New York’dan Dera Zor’a 4 Nisan

Yurt Dışı Haberleri —

4 Nisan kutlamaları

4 Nisan kutlamaları

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 74. yaş günü, New York’tan Dera Zor’a birçok yerde coşkuyla kutlanıyor.

Bu yıl Kurdistanlılar ve dostlarının yanı sıra dünyada demokratik ulusun ölüm, yıkım ve savaşlara tek çare olduğuna inanan halklar ve topluluklar 4 Nisan’ı coşkuyla kutluyor. Amerika’da yaşayan Kurdistanlılar New York caddelerinde Öcalan’ın resimlerinin gösterildiği araçlarla kutlama yaparken, her zamanki gibi kutlamalara Özgür Kadın Hareketi ve kadın meclisileri öncülük etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinde bir kaç günden beri kutlanmaya devam ediyor. Gençler Öcalan önlükleri ile bildiri dağıtıyor, Kürt halkı örgütlendiği her yerde kutlama yapıyor.

 

New York

 

Dom Katedrali önünde Öcalan çadırı

Almanya’nın Köln, Düsseldorf, Hamburg, Kiel, Heilbronn ve Freiburg kentlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan kutlandı.

Köln şehrinde Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamalarda kent merkezindeki Dom Katedrali önünde çadır açan kadınlar, “Öcalan’la Dünyayı Özgürlüğe Boyuyoruz” pankart sloganıyla Kürt Halk Önderi’ne mesaj yazıp, resimler çizerek, Almanca broşürler dağıttı. “Bijî Serok Apo” sloganlarının susmadığı etkinlikte Ozan Cömert ve Ozan Şemdin’in şarkıları eşlinde halaylar çekildi.

 

Damstadt

 

Damstadt şehrinde Roza Kadın Meclisinin organize ettiği kutlamalar iftar yemeğinden sonra gerçekleştirildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü etkinliğinde 24 yıldır süren tecrit politikasına dikkat çekildi. Etkinlikte 15 Nisan’da Düsseldorf’ta gerçekleştirilecek olan yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. Etkinlik konuşmaların ardından çekilen halaylarla son buldu.

Düsseldorf’ta organize edilen kutlamalara YJK-E Düsseldorf öncülük etti. Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezinde yapılan kutlamalara Wuppertal Kadın Meclisi sözcüsü Besime Konca katıldı. Konca 4 Nisan 2009 da şehadete ulaşan Mahsun ve Mustafa yoldaşlar şahsında tüm Kurdistan şehitlerini anarak başladığı konuşmada, genel seçimlerin de önemine değindi. Kutlama müzik dinletisi ve halaylarla sona erdi.

Hamburg Sternschanze’de Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürtler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutladı. Meclis temsilcisi Leyla Kaya yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumunun Kürt halkının yeniden doğuşu anlamına geldiğini ifade etti. Konuşmanın ardından çoğunluğunu kadınların oluşturduğu katılımcılar müzik eşliğinde halaylar çekti.

Kiel Kürt Kültür Derneğinde bir araya gelen Kurdistanlılar şehitler için saygı duruşu ile başladıkları 4 Nisan kutlamasında mücadeleyi büyütme sözü verildi. Rojava’da şehit düşen Konstantin Gedig’in annesi Uta Russ’nın katıldığı Kürt Halk Önderi’nin 74’üncü yaş günü “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

Heilbronn kentinde yapılan 74’üncü doğum günü etkinliğine Kürt kadınları öncülük etti. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu etkinlikte KOMAW temsilcisi ve Kürt siyasetçi Selim Sadak konuşma yaptı. Etkinlik müzik eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Freiburg kentinde yapılan kutlamaların adresi Demokratik Kürt Toplum Merkeziydi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü coşkulu bir atmosferde konuşmalar halaylar ve sloganlar eşliğinde yapıldı.

