Nazaninler Orta Çağ Talibanı’nı devirecek

Kadın Haberleri —

Nazanin Wafa

Nazanin Wafa

  • Taliban, bu yıl kız öğrencilerin üniversite sınavına girmesini yasakladı. Eğitim hakkı gasp edilen ve evinde öğrencilere gizlice ders veren Nazanin Wafa ise kadınların Orta Çağ Talibanı’nı devireceğini belirtti.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadın ve kız çocuklarının haklarını her alanda ihlal etmeye devam ediyor. İki yıldır 6’ncı sınıfın üzerindeki kız çocuklarının okumasını engelleyen Taliban, kadın öğretmenleri de erkek öğrencilerin eğitim gördüğü okullardan attı ya da kız çocuklarının okuduğu okullara nakletti.

Kadın öğretmenlere yönelik yasak nedeniyle erkek öğrencilerin okulunda da öğretmen eksikliği yaşanırken Taliban eğitim müfredatını dijital ağlarında yayınladı. Öte yandan kız çocuklarının 11 kentte yapılan üniversite sınavlarına girmesini de yasakladı.

Sınavları başarıyla geçtiler

Geçtiğimiz yıl bir günlüğüne sınav için okula alınan 12’nci sınıf öğrencisi kız çocukları, tüm ders konularını başarıyla geçti. Kız çocuklarının katıldıkları sınavda, gazetecilik, ekonomi, mühendislik, veterinerlik ve ziraat bölümlerini seçmelerine izin verilmedi.

‘Orta Çağ Talibanı’nı devireceğiz’

Geçen yıl 12’nci sınıftan mezun olan ancak bu yıl üniversite sınavına girmesine izin verilmeyen kız çocuklarından biri de Nazanin Wafa. Afganistan'daki milyonlarca kadın ve kız çocuğu gibi yaşamlarını sürdürmek için bir umut penceresi oluşturan Nazanin Wafa, akranlarına yardım etmek için evlerde ve özel kurslarda gizlice matematik ve İngilizce dersleri veriyor.

Taliban’ın kız çocukları ve kadınları ezmek için her yola başvurduğunu söyleyen Nazanin Wafa, şunları ifade etti: “Giriş sınavına katılmama izin verilmemesine şaşırmadım. Bizi ilk kez durdurmuyorlar. Geçen yıl bütün kızlar o yılın en temel dersi olan 12’nci sınıf sınavına bir günde girdiler. Öğrenci olan veya bir önceki yıl ki sınavda başarılı olan bazı kızların üniversiteye gitmesine izin verilmedi. Eğitim merkezleri kapatıldı. 21’inci yüzyılda Orta Çağ insanlarıyla uğraştığımızı biliyorum. Şimdilik evdeyiz ama sonunda kadınları bir araya getirerek Orta Çağ Talibanı’nı devireceğiz." KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.