Newaya Jin okuyucuyla buluştu

Kadın Haberleri —

.

.

  • Avrupa’da yayın yapan Newaya Jin kadın gazetesinin şubat sayısı, “Öcalan’ın fikirleri özgürleştirici’ manşetiyle okuyucuyla buluştu. Gazetenin ana gündemini 15 Şubat Uluslararası Komplo ve Öcalan’a yönelik mutlak tecrit oluşturuyor.

Newaya Jin’in Şubat sayısı ‘Öcalan’ın felsefesi özgürleştirici’ manşetiyle çıktı. 15 Şubat Uluslararası Komplo ve Öcalan’a yönelik mutlak tecrit gündemiyle çıkan gazete, Uluslararası Öcalan’a Özgürlük Kadın İnisiyatifi üyelerinin görüşlerine yer verdi. 

Lübnanlı Sawsan Chouma, Kolombiyalı Diana Restrepo ve Fransız Sylvie Jan, Öcalan üzerindeki 24 yıllık mutlak tecridi, ‘umut hakkı’ ihlali ve Öcalan’ın felsefesine değerlendirdi. Diana Restrepo “Abdullah Öcalan’ın felsefesi özgürleştirici. Özellikle de kadınlar için” derken Sawsan Chouma “Ortadoğu’da savaş işlerine geliyor. Bu nedenle Öcalan’ın önerdiği demokrasi, çoğulculuk, bir arada yaşama ideolojisi egemenlerin politikaları ile bağdaşmıyor” yorumunu yaptı. Sylvie Jan ise “Ortadoğu ve dünya barışı için Öcalan’a saygı gösterilmesi esastır. Çünkü Öcalan barışın anahtarıdır” dedi.

Umut kırma operasyonu boşa çıkarıldı

Yazar Ronahî Serhat, 15 Şubat odaklı yazısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun aşamalarını değerlendirdi. Komplo sonrası Öcalan etrafında ateşten kalkan oluşturan Kürt halkının fedailiğine dikkat çeken yazar, komplocu güçlerin Öcalan’ı hedef almayı ‘mutlak tecrit’le sürdürdüğünü vurguladı. Ronahî Serhat şöyle dedi: “İmralı sistemi orada durduğu müddetçe kimse rahat nefes alamaz. İmralı sistemi, Kürdistan toplumunun imhası, Türkiye toplumunun ezilmesi, sefalete sürüklenmesi pahasına ayaktadır. 15 Şubat Komplosu’yla mücadele, kadın özgürlük mücadelemizin özü ve amacıdır. Kadın Hareketi olarak Rêber Apo etrafında kenetlenerek 2023 yılını Rêber Apo yılı yapmada iddialıyız.”

Aynı konuyu ele alan yazar Hêja Zerya ‘Büyük umut hareketinin sihri’ başlıklı yazısında komplonun ‘umudu yok etme girişimi’ olduğunu, buna karşı ise Öcalan’ın ‘Jin jiyan azadî’ sihirli formülü ile umut kırma operasyonlarını boşa çıkardığını kaydetti.

Türkiye siyasetinde kadın ve gençlik

Şubat sayısında Nezahat Doğan’ın Yeşil Sol Parti Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ile kadınların siyasetteki yeri ve seçimlerdeki rolü üzerine yaptığı röportajın yanı sıra HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ’ın gençliğin soykırım ve özel savaş politikaları karşısındaki mücadele yöntemleri üzerine analizi de yeni sayıda yer aldı. 

Şengal’de gazetecilik yapan Rojbin Deniz’in “Ezda inancı nedir?” başlıklı araştırma dosyasının yanı sıra; sanat, edebiyat, tarih konularında yazıların olduğu gazetede Rojhilatê Kurdistan ve İran’da devam eden ‘Jin jiyan azadî’ direnişine ilişkin değerlendirmede bulunuyor.

3 kadın gerillanın hikayesi

Kürdistan dağlarından Amara Harun Amed “Dağ yüzlü kadınlar” başlığıyla 3 kadın gerillanın hikayelerini kaleme alırken, Zîlan Tolhildan ise jineolojî çerçevesinde gerilla ve sanat, gerilla ve savaş konularını işlemiş. 

Ekoloji yazarı Sultan Gülsün’ün ‘Küresel kirlenme’yi yazdığı gazetede ayrıca portre, sağlık, aktüel, bulmaca ve kaktüs sayfaları da zengin bir içeriğe sahip.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.