Ne tahliye ne de tedavi

  •  Ayrı cezaevlerinde tutulan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşlerden biri diyalize bağlı, diğeri ise yüzde 94 engelli olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “Cezaevinde kalabilir” raporu dolayısıyla serbest bırakılmıyor. 

FETHİ BALAMAN/MA/BATMAN

Biri diyalize bağlı diğeri ise yüzde 94 engelli olan Fırat ve Emrah Nebioğlu kardeşler, ayrı tutuldukları cezaevlerinde yaşam mücadelesi verirken, Fırat’a böbrek nakli için yapılan başvurulara cevap verilmiyor. 

Êlih’te (Batman) 2015'te tutuklanan Fırat Nebioğlu, 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sırasıyla Êlih, Gümüşhane ve Xarpêt'teki cezaevlerinde tutulan Fırat Nebioğlu, şimdi Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde. Böbrek yetmezliği yaşayan, görme ve işitme yetisini önemli oranda yitiren Fırat, kısa bir süre önce Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Nebioğlu’na, iki böbreğini kaybetme riski olduğu için 7 Mart’ta “cezaevinde kalamaz” rapor verildi. Fırat Nebioğlu, ATK’nin olumsuz raporlarından kaynaklı tahliye edilmiyor. İstanbul ATK’ye 14 Mart’ta sevk edildiğinde yaşadığı süreci anlatan Nebioğlu, ailesi aracılığıyla şunları ifade etti: "ATK’ye gittiğimizde muayene yapılmadan sadece kan örneği alındı. Götürüldüğümüz gibi geri getirildik. Sadece kan örneği alarak karar verdiler. Daha sonra cezaevinde kalabilir raporunu gönderdiler. Böbreklerim iflasın eşiğine gelmiş durumda. Yaşamımı zor idame ediyorum, ancak bu rapor verildi. Bana bir şey olursa sorumlusu beni muayene etme gereği duymadan bu kararı veren ATK’dir.”

Emrah Nebioğlu

Yüzde 94 engelli

Yüzde 94 engelli Emrah Nebioğlu ise 5 Şubat’ta Muğla’da tutuklanarak E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. “Örgüt üyeliği” iddiasıyla aldığı 7 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay’da bekletilen Emrah Nebioğlu, 2013’te Kobanê’ye geçerken başından aldığı ateşli silah yaralanması sonucu felçli kaldı. Nebioğlu’nun Batman Bölge Devlet Hastanesi’nden yüzde 94 engelli raporu bulunuyor. Genetik- kronik 2. evre böbrek yetmezliği (alport sendromu) nedeniyle böbreği harap edecek seviyede protein çıkışı bulunan Emrah Nebioğlu, ateşli silah yaralanmasına bağlı, iki kolda ağır güç kaybı ve iki bacakta da yoğun güç kaybı nedeniyle yürüyemiyor. Gözlerinde kayma ve kulaklarında gittikçe artan işitme kaybı da yaşıyor. Nebioğlu aynı zamanda yüksek tansiyon hastası. Yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Nebioğlu, şu an Antalya S Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuluyor.

Kardeşlerin amcası Emin Şahin, 8 Kasım’da görüştüğü yeğenlerinin durumunun kötüye gittiğini belirterek, uygulanan zulmün sona ermesini istedi.

Fırat Nebioğlu

Böbrek nakline yanıt yok

Fırat Nebioğlu’nun ihmaller sonucu diyalize bağlı bir şekilde yaşamak zorunda kaldığını ifade eden Şahin, yüzde 94 engelli Emrah Nebioğlu’nun da durumunun her geçen gün kötüleştiğini söyledi. Kardeşlerin dışarıda tedavi görmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, tahliye olmaları için başvurdukları tüm kurumların taleplerini reddettiğini belirtti. İki böbreği iflas eden Fırat’a böbreklerinden birini vereceğini yetkililere ilettiğini kaydeden amca Şahin, şöyle devam etti: “Yapılan testler sonucu dokunun uyuştuğu ve böbrek naklinin yapılabileceği doktorlar tarafından iletildi. Biz de bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı daha sonra Adalet Bakanlığına başvuruda bulunduk. Ancak her iki kurumdan aradan geçen üç aya rağmen henüz bir yanıt gelmiş değil. Yetkililer kardeşleri cezaevinden sağ çıkarmak istemiyor. Durumları bu kadar kötü olan iki kişinin cezaevinde ısrarla tutulmasının başka açıklaması olamaz. Neredeyse her gün cezaevlerinden cenaze çıkıyor. Bunun ününe biran önce geçilsin.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.