sokaklarda bazen de mekanlarda müzisyenlik yaparak hem okul harçlığını çıkarıyor hem de geçimini sağlıyor. Zengin, “Müzisyenler pandemide gözden çıkarıldı. Sigorta ya da iş güvencesi olmadığı için en büyük zararı bizler gördük. Enstrümanlarımızı dahi sattık” dedi.

Mobbinge maruz kalıyoruz 

Cinsiyetçi zihniyetten kaynaklı sahne alamadığını belirten Zengin, "Kadın kimliğimden dolayı ayrıca baskı ve mobbinge maruz kalıyorum. Bir yerde sahne aldığımızda 'eğlendirecek' gözüyle bakılıyor. Bu nedenle sahneye çıkmıyorum. Hiçbir şekilde hakkımız ve hayatlarımız gözetilmiyor" ifadelerini kullandı. 

Müzisyenlerin bir araya gelerek örgütlenmesi gerektiğini belirten Zengin, pandemi sürecinde küçükte olsa bir araya gelişlerin olduğunu ancak bu durumun yeterli olmadığını söyledi. Zengin, “Hayatımız, mesleğimiz ve temel haklarımızı elde etmek için kesinlikle bir araya gelip örgütlenmemiz gerekiyor” dedi. 

Mafya düzeni

Yaklaşık 12 yıldır müzisyenlik yapan Okan Kılıç ise baskı ve mobbing altında çalıştığını dile getirdi ve ekledi: “Mafya düzende olan patronların uygulamalarını görüyoruz. Zehra arkadaşımızın katledilmesinde bunu gördük. Sırf emeğinin karşılığını istediği için canice katledildi. Emeğimizin karşılığını istediğimizde büyük bir tehditle karşılaşıyoruz.” 

Güvencesiz bir şekilde sahnede ölüm korkusuyla çalışmak zorunda bırakıldıklarına dikkati çeken Kılıç, “Mekan sahipleri müzisyenlere, ‘kölesin ben sana 3 kuruş para veriyorum 5 saat boyunca sahneden inemeyeceksin ve baskıyı ya kabul edersin ya dayak yersin ölürsün’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.