Nöbet bitti, adalet eylemlerine devam

Adalet Nöbeti-Batman

Adalet Nöbeti-Batman

  • Tutsak yakınları, Adalet Nöbeti'ni dün tamamlayarak, adalet talebini farklı eylemlerle büyütüceklerini söyledi.

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK'lı tutsakların, "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" kampanyası kapsamında 27 Kasım'da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 4 Nisan'da tamamlandı. Tutsaklar, 4 Nisan'dan itibaren de mahkemeleri boykot ediyor, telefon ve aile görüşüne çıkmıyor.

Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de düne kadar devam etti. Adalet Nöbeti’ne ilişkin dün Amed, Wan ve İzmir’de açıklamalar yapıldı. Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) ve MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED) üyeleri, Amed'de açıklama yaptı. TUHAD FED Yöneticisi Emine Kaya, Adalet Nöbeti’nin farklı eylem tarzına dönüştürüleceğini belirterek, “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın koşullarında yaşamak için mahkemelere katılmama, görüşlere çıkmama, telefonla görüşmeme” eylemlerine dikkat çekti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çeken Kaya, “Sayın Abdullah Öcalan 25 yıldır benzeri görülmemiş, hukuk ve insanlık dışı bir tecride maruz kalmaktadır. Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit, 25 Mart 2021'den bu yana mutlak iletişimsizlik ve haber almama haliyle sürdürülmektedir. Sayın Abdullah Öcalan, yüzlerce yıl kimliğiyle oynanmaya, adı bile unutturulmaya çalışılan Kürt halkının kendisini yeniden inşa etmesini sağlamakla kalmamış, aynı zamanda tarihsel ve toplumsal gerçeklere dayanarak geliştirdiği paradigma ile başta Ortadoğu halkları olmak üzere dünya halkları için onurlu ve gerçek bir barışın mimarı olmuştur” dedi.

 

 Adalet Nöbeti / Amed

 

Belirli bir duyarlılık oluştu

Tecridin farklı toplumsal kesimler üzerindeki etkisine işaret eden Kaya, şöyle edevam etti: “Sayın Abdullah Öcalan şahsında uygulanan tecrit politikası, esas itibarıyla kadınlar ve gençler, başta olmak üzere tüm Ortadoğu halklarına karşı uygulanmaktadır. Savaşın durması, halkların rahat bir nefes alması için hukuki, insani, ahlaki hiçbir değere sığmayan bu tecridin kırılması gerekir. Başta zindanlarda bulunan tutsakların başlattığı açlık grevi eylemleri olmak üzere, Kurdistan ve Türkiye’de Adalet Nöbetleri, Özgürlük Yürüyüşleri, hak ve hukuk örgütlerinin ulusal ve uluslararası kurumlara başvuruları, dünyanın birçok ülkesinde; Sayın Abdullah Öcalan’ın kitaplarının okunması benzeri eylemlerle kamuoyunda belirli bir duyarlılık ve hareketlilik oluştu.”

Tecridin kırılması insani zorunluluktur

Tutsakların Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle sürdürdükleri açıklık grevleri sonlandırıp farklı eylem tarzlarına geçmesinin, tutsak yakınlarının nöbetinin farklı bir tarzda sürdürülmesi kararındaki etkisine işaret eden Kaya, “Bu aşamada, 4 Aralık 2023'te Amed, Elîh, Mêrdîn, Wan, Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul’da başlatılan Adalet Nöbeti eylemlerinin de farklı eylem tarzlarına dönüştürülerek büyütüleceği açıktır. Sayın Abdullah Öcalan’a uygulanan bu insanlık dışı tecrit, başta uluslararası hukuk olmak üzere hiçbir hukuka sığmadığı gibi halkların vicdanında derin yaralar açmaktadır. Tecridin kırılması insanlık onurunun bir gereği ve aynı zamanda vicdani bir sorumluluktur. Bu temelde kadınlar ve gençler, başta olmak üzere bütün ezilen halkları; devrimci-demokratik kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütlerini, onurlu bir barıştan taraf olan bütün kamuoyunu Sayın Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözümü için ses çıkarmaya ve duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

 Adalet Nöbeti / Wan

Wan TUHAY-DER ve tutsak yakınları öncülüğünde Adalet Nöbeti eylemine ilişkin Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı. Wan TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, tutsak yakınlarının ortak metnini okudu. Açıklama, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı ve alkışlarla son buldu.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE TUHAYDER), DEM Parti Konak İlçe Örgütü önünde basın açıklaması yaptı. EGE-TUHAYDER Yöneticisi Leyla Kaygısız, basın açıklamasının metnini okudu. Açıklamanın ardından "Bijî Berxwedana zindana" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. 

 

 Adalet Nöbeti / Mersin

 

Çukurova TUAYDER, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” pankartıyla dernek binası önünde açıklama yaptı. DEM Parti Mersin Milletvekilleri Perihan Koca ile Ali Bozan’ın yanı sıra onlarca dernek yöneticisi ve yurttaş katıldı. Zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde sloganlar atıldı. Açıklamayı dernek başkanı Ergin Altuntaş okudu.

Adana'da Akdeniz Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) de açıklamayı DEM Parti Seyhan İlçe Örgütü önünde yaptı. “Adalet için tecridi kıralım, demokratik barış için zindanlara ses olalım” pankartının açıldığı açıklamayı dernek yöneticisi Sait Sündük okudu.

Êlih’te ise DBP İl Örgütü önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Barış Annesi Meclisi Üyesi Sultan Azboy, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu. Hazırlanan basın metnini ise TUAY-DER üyesi Kadri Tekin okudu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.