Hildesheim Demokratik Kürt toplum merkezi meclisi, Hildesheim Meryem Kadın Komünü ve Salzgitter Berçem Cîlo kadın meclisinin organize ettiği doğum günü kutlamasına çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte Fed-Dem adına Letif Karakaş yaptığı kısa konuşmasında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın felsefesinin toplumun ruhuna işlediğini ifade etti. Konuşmanın ardından sinevizyon gösterimi yapıldı ve hazırlanan iftar yemeğinden sonra doğum günü kutlandı. Etkinlikte şair Sinan Tolhildan şiir dinletisi sundu, Şaban Kazan, Memo Kazan ve Alican Koma Roj müziği eşliğinde ise halaylar çekildi. "Bê Serok jiyan nabe", Bijî Serok Apo" ve "jin jiyan Azadî" sloganlarının atıldığı doğum günü etkinliği geç saatlere kadar devam ettikten sonra sona erdi. 

İtalya’da Kürtler ve dostları kutladı

İtalya’nın Torino şehrine bağlı Parco Valentino’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü Kürtler ve İtalyan dostların katıldığı bir etkinlikle kutlandı. İmralı tecridinin yıkılması için Abdullah Öcalan’ın 74’üncü yaşında mücadelenin yükseltilmesi çağrısının yapıldığı etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Devrimciler Yunanistan’da bir arada kutladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi ve Lavrio Kampı'nda kutlama yapıldı. Atina ve Lavrio'da, TCŞ ve Atina Demokratik Kürt Kültür Merkezi öncülüğünde Halklar Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlandı. Kutlamaya Kürtlerin yanı sıra Türkiyeli Devrimciler ve Enternasyonal Devrimciler de katıldı. 

Kutlamaya katılanlara günün anlam ve önemine ilişkin Erkan Erkenci tarafından bir konuşma yapıldı. Halaylarla süren ve pasta kesilen kutlamada, sinevizyon gösterimi de yapıldı. Kutlama "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jîyan Nabe" ve "Bi Can, Bi Xwîn, Em Bi Te Re Ne Ey Serok" sloganları ile son buldu.

 

Marsilya

 

Marsilya’da kitlesel kutlama

Fransa’nın Marsilya kentinde yapılan Kürt Halk Önderi’nin 74. yaş kutlamaları her zamanki gibi kitlesel ve coşkuluydu. Demokratik Kürt Toplum Meclisi (DKTM), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 74'üncü yaş günü dolayısıyla Marsilya Belle De Mai’de açık havada bir etkinlik düzenledi. Şehit ve değer aileleri başta olmak üzere çok sayıda yurtsever halkın yoğun katılımı gerçekleşti. 

Kutlamanın yapılacağı alanda Kürt Halk Önderi'nin fotoğrafı ve güllerle özel bir köşe hazırlandı. Özgürlük mücadelesi şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi'nin fiziki özgürlüğün sağlanması için "mücadelenin büyütülmesi" gerektiği belirtildi. Sayın Öcalan’ın doğuşunun bir halkın doğuşu olduğuna değinilen konuşmalarda fiziki özgürlüğün ve 75’inci yaşın dışarıda halk arasında yapılması sözü verildi. Etkinlik halay ve sloganlarla son buldu.

 

Londra

 

Londra: Doğuşun dirilişimizdir

Londra Kürt Halk Meclisi ve Jiyan Kadın Meclisi’nin organizasyonu ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü KCC binasında yapılan bir etkinlikle kutlandı. “Önder Apo doğuşu doğuşumuz dirilişimizdir” sloganı ile gerçekleşen kutlamada salona Öcalan’ın dev poster ve flamaları asıldı.   

Kürt Halk Meclisi adına bir konuşma yapan Ercan Akbal, başta Kürt halkı olmak üzere halkların Önder Apo’nun doğum gününü coşkuyla kutladıklarını ifade ederek, “Önder Apo’nun doğuşu doğuşumuzdur. Önder Apo inkar edilen bir halkın dirilişi ve özgürlüğe yürüyüşüdür. Milyonlar Önder Apo’nun etrafında kenetlenmiştir. Önder Apo’nun özgürlüğü halkların özgürlüğüdür” dedi. Akbal, 2023’ü Öcalan’a özgürlük yılı olacağını söyledi. Kadınlar Abdullah Öcalan için şarkılar söylerken, Jiyan Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Birsen Poyraz 4 Nisan’ı coşkuyla karşıladıklarını ifade etti. Etkinlik, Koma Sersi ve Mervan Şanlı’nın hareketli parçaları eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu. 

