Nasrin’in mezarı başında saçlarını kestiler

Kadın Haberleri —

.

.

  • Halkın, değişim ve özgürlük talebine ateşli silahlarla karşılık veren İran molla rejimi, kadınları katletmekten geri durmuyor. Dün ve bugün kadınlar, Tahran’da katledilen Nasrin Qadrî’yi  Merîwan’daki mezarı başında saçlarını keserek andı.

İran’da rejim karşıtı direniş 53’üncü gününü geride bıraktı. Yaklaşık iki aydır süren direniş 22 yaşındaki Kürt kadını Jîna Amînîn “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından kadınlar öncülüğünde başlamıştı. Ülke geneline yayılan protesto gösterileri dün de sürdü. Dijital medyada yayınlanan görüntülere göre 7 Kasım akşamı İran’ın güneybatısında bulunan Filabad’da rejimi protesto edildi, dini lider Ali Hamaney’in posterleri yakıldı.

Tahran’da Ulusal Üniversite öğrencileri greve giderek rejimi protesto etti.

İran Ulusal Direniş Konseyi Dış İlişkiler Komitesi (NCRI) dijital medya üzerinden verdiği bilgiye göre, Tahran başta olmak üzere, Tebriz, İsfahan, Şiraz, Meşhed, Sistan Belucistan’a bağlı Serbaz ve Yezid’de rejim karşıtı protestolar düzenlendi. Rojhilatê Kurdistan’ın Seqiz, Sine, Merîwan, Bokan kentleri başta olmak üzere birçok kentte halk 19 Eylül’den bu yana başlattığı grevi sürdürdü. Halk 7 Kasım’da da sokaklara çıkarak rejimi protesto etti. Özellikle Tahran’da Nasrin Qadri’nin rejim güçleri tarafından katledilmesi ardından eylemler kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 

Bu arada Nasrin Qadri’nin, Merîwan’ın Mardukhi Caddesi’de bulunan aile evinde düzenlenen  cenaze törenine katılan çok sayıda kadın, “Jin jiyan azadi” sloganları atarak, “Kahrolsun diktatör” dedi. Sokağa dökülen halka ise rejim güçleri ateş açtı. Yaralan bir çocuk vücudundan 80”den fazla şarapnel parçası çıkarıldı.

Nasrin Qadri

Nasrin Qadri’nin mezarı başında anıldı

Nasrîn Qadri’nin mezarında yapılan törende ise bir kadın Jîna, Nika, Hadis, Mino, Sarina, Fereshte, Kobra, Negin ve rejim güçleri tarafından katledilen tüm kadınların anısına saçlarını kesti. Nasri’nin mezarında toplanan pek çok kadının saçlarının açık olması ise dikkat çekti. Ayrıca Nasrin Qadri’nin mezarında halk Kürt ulusal marşı olan “Ey Reqib”i okudu.

Mohamadreza Ferdosi’den eylem

Öte yandan 1500tasvir sitesi, 4 Kasım’da 24 yaşındaki Mohamdreza Ferdosi’nin, Tahran’daki Gharchak Cami önünde “Hamaney’e ölüm”, “Diktatöre ölüm” diyerek kendini yaktığını duyurdu. Mohamadreza “Hesam” Ferdosi’nin Instagram sayfasında: “Daha iyi günler için insanlar. Sizi seviyorum” diye yazdığı belirtildi.

Evin cezaevi önünde eylem

Direniş sırasında tutuklanıp, Evin Cezaevi’ne konan tutuklulardan haber almak için cezaevi kapısında bekleyen yakınları da bir protesto mitingi düzenledi.

Kürdistan’da 50 günlük bilanço

Hengaw kaynakları direnişin başından bu yana Rojhilatê Kurdistan’da meydana gelen vakalara ilişkin bir rapor yayınladı. 50 günlük süreci içeren raporda Rojhilatê Kurdistan’da en az 61 Kürt’ün katledildiği belirtildi. Protestolar sırasında 5 bin kişi yaralandı. Katledilen 61 kişiden 10 dövülerek, 51’i ise ateşli silahla katledildi. Katledilenlerin 8’i kadın 11’i çocuktu. 50 gün süren protestolarda 4 bin Kürt, rejim güçleri tarafından kaçırıldı, gözaltına alındı ve tutuklandı. Kaçırılan Kürtlerden ise haber alınamadı. Örneğin 6 Kasım’da Sine’de sadece bir aileden 5 kişi rejim güçleri tarafından kaçırıldı. Kaçırılanların 4’ü kardeşti.

IHR’nin 5 Kasım raporu

İran İnsan Hakları (IHR), 5 Kasım’da bir rapor yayınlardı. Rapora göre ülke çapında devam eden protestolarda 41’i çocuk ve 24’ü kadın olmak üzere en az 304 kişi rejim güçleri tarafından katledildi. IHR, 4 Kasım günü Sistan-Belucistan’da en az 16 kişinin direk hedef alınarak ateşli silah ile katledildiğini bildirdi.

Halkın Mücahitleri Örgütü’nün verileri

İran Halkın Mücahitleri Örgütü’nün verilerine göre ise; 7 Kasım itibarıyla protestolar 216 kente yayıldı. Direnişin başından bu yana 550’den fazla insan rejim güçleri tarafından katledildi. 30 bin kişi tutuklandı. Katledilenlerden 368 kişinin ismi yayınlandı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.