Navtex oyunları yeniden başladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Doğu Akdeniz sularında Türkiye ile Yunanistan arasında 2020 yılı boyunca süren ve daha sonra Avrupa Birliği’nin devreye girmesiyle ‘tatlıya’ bağlanan Navtex savaşları yeniden başladı.

 

Yunanistan ve Türkiye, Doğu Akdeniz sularında bir kez daha karşı karşıya. 2020 yılında yaşanan kıta sahanlığı ve karasuları gerilimi bir kez daha nüksetti.

Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin İsrail, Mısır, Filistin, Ürdün, Fransa ve İtalya ile birlikte yer aldığı East Med Forum'un Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarının boru hattıyla Avrupa taşınması için başlattığı araştırmaların, yaşanan gerginliğin sebebi olduğu belirtiliyor.

Yunanistan’ın, Girit'in doğusunda 16 Eylül-22 Eylül tarihleri arasında Navtex ilan etmesi ardından Türk devleti bu alanın bir bölümünün Türk kıta sahanlığına girdiği iddiasıyla karşı Navtex ilan etti.

Karşılıklı ikazlar ve ‘provokasyon’ suçlamalarıyla süren Navtex ilanları ardından Türkiye, 8 Ekim'de yeni bir Navtex yayımlayarak Oruç Reis'in sismik araştırmalar için Akdeniz'e açılacağını duyurdu. Kıbrıs Cumhuriyeti ise 9 Ekim'de yayımladığı karşı duyuruyla Türkiye'nin ilan ettiği alanın bir bölümün münhasır ekonomik bölgesini kapsadığını ve bu nedenle Ankara'nın yasa dışı bir girişimde bulunduğunu açıkladı.

Doğu Akdeniz’de bir kez daha alevlenen Navtex savaşlarının önümüzdeki günlerde daha fazla büyüyeceği belirtiliyor. Gerilimin, 21-22 Ekim'de toplanacak Avrupa Birliği Konseyi toplantısında masaya yatırılması bekleniyor.

ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.