Neden pişman olacağım

Abdullah Eres

Abdullah Eres

  • Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Abdullah Eres’in tahliyesi, “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği için ertelendi. 

Mêrdîn’de Mayıs 2018’de katıldığı siyasi faaliyetler dolayısıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklanan Abdullah Eres’e, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davada 7 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Eres, cezanın yatarı olan 5 yıl 9 aylık süreyi tamamlamasına rağmen tahliye edilmedi. Cezaevi İdare Gözlem Kurulu tarafından yapılan mülakatta kendisine “pişman olup olmadığı” sorulan Eres’in “Bunca sene suçsuz yere cezaevinde tutuldum, neyden pişman olacağım” sözleri üzerine tahliyesinin 6 ay 15 gün uzatıldığı öğrenildi. Ağabeyi Hikmet Eres, kardeşinin tahliyesinin ertelemesine tepki gösterdi.

Aralarında toplanıp yakıyorlar

Kardeşinin tahliyesinin ertelenmesini kabul etmediklerini kaydeden Eres, “Kardeşimin infaz süresi 6 ay 15 gün uzatıldı. Cezasını bitirdi. Bir neden olduğundan değil, keyfi olarak uzatıyorlar. Cezaevinin çaycısı, müdürü, savcısı, başgardiyanı kendi aralarında toplanıp tutukluların infazını yakıyorlar. Bir gerekçeye ihtiyaç yok. Keyfi bir şekilde, kafalarına göre yapıyorlar. Kardeşimin cezaevinde bir disiplin cezası da bulunmuyor. Tamamen kanuna aykırı bir şekilde yapıyorlar” diye konuştu.

*****

Mahkemeye rağmen bırakılmıyor

Tutsak Selim Üldeş'in tahliyesi, Manavgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına rağmen İdare ve Gözlem Kurulu'nca engelleniyor. 

Agirî’de 2013’te gözaltına alınarak tutuklanan ve yargılandığı davada 12 yıl hapis cezası verilen Üldeş’in, 19 Ekim 2022’de tahliye edilmesi gerekiyordu. "PKK'ye terör örgütü dememesi" ve "taraflı koğuşunda yer alması" gerekçeleriyle tahliyesi bugüne kadar üç kez uzatıldı. Şu an Manavgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Üldeş, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde tutulurken, infazını tamamlamasının ardından idareye başvurdu. Kurul, Üldeş’in "iyi halli olmadığını" ileri sürdü. Üldeş ve avukatı, bunun üzerine Afyonkarahisar İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Hakimlik, 8 Kasım 2022’de Üldeş’in itirazını kabul etti. Cezaevi savcısı, bunun üzerine Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, aynı yılın 5 Aralık'ında savcılığın itirazını kabul ederek, Üldeş’in koşullu salıvermeden yararlanmamasına karar verdi. 

Üldeş, karar sonrası Manavgat S Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi. Buradan da aynı kampüs içerisinde yer alan şu an tutulduğu cezaevine sevk edildi. Buradaki Kurul, “Örgütten ayrılması konusunda samimiyetinin tasdik edilmemesi” gerekçesiyle Üldeş'in tahliyesini ikinci kez 6 ay uzattı. Üldeş’in eşi ve aynı zamanda vasisi olan Nafiye Üldeş, Manavgat İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu. Hakimlik, başvuruyu kabul etti, ancak savcıdan bir üst mahkemeye itiraz yapıldı. Manavgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını reddetti. Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Üldeş, “Hükümlünün örgütü bir terör örgütü olduğunu söylemekten kaçındığı anlaşılmakta" gerekçesiyle tahliye edilmedi. Üldeş'in üçüncü kez cezaevi idaresine yaptığı başvuru da aynı gerekçelerle reddedilerek, tahliyesi 6 ay ertelendi. 

Üldeş’in avukatı Azad Akbulut, Üldeş’in cezaevinde geçirdiği süre boyunca herhangi bir disiplin cezası ve cezaevi iç yönetmeliğine aykırı bir tutumu olmamasına rağmen tahliyesinin keyfi olarak engellendiğini söyledi. Av. Akbulut, "Verilen infaz erteleme ve tahliye engeline karşılık 'kesinleşmiş kararın uygulanmamasına' yönelik AYM’ye başvuru yaptık. Müvekkilimizin özgürlük ve güvenlik hakkı hukuka aykırı bir şekilde engelleniyor. AYM’nin vereceği kararı bekliyoruz” dedi.

 

*****

‘İhtimal’den ikinci engelleme

Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsak Adem Oktay’ın infaz süresi, “tahliye edilmesi halinde suç işleme ihtimali” iddiasıyla ikinci kez uzatıldı. 

Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsak Adem Oktay’ın 9 Temmuz’da tahliye edilmesi gerekiyordu. İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) “iyi halli” olmadığı yönündeki kararıyla tahliyesi üç ay ertelendi. 17 yıllık hapis cezasının infaz süresinin dolması üzerine İdare ve Gözlem Kurulu, Oktay’ın durumunu değerlendirmek üzere bir kez daha toplandı. 5 Ekim’de toplanan Kurul, Oktay’ın sorun çözme becerilerinin sınırlı olduğunu ve düzenli bir aile ile sosyal çevreye sahip olmadığını ileri sürdü. Kurul, ayrıca Oktay’ın eğitim kurslarına, rehberlik birimi tarafından yapılan koğuş dersi ve ahlak eğitimi gibi programlara katılmadığı ve katılmaya dönük çabasının da düşük olduğunu iddia etti. Kurul, Oktay’ın dışarıya çıktığında suç işleme ihtimalinin yüksek olduğunu ileri sürdü. Kurul, Oktay’ın PKK’lilerin kaldığı koğuşta kaldığı ve bu durum ile pişman olmadığının anlaşıldığını belirterek, tahliyesine dair bir sonraki değerlendirmenin 5 Ocak 2024’te yapılmasına karar verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.