Nakliye ücreti de suç

Göç İzleme Derneği

Göç İzleme Derneği

  • GÖÇİZDER davasında savunma yapan Cihan Kartal, üye olmamasına rağmen yargılandığını ve inşaat işi nedeniyle ödediği nakliye ücreti ve yakınına gönderdiği paranın dahi suçlama konusu yapıldığını söyledi. 

Göç ve İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanları Kamile Kandal ve Mehmet Boğakan'ın da aralarında olduğu 23 dernek yöneticisi ve üyesi hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması, Silivri Kapalı Cezaevi Kampüsü karşısındaki İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya yargılanan dernek yönetici ve üyeleri ile Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Sekreteri Rengin Ergül’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda avukat ile sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Mahkeme başkanı, bir önceki duruşmada avukatların reddi hakkim talebinin reddine ilişkin yaptığı itirazın bir üst mahkeme tarafından geri çevrildiğini belirtti.

Daha sonra söz alan Cihan Kartal’ın avukatı Emrah Baran, müvekkilinin iki gün önce ağır tıbbi bir operasyon geçirdiğini ve bu nedenle ilk olarak savunmasının alınıp cezaevine götürülmesini talep etti. Talep için ara karar oluşturan heyet, Baran’ın talebini kabul etti. Söz alan Kartal, 1992’de İstanbul’a göç ettiklerini paylaştı. Göç sebeplerine de değinen Kartal, daha sonra Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve MATUHAYDER üyesi olduğunu aktardı. İddianamedeki suçlamaları kendisine yönelik “ciddi bir saldırı” olarak değerlendiren Kartal, çalıştığı inşaat işleri nedeniyle telefon görüşmelerinin ve hibelerin suçlama konusu yapıldığını dile getirdi. Yaptığı inşaat işi nedeniyle H.K. tarafından kendisine gönderilen paranın cezaevinde bulunan tutuklulara gönderildiği ve bu durum üzerinden suçlandığını aktaran Kartal, “Ödediğim nakliye parası suç olarak lanse edilmiş. Ayrıca eşimin kardeşinin askerde olduğu sırada gönderdiğim 250 TL de dosyada yer alıyor. Bunlar da 7-8 yıl öncesine dayanıyor” dedi. 

Bugün de aynı şeyleri yaparım

Kartal, ayrıca başında bulunan tümör hastalığı nedenle tahliye olan Murat Güntürk’e gönderdiği 900 TL nedeniyle de suçlandığı dile getirdi. Kartal, bu paranın daha sonra kendisine iade edildiğini belirterek, bu duruma tanık olan Güntürk’ün ailesinin dinlenmesini istedi. HDP’nin üye ve yöneticilerine gönderdiği bilgi mesajların da iddianamede yer aldığını paylaşan Kartal, HDP İzmir İl Örgütü’nde katledilen Deniz Poyraz ile ilgili gönderilen bilgi mesajlarının  yer aldığını ve buna dair eylem ve etkinliklerin de suçlama konusu yapıldığını söyledi. Kartal, “Bugün olsa bugün de aynı şekilde karşısında dururum” diye konuştu. 

Derneğin üyesi de değil

Cezaevlerinde yaşanan sorunlara dair üyesi olduğu dernek adına verdiği demeçlerin de suçlama konusu yapıldığını söyleyen Kartal, ifade ve düşünce özgürlüğüne işaret etti. Kartal, ayrıca GÖÇİZDER’in üyesi de olmadığını, ancak bundan dolayı yargılandığını söyledi. 20 gün önce ameliyat olduğunu, sağlık hakkının sistematik bir şekilde engellendiğini, ayrıca başında tümör tespit edildiğini dile getiren Kartal, tedavisinin önünün açılması için tahliye talebinde bulundu. Kartal, savunmasından sonra tutulduğu cezaevine götürüldü. 

Etkinlikler suç değil

Savunmasını yapan Berkant Yılmaz ise insan hakları savunucu olduğunu söyledi. GÖÇİZDER’i hak savunuculuğu yapıldığı sırada tanımaya başladığını ve çalışmalarının ilgisini çektiğini, ardından ise içinde yer almaya başladığını belirten Yılmaz, salgınla birlikte ekonomik sorunlar yaşadığını ve ardından dernek ile görüşüp çalışmalardan ayrıldığını söyledi. Whatsapp gruplarında yer alan aile, eylem ve etkinlik paylaşımlarının suçlama konusu yapıldığını dile getiren Yılmaz, Anayasa’da bir hak olarak yer alan eylem ve etkinliklerin suçlama konusu yapılamayacağını kaydetti. Yılmaz, suçlamaları reddederek, tahliye talebinde bulundu. 

Bilal Yıldız ise TİHV Yürütme Kurulu'nda yer aldığını, çok sayıda dernek ve kurum ile ilişki içinde olduğunu ifade etti. Evine baskın düzenlediğini ve işkenceyle gözaltına alındığını dile getiren Yıldız, “Sadece insan hakları savunucu olduğum için yargılanıyorum. İnsan hakları savunucularının varlığı, toplum için güvencedir. Ateşin sadece düştüğü yeri yakmasına izin vermemek ve bir daha ateş düşmesin diye haykırmak için savunuculuk yapıyoruz. Tüm gayretimiz adalet mekanizmasının işletilmesi ve insan hakları ihlallerini son bulması içindir” şeklinde konuştu.  

Newroz’a katılmam suçmuş!

Sosyal Hizmet Uzmanı da olduğunu aktaran Yıldız, dezavantajlı grup ve kesimlerin yanında olduklarını ve mesleğinin gereğini yerine getirdiği için suçlandığını söyledi. Ayrıca Newroz’a katılmasının, Van’da mültecilere dair bir avukat ile görüşmesinin, uzmanlık alanında yaptığı çalışmaların suçlama konusu yapıldığını belirtti. Ablası, kardeşi ve kız arkadaşına para göndermesinin suçlama konusu yapıldığına değinen Yıldız, tedavi ettikleri hastalarının da tedavilerinin yarım kaldığını dile getirdi. Yıldız, tahliye talebinde bulundu.  Yıldız’ın beyanları ardından duruşmaya ara verildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.