‘Özgürleşmemizin tek yolu budur’

İsveç’te Gävleborg Halk Meclisi’nin organize ettiği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlamalarına Dört parça Kurdistan’dan Kürtler ve dostları katıldı. Saat 19:00’da toplanan kitleye 19:30’da verilen iftar yemeğinden sonra, kutlama başladı. Gävleborg Halk Meclisi eşbaşkanı Jin Hajo, Serok Apo’nun doğum gününün nasıl Kürt Halkının doğum gününe dönüştüğünü anlattı. 4 Nisan’ın aynı zamanda PJAK’ın kuruluş yıldönümü olduğundan PJAK temsilcisi Cemal Rojhılatȋ söz aldı. Rojhilatȋ de Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin dört parça Kurdistan’dan sonra bütün dünyada yankı bulduğunu anlattı. Son olarak Şehit Aileleri Komitesi adına Vecdin Batte konuştu. Batte “bütün dünya Serok Apo’yu anladı, biz Kürtler de Serok Apo’yu doğru anlamak zorundayız. Bu bizim özgürleşmemizin tek yoludur” dedi. 

 

*****

İsviçre’yi 4 Nisan coşkusu sardı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan kutlamaları İsviçre'de 4. gününde sürüyor. İsviçre'de hafta sonu başlayan kutlamalar bugün Wintherthur, Cenevre, Zürih, Biel, Basel, Lozan, Luzern, Aarau ile Brugg kentlerinde İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde düzenlenen etkinliklerde kutlanmaya devam etti. Solothurn, Fribourg ve Bern’de de kutlama yapılacak.

 

Winterthur

 

Winterthur kentinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 74. yaş günü Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (CDK) Kadın Komünü tarafından düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte konuşan Kadın Komün Sözcüsü Halise Tüzer, PKK kurulmadan ve halklar Önderliğin felsefesini tanımadan önce Kürtlere değer verilmediğini dile getiren Tüzer, "Mücadele ile Kürt halkının kendine olan özgüveni yerine geldi. Var olduğumuz sürece Önderliğe saygı durmamız gerekiyor" diye konuştu. Tüzer, "Kadının adı yoktu, kadın köle olarak görülüyordu. Önderliğin felsefesi ile birlikte kadın kendini tanıdı. Çok fazla acı yaşadık, kendimizi kabul ettirene kadar binlerce arkadaşımız şehit düştü. Önderliğin felsefesini dünyaya yaydık. Dünyada çok fazla lider var ancak Önderliğin felsefesi ve mücadelesi dünya önderleri arasında en yalın, en temiz ve en güçlü mücadeledir" diye konuştu. 

 

Cenevre

 

Cenevre CDK'de Sema Yüce Kadın Komünü tarafından düzenlenen kutlamaya onlarca kişi katıldı. Kutlamada konuşan Mülkiye Aşırbayev, 4 Nisan’ın Kürtlerin doğum günü olduğunu söyledi. Kürtlerin liderleri olan Öcalan'a ve annesine minnettar olduğunu dile getiren Aşırbayev, “Bugün bütün dünya Kürtleri ve mücadelesini Önderlik sayesinde biliyor ve tanıyor. Kürtlerin yeniden doğuşu Önderliğin doğuşu ile olmuştur. Kürtlerin ölü toprağından kurtuluşu Önderliğin doğuşu ve onun ortaya koyduğu felsefe ile olmuştur” dedi. Aşırbayev, Kürtlerin ve Önderlerinin doğum gününü kutladı. Sinevizyon ile devam eden kutlamada hazırlanan pastanın mumlarını çocuklar üfledi.

Zürih’in Landes Museum meydanında yapılan 74’üncü yaşgünü kutlamasını Berîtan Kadın Meclisi organize etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleriyle süslenen meydanda Berîtan Kadın Meclisi sözcüsü Ayşe Dicle tarafından Öcalan'ın doğum gününün kutlanması ardından Barış Anneleri İsmihan Ok ve Zahide Hussen tarafından birer konuşma yapıldı.

