Newroz’daki sese saygı duyun

Mehmet Öcalan

Mehmet Öcalan

  •  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile son kez bir yıl önce 5 dakikalık bir telefon görüşmesi yapan kardeşi Mehmet Öcalan, “Herkes Newroz’dan yükselen sese saygı duymalı. Fiziki olarak özgür olmasının zamanı geldi” dedi. 

Bir yıldır Öcalan ve diğer üç tutsaktan haber alınamadığını belirten Mehmet Öcalan, Newroz’da milyonların ‘Sayın Öcalan’a özgürlük’ ve ‘Kürt sorunu çözülecekse ancak Sayın Öcalan çözer’ dediğini belirterek, devletin de muhalefet ve toplumun da buna göre adım atması gerektiğini söyledi. 

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla 72 merkezde milyonların katıldığı Newroz kutlamalarında, “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe” sloganlarıyla Öcalan’a özgürlük talebi damga vurdu. Bir milyonu aşkın kişinin katıldığı Amed’de, polise rağmen özgürlük talebine posterleri de eşlik etti. 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan’dan, tambir yıl önceki kesintili telefon görüşmesinden beri haber alınamıyor; ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor, hiçbir iletişim sağlanamıyor. Görüşmek için yapılan başvurulara yanıt verilmiyor. Konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na verilen 54 soru önergesinden sadece biri yanıtlandı. Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 25 Mart’tan beri görüşme yapabilmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na sonuçsuz 148 başvuruda bulundu. 

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sesini duyan son kişi, bir yıl önce 5 dakikadan sonra kesilen telefon görüşmesini yapan kardeşi Mehmet Öcalan. MA’dan Emrullah Acar’a konuşan Mehmet Öcalan, uygulanan tecridin dünyada bir örneği olmadığına dikkat çekti. Türkiye’de genel olarak siyasetin Kürtlere baskı üzerine inşa edildiğini belirten Öcalan, “Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit, Kürt sorununa yaklaşımla bağlantılıdır. Hiçbir yerde 23 yıldır bir insan denizin ortasında tecrit altında tutulmadı. Bu denli uzun süreli kimsenin hakları ayaklar altına alınmadı” dedi. 

Dört insandan bir yıldır haber yok

Mehmet Öcalan, 25 Mart 2021’de Urfa Adliyesi’nde gerçekleşen telefon görüşmesinin, yaklaşık 4-5 dakika sürdüğünü; Kürt Hlak Önderi’nin “Bu görüşme çok yanlış. Bu görüşme değil” dedikten sonra telefonun kesildiğini hatırlattı. Kesilen bu telefon görüşmesinden sonra bir yıldır haber alınamadığını vurgulayan kardeş Öcalan, “Bu insani, hukuki, yasal değil, asla kabul edemeyiz. Sayın Öcalan ‘devlet yanlış yapıyor’ demişti. Bu yanlış bir yıldır sürüyor. Devlet kendi yasalarını ayaklar altına alıyor. Sayın Öcalan’a yaklaşım Kürtlere yaklaşımdır. Biz bir yıldır haber alamıyoruz ama Cumhurbaşkanı çıkıp Sayın Öcalan adına bir şeyler söylüyor. CPT de bu yaşananlara ortaktır. Dört insandan bir yıldır haber alınmıyor, ancak CPT bunu gündemine almıyor. Türkiye’de HDP ve dostları dışında ‘demokratik’ siyaset yaptığını iddia eden muhalefet partileri bir gün çıkıp ‘dört insandan haber alınamıyor’ diyemediler. Birçok sivil toplum kuruluşu var, İnsan hakları Derneği (İHD) dışında kimse ‘bu dört insanın hakları var’ diyemedi. Kürtler üzerinden siyaset yapanlar kaybeder, ayıptır” şeklinde konuştu. 

Newroz’da yükselen sese saygı duyulmalı

 Newroz’da milyonların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı  sahiplendiğini, paradigmasının farklı etnik, inanç ve ezilen tüm toplumsal kesimlere umut olduğunu belirten Öcalan, şunları söyledi: “Sayın Öcalan halkın iradesidir. Newroz’da milyonlar ‘Sayın Öcalan’a özgürlük’ dedi. Milyonlar, ‘Kürt sorunu çözülecekse ancak Sayın Öcalan çözer’ dedi. Bunu herkes gördü ve duydu. Dünyada herkes bu gerçeği biliyor. Devlet bunu iyi bilsin; bu devletin sınavıdır. Akan kanın bir an önce durması gerek ve muhatap Sayın Öcalan’dır. Yapay muhataplar yaratmanın bir anlamı yok. Herkes 2022’deki Newroz’dan yükselen sese saygı duymalı ve ona göre adım atmalı. Bir çözüm isteniyorsa İmralı kapıları kırılmalı. Sayın Öcalan’ın fiziki olarak özgür olmasının zamanı geldi. Kürtlerin tek gündemi budur. Bir an önce bu talep karşılanmalı.”   URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.