Neden derneklerde Kürtçe kurs yok?

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURTCE DERS

KURTCE DERS

  • Almanya’nın 71 kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezleri bulunuyor. Ancak sadece 13 dernekte Kürtçe kurs veriyor. KON-MED Eşbaşkanı Tahir Köçer, Kürtçe için kampanya başlatmaya hazır olduklarını söyledi.

MURAT MANG/BİELEFELD

Kürtlerin Almanya’daki geçmişi yarım asırı geçmiş olmasına rağmen henüz bir üniversitede Kürtçe bölümü ya da Kürt dil kürsüsü yok. Kürdistan Öğretmenler Birliği’nin (YMK) verdiği bilgilere göre; Almanya’nın 16 eyaletinden sadece 5’inde (NRW, Bremen, Niedersachsen, Rheinland-Pfalz ve Berlin) 15 şehirde (Hannover, Bremen, Herne, Mainz, Berlin, Dortmund, Köln, Leverkusen, Oberhausen, Duisburg, Bielefeld, Herford, Essen, Wesel ve Hamm) okullarda Kürtçe ana dil dersi veriliyor. Almanya genelinde 50 okulda, 28 öğretmen tarafından verilen Kurmancî, Soranî ve Kirmanckî lehçelerindeki derslere ise yaklaşık 3 bin çocuk ve genç (1 ile 10. sınıf arası) katılıyor. 

Müdahale olmazsa
Almanya’daki nüfusla Kürtçe derslere ilgi ve katılım arasındaki uçurumun büyüklüğü aşikar. Almanya’daki Kürdistanlıların çatı örgütü Almanya Kürdistan Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) Eşbaşkanı Tahir Köçer, diasporadaki Kürt kurumlarının bu konuda üzerine düşen rolü oynayamadığını söyledi. Köçer, "Kürtçe artık yeni kuşakların dili olmaktan çıkma tehlikesiyle karşı karşıya. Kürtlerin önem vermesi gereken temel mesele kuşaklar arası dil aktarımının kesintiye uğramaması. Gidişata bir müdahale olmazsa, bunun gideceği nokta Kürtçeyi unutmak, bir daha konuşamamaktır" dedi. 

Sadece 13 merkezde Kürtçe kurs var 
Kürtçenin korunması, yaşam dili olması ve yaygınlaşması için KON-MED olarak yetersiz kaldıklarını söyleyen Köçer kimi DKTM’lerde çocuklar ve yetişkinler için Kürtçe dersler verdiklerini aktardı. KON-MED merkezinde 71 kentte Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) bulunuyor. Köçer, "Çok yetersiz de olsa pandemi sürecine kadar; Darmstadt, Saarbrücken, Giessen, Reutlingen, Bremerhafen, Heilbronn, Hannover, Lehrte, Essen, Osnabrück, Dortmund, Wuppertal, Euskirchen olmak üzere toplam 13 merkezimizde Kürtçe ana dilde eğitim verilmekteydi. Bielefeld’de ise IBZ’de verilmekteydi" bilgisini paylaştı. 

Kampanya için hazırız
"Kürt dilinin Almanya genelinde okullarda kabul edilmesi ve kazanılmış hakların kullanılması için de tüm bileşenlerimize görev ve sorumluluk düşüyor" diyen Köçer  şöyle devam etti: "Hem yeni eyalet ve şehirlerde Kürtçe öğrenim ve öğretim imkanlarının oluşturulması hem de var olanların geliştirilmesine dair YMK, Kürt Enstitüsü gibi ilgili kurumların öncülüğünde Kürt dil kurumlarıyla birlikte özel bir kampanyaya ihtiyaç var. Kürtlerin yaşadığı tüm ülkelerde Kürt dil ve tarihi araştırma kurumu adı altında özgün bir kurum açılarak; Kürtçe üzerine çalışan, eğitim veren ve akademik faaliyet yürüten kurum ve kişilerle Kürtçe dili üzerine çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır" şeklinde konuştu. 

Kürtçe eğitimi teşvik etmeliyiz
Okullardaki Kürtçe kursların sayısının arttırılmasının önemine vurgu yayan Köçer, ebeveynleri bu konuda göreve çağırarak "Okullarda seçmeli ders için Kürtçeyi talep etmeli ve sahip çıkmalı" dedi. Derneklerin bu konuda da eksik kaldığını söyleyen Köçer, "Kürtçe eğitim verebilecek onlarca öğretmen olmasına rağmen bu öğretmenleri istihdam edemiyoruz. Derneklerimiz aileleri de bu konuda daha fazla teşvik etmeli, okullarda Kürtçe kursların yaygınlaşması için girişimde bulunmalı" diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.