“Kürt halkının zulme, yok sayılmaya, inkara ve soykırımlara karşı bundan 74 yıl önce doğuşuyla karşı çıkan Önder Apo bugün yarattığı özgürlük felsefesini tüm dünyaya yaymıştır” diye konuşan İsmihan Ana “Önder Apo sadece biz Kürtlerin değil dünya ezilen halklarına özgürlük felsefesini aşılayarak dünya halklarının Önderi olmuştur” dedi.

Ardından söz alan Zahide Ana'da 'Gerilla saflarında, zindanlarda direnen gerilla ve tutsaklar şahsında Önder Apo'nun doğum gününü kutluyoruz. Bizler Kürt anaları olarak Önderliğimizin özgür yaşam felsefesine sahip çıkarak özgürlüğünü sağlayacağız. 2023 yılı Önderliğimizin özgürlük yılı olacaktır.' diye konuştu.

 

Brugg

 

Brugg kentinde yapılan kutlamaların merkezinde mülteci kampı vardı. Mülteci kampında kalan Kürt mülteciler, kampın bahçesinde bir araya gelerek 4 Nisan'ı kutladı. Kutlama Kurdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Daha sonra KCK Konseyinin 4 Nisan'a ilişkin yaptığı açıklama okundu. Halaylar ve sloganlar eşliğinde kutlama sonlandırıldı.

Biel kentinde de yapılan kutlamalar Arîn Mirkan Komünü öncülüğünde Biel CDK'de düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Kadın Komünü adına 4 Nisan'a ilişkin yapılan kısa konuşma ardından pasta kesildi.

 

Luzern

 

Luzern şehrinde Arin Mirkan Kadın Meclisi tarafından Luzern CDK'de düzenlendi. Söz alan Kürt siyasetçi Mehmet Ali Hoca Öcalan'ın yaşamının Kürt halkı için varlık gerekçesi olduğunu dile getirerek 'Önderliğimiz üzerinde bugün sürdürülen mutlak tecrit işkencesinin temelinde Önderliğimizin özgürlük temelinde yaratmış olduğu değerleri yok etmek vardır. Bizim var olma gerekçemiz olan bu değerleri sahiplenerek Önderliğimizin özgürlüğünü bulunduğumuz her alanda haykırmayı sürdüreceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

Lozan kentinde yapılan 4 Nisan kutlamalarını Kürt kadınları organize etti. Lajîn Kadın Meclisi adına konuşan Hatice Kandal Abdullah Öcalan'ın Kürt kadınları ve Kürt halkına yaratmış olduğu özgürlük felsefesiyle yeni bir yaşamın var olabileceğini kanıtladığını söyledi. Abdullah Öcalan'ın yaşamı üzerinden yaratmış olduğu özgürlük felsefesinin aktarıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Aarau Rojbîn Kadın Meclisi üyeleri tarafından 4 Nisan kutlamaları tarafından fidan dikimi yapıldı.

Basel kentindede Ronahî Kadın Meclisi tarafından CDK konferans salonunda düzenlenen 4 Nisan kutlamalarında coşku hakimdi. TJK-E aktivisti Sozdar Sidar tarafından 4 Nisan'ın Kürt halkı için önemine ilişkin bir değerlendirme yapıldı. Çocuklar tarafından pasta kesimiyle devam eden etkinlik Tew Çand sanatçılarının stranları eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı.

St Gallen kendinde yaşayan Kurdistanlılar 4 Nisan kutlamaları için CDK lokalinde bir araya geldi. Kadın komünü sözcüsü Zilan Aldatmaz Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutladığı konuşmasında, 'Kürt kadınına ve Kürt halkına özgürlükçü bir yaşamın önünü açan Kürdistan ve Kürt halkının özgürlük iradesi Önder Apo'nun 74'üncü yaş günü kutlu olsun' dedi. Müzik dinletisiyle kutlama sonlandırıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.