Neyi bekliyorsunuz

Yurt Dışı Haberleri —

Erdoğan Zamur/ Cenevre

Erdoğan Zamur/ Cenevre

  • Cenevre’de BM önünde yapılan 3 günlük oturma eylemi ardından gerçekleşen yürüyüşe kucağındaki 8 aylık bebeği de dahil tüm ailesiyle katılan Cüneyt Hacioğlu, "Gerillalar bizim evlatlarımız. Direnişine sahip çıkmalıyız" derken; Saadet Kuran ise "Türk devletinin alçakça saldırısına karşı direneceğiz, hesabını sorana kadar asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Türk devletinin kimyasal saldırıları Avrupa’da aralıksız olarak protesto edilmeye devam ediliyor. Hafta sonu da Kürtler ve dostları alanlara çıktı ve bir kez daha uluslararası kurumlara "Harekete geçmek için neyi bekliyorsunuz?" diye seslendi. 

Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik kimyasal silah saldırıları, Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Kıbrıs gibi birçok ülkede yürüyüş ve mitinglerle protesto edildi. Kürtler ve dostlarının katıldığı eylemlerde Türk devletine ve uluslararası kurumların sessizliğine öfke vardı. 

BM önüne yürüdüler

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kürtler Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı uluslararası sessizliği Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde Çarşamba gününden itibaren oturma eylemiyle protesto ediyordu. Cumartesi günü ise İnsan Hakları Anıtı önünden BM ofisinin bulunduğu Places des Nation meydanına bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kimyasala dikkat çekmek için beyaz tulumların giyildiği eylemde Türk devletinin kimyasal saldırısında yaşamını yitiren gerillaların fotoğrafları da taşındı. 

Sizin de rahatınızı bozacağız

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev yaptığı konuşmada "Türk devleti bu cesareti Avrupa devletlerinin, BM ve OPCW’nin sessizliğinden alıyor. Biz günlerdir ayaktayız. Biz rahat değiliz, sizin de rahatınızı bozacağız" dedi. İsviçre Kürt Toplum Merkezi CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer ise "Kürt halkı kendi çocuklarını her koşulda savunacak. Bu saldırılar sona erene kadar sokaklarda olacağız" diye konuştu. 

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına Ergün Ortak, Avrupa Göçmen işçiler Konfederasyonu (AVEG-KON) adına Ali Orak ve Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da gerilla direnişine sahip çıkma ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. 

Hesabını sorana kadar 

Cenevre’deki eylemde muhabirimiz Erdoğan Zamur’a konuşan Saadet Kuran, beyaz tulumuyla yürüyüşün en önünde yer alanlardan. Eyleme katılmak için Lozan’dan geldiğini söyleyen Kuran, "Türkiye’nin ahlaksızca kullandığı kimyasaldan dolayı 17 canımız katledildi. Bu alçakça saldırıya karşı kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Bunun hesabını sorana kadar asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

 

Tüm aile eylemde

Eyleme kucağında 8 aylık bebeği de dahil tüm ailesiyle katılan Cüneyt Hacioğlu ise Zürih’ten gelmiş. "Biz her alanda ve her zaman gerillaya sahip çıkacağız. Gerillalar bizim evlatlarımız. Kimse evlatlarımızı, yoldaşlarımızı sahipsiz sanmasın" diyerek şu çağrıda bulundu: "Buradan herkese çağrı yapıyoruz. Gerillanın direnişine sahip çıkmalıyız. Gerilla nefessiz kalırsa bizler de nefessiz kalırız."

Erdoğan’ı durdurun

Almanya’nın Hamburg kentinde Türk devletinin kimyasal saldırıları Harburg tren istasyonundan başlayan yürüyüşle protesto edildi. “17 özgürlük savaşçısı Türk devleti tarafından kimyasal silahlarla katledildi”, “Erdoğan’ın kullandığı kimyasal silahları durdurun“ pankartları eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte Alman polisinin engelleme girişimlerine rağmen kimyasalla katledilen gerillaların fotoğrafları da taşındı. 

Gerilla etrafında kenetlenelim

Hamburg Halk Meclisi adına konuşan Anja Flach, “Bu saldırılara karşı sessizliğini koruyan BM ve yetkili kurumlar da sessizlikleriyle Türk devletinin saldırılarına ortak oluyor. Bu saldırı sadece gerillaya karşı değil, tüm Kurdistan’a yönelik bir soykırımdır. Kürt halkının çocuklarının etrafında kenetlenelim direnişi büyütelim” dedi.

İki yüzlü politikadan vazgeçin

Heilbronn’da Kilianzplatz’da yapılan eylemde de kimyasallarla şehit edilen 17 gerillanın fotoğrafları taşındı. Eylemde yapılan konuşmada “Türk devleti kimyasal silahlarla Kürtlere soykırım saldırıları düzenliyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa devletleri Kürtlere yönelik iki yüzlü politikalarından vazgeçmeli" çağrısı yapıldı. 

Türk devletinin kimyasal kullanımı ve OPCW’nin suskunluğu Giessen ve Kiel kentinde de yürüyüşle protesto edildi.

Maketler AP önüne bırakıldı

Fransa’nın Marsilya kentinde Canabiere meydanında toplanan Kurdistanlılar, kimyasal silah maketleri ve katledilen 17 gerillanın fotoğrafları eşliğinde yürüdü. Sık sık "Şehit namirin" sloganının atıldığı yürüyüşte, gerilla direnişi selamlandı. Karşılaştığı polis engelini oturma eylemiyle boşa çıkaran kitle Avrupa Parlamentosu (AP) ofisi önüne kadar yürüdü. Kimyasal silah maketleri AP ofisi önüne bırakıldı.

 

KDP de sorumludur

Rennes’de de Kürtler ve dostları kimyasal saldırılara karşı sokaktaydı. Place du Colombier’de başlayan yürüyüş Republique meydanına kadar sürdü. Yapılan konuşmada "Türk devleti kimyasal silah kullanarak savaş ve insanlık suçu işliyor. Sadece Türk devleti değil KDP de sorumludur" denildi. Eylemde "Bijî berxwedana gerîla", "PKK halktır, halk burada", "Hepimiz PKK’yiz", "Bimre xiyanet" ve "Erdoğan Kurdistan’dan defol" sloganları atıldı.

1 Kasım’da OPCW önüne

Draguignan’da Gare Ville’de bir araya gelen Kurdistanlılar Massenada meydanına yürüdü. Kimyasal silah ile katledilen 17 HPG ve YJA Star gerillasının fotoğraflarını taşıyan halk, sık sık “Katil Erdoğan” sloganını haykırdı. Eylemde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nde OPCW önünde yapılacak merkezi eyleme de katılım çağrısı yapıldı. 

Avusturya'nın Graz kentinde Hauptplatz'da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları da Türk devletinin kimyasal saldırılarını protesto etti. 

Lefkoşa’da sınır kapısına yürüdüler 

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da ise halk Lidra Palace Türk Sınır Kapısı’na yürüdü. Eyleme yüzlerce Kurdistanlının yanı sıra Kıbrıs Kürt Halkı ile Dayanışma Komisyonu üyeleri, siyasi partiler ile milletvekilleri de katıldı. Beyaz tulumların giyildiği eylede "Katil Erdoğan", "Faşist TC Kurdistan'dan defol" sloganları atıldı. Sınır kapısında şehitler için yapılan saygı duruşu ardından "Çerxa Şoreşê" marşı okundu. Ardından Kıbrıs Kürt Halk Meclisi’nin hazırladığı "Faşizme ve katliama dur de" başlıklı basın metni okundu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.