Neden ihraç edildiğimi biliyorum

TÜM-BEL SEN Mersin Şubesi yöneticisi Erdal Sarıkaya

TÜM-BEL SEN Mersin Şubesi yöneticisi Erdal Sarıkaya

  • Kürt kimliğinden kaynaklı KHK ile ihraç edildiğini belirten TÜM-BEL SEN Mersin Şubesi yöneticisi Erdal Sarıkaya, ne olursa olsun mücadeleye devam edeceğini söyledi. 

Devlet içi çatışmanın 15 Temmuz 2016’da yaşanmasnın hemen ardından 21 Temmuz’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 125 bin 678 kişi kamu görevinden ihraç edildi. İhraç edilenlerle ilgili karar vermek için 22 Mayıs 2017'de kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresi iki yıl olarak belirlenmesine rağmen 3. kez uzatıldı. 5 yılı geride bırakan komisyonun 31 Aralık 2021’deki raporunda, başvuru sayısı 126 bin 783 olduğu, verilen karar sayısının 120 bin 703, incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 6 bin 80 olduğu açıklandı. Komisyon, dört yılda 16 bin 60 başvuruda kabul, 104 bin 643 başvuruda ise ret kararı verdi. 

İhraç edilenler arasında 4 bin 239 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bulunuyor. İşlemin iptali için yapılan başvurulardan bin 606’sı ret, bin 140’ı ise kabul edildi. 17 emekçi ise hayatlarını kaybettikten sonra görevlerine Komisyon kararıyla iade edildi. Bin 493 KESK üyesinin dosyası hala karara bağlanmadı. 

KESK Mersin Şubeler Platformu da her hafta periyodik olarak Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaparak ihraçların hukuksuzluğuna dikkat çekiyor. Her hafta açıklamaya katılan KHK ile ihraç edilen Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (TÜM-BEL SEN) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Sarıkaya, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.  Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Sarıkaya, 2016’da HDP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi’ne atanan kayyuma tepki gösterdiği için 8 Şubat 2017’de açığa alındı. 14 Temmuz 2017’de ise 692 KHK ile ihraç edilen Sarıkaya, OHAL İnceleme Komisyonu'nda verilen ret kararının ardından Ankara 19. İdare Mahkemesi’nden açtığı dava da reddedildi. Kararı istinafa taşıyan Sarıkaya, buradan çıkacak karar ile Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHİM) başvuracağını söyledi.  

KHK meselesinin çözümünün siyasal sürece bağlı olduğunu ifade eden Sarıkaya, “Neden ihraç edildiğimi biliyorum. TÜM-BEL SEN’in ilkeleri ve tüzüğünü savunduğum için. Kürt kimliğimden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Biz de ana dilde eğitimi ve yerel yönetimlerde ana dilde hizmeti savunuyoruz. Savaşa karşı barışı savunuyoruz. Bizlerin ihraç edilmesinin sebebi bunlar, diye düşünüyorum. KHK sorununun çözümü de Kürt sorununun demokratik çözümüne bağlıdır. Bizler ne olursa olsun, baskılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Zafer direnen emekçinin olacak” dedi.   MA/MERSİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.