Nergis’e hapis cezası, Nilüfer ve İlahe’ye dava

Kadın Haberleri —

Nergis Mohammadi

Nergis Mohammadi

  • İran’da Molla rejimi kadın gazeteci ve aktivislere yönelik baskı politikalarında ısrar ediyor. Rejim mahkemesi, Nobel Barış Ödüllü tutsak aktivist Nergis Muhammedi’ye 15 ay hapis cezası verdi. 

Nergis Muhammedi’ye “İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda” yaptığı iddiasıyla yargılandığı bir davada 15 ay hapis cezası veren mahkeme ayrıca, hapis cezasına ek olarak iki yıl seyahat yasağı, iki yıl sosyo-politik gruplara katılma yasağı ve iki yıl akıllı telefon kullanma yasağı getirdi.

13 kez tutuklanan, 5 kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021'den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammedi, İran ve Rojhilat Kurdistan'daki "Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.

Tahliye sonrası jet ‘başörtü’ davası

Rejimin baskı altına almaya çalıştığı kadınlardan Nilüfer Hamedi ve İlahe Muhammed’e ise tahliyelerinin ardan jet dava açtı.

Nilüfer Hamedi ve İlahe Muhammed adlı kadın gazeteciler, Jîna Emînî’nin katledilmesini dünyaya duyurmuştu. Kadın gazeteciler başlatan ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı sonrası gözaltını alıp tutuklanmıştı. 17 aylık tutukluluk sonrası 14 Ocak’ta 10 milyar tümen kefaletle serbest bırakılmıştı.

Mizan Haber Ajansı, Tahran’daki Evin Cezaevi’nden çıktıktan sonra başörtü kurallarına uymayarak fotoğraf yayınladıkları gerekçesiyle iki gazeteci hakkında yeni dava açıldığını ve yurt dışına çıkış yasağı konulduğunu duyurdu. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.