Nûjiyan û Diljîn, İsyan û Azadî

Kadın Haberleri —

Diljîn Azadî ve Nûjiyan İsyan

Diljîn Azadî ve Nûjiyan İsyan

  • Nûjiyan İsyan, Türk devletinin “Çöktürme planı” çerçevesinde Cizre bodrumlarında gerçekleştirdiği vahşete karşı 2016 yılında gerillaya katıldı. “İşgalcilerin Kurdistan’da yaptıklarından etkilendim. Hedefim şehitlerin intikamlarını almak ve adımı Kurdistan tarihine yazdırmak” dedi ve Garê’den Avaşîn ve Xakurkê’ye kadar halkı için savaştı.
  • Diljîn Azadî, Efrînli. DAİŞ’in Rojava’ya saldırmasıyla halkın yardımına koşan Kurdistan Özgürlük Gerillası’dan etkilendi. DAİŞ saldırılarını genişletince 2015 yılında yüzünü dağlara verdi. Garê ve Xakurkê’de işgalcilere karşı savaşırken, en çok kimyasal silahla şehit düşürülen yoldaşları için direndi.

Kadın özgürlük mücadelesinin kahramanları Nûjiyan İsyan ve Diljîn Azadî, 23 Nisan 2024 günü Xakurkê’de işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği saldırıda şehit düştü. Nûjiyan ve Diljîn, PKK saflarına katıldıkları ilk günden son nefeslerine kadar ‘Özgür Önderlik’ ve ‘Özgür Kurdistan’ şiarıyla soykırım kıskancında olan Kürt halkı için savaştı.

Gerilla direnişiyle tanışma

Nûjiyan İsyan (Hatice Kaya), Mêrdîn’de dünyaya gözlerini açar. Türk devletinin Kurdistan’da uygulamak istediği asimilasyon politikaları üzerine yoğunlaşan bir Kürt genci olarak erken yaşta düşman gerçekliğini anlar. Milyonların özgürlük haykırışlarına ve gerillanın işgalcilere karşı sergilediği destansı direnişe kayıtsız kalmayarak Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne merak duyar. Emekçi bir ailede büyüyen Nûjiyan İsyan, ailesine ekonomik destek olmak için tekstil fabrikasında çalışır ve emekle öğrendiği yaşam mücadelesini arayışlar katarak büyütür.

 

 

Cizre’de vahşeti gördü, yüzünü dağlara döndü

2015 yılında, Türk devletinin “Çöktürme planı” çerçevesinde uygulamaya koyduğu katliamların tanığı olur. Özyönetim Direnişi sürecinde Cizre bodrumlarında yaşanan vahşetten derinden etkilenir ve 2016 yılında Mêrdîn üzerinden gerilla saflarına katılır.

İlk savaşçı eğitimini Garê’de alır. Yeni savaşçı eğitiminde gördüğü Kurdistan, PKK ve kadın tarihi derslerinde kendi kişiliğini çözümler. Sömürgeci T.C. devletinden intikam almak için gerillacılıkta yetkinleşmesi gerektiğinin bilincinde olarak askeri derslere daha fazla odaklanır. Eğitimi sürecinde yaptığı bir değerlendirmede, “İşgalcilerin Kurdistan’da yaptıklarından etkilendim. Hedefim ise şehitlerin intikamını almak ve adımı Kurdistan tarihine yazdırmak” der.

Garê, Avaşîn ve Xakurkê’de savaştı

Hedeflerine ulaşmak ve sürecin beklentilerine cevap olmak isteyen Nûjiyan İsyan, bu temelde uzmanlık eğitimi önerisinde bulunur. İki yıl pratik çalışmalarda yer aldıktan sonra 2018 yılında Şehit Mahîr Akademisi’nde uzmanlık eğitimi almaya başlar, askeri anlamda belli bir yetkinlik kazanır.

Eğitimden sonra Avaşîn alanına geçer ve Medya Savunma Alanları’ndaki işgal operasyonlarında görevlerini yerine getirmek için çalışır. En son yer aldığı Xakurkê alanında işgalcilere ağır darbelerin vurulduğu bir dönemde hiçbir görevden geri durmaz.

Öte yandan, 2021 yılından itibaren Medya Savunma Alanları’na yönelik geliştirilen tasfiye saldırılarına karşı sıcak savaş alanları için kendini önerir. Özgür kadın kimliğini her koşulda en iyi şekilde temsil ederek tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir PKK ve PAJK militanı olur.

 

 

Efrîn’in Diljîn’i

Diljîn Azadî (Hêva Kilêvçek), Efrîn’de dünyaya gelir. Ailesinin yurtsever ve kız kardeşinin özgürlük saflarında olması Diljîn’in erken yaşta PKK’yi tanımasına vesile olur. Ailesinden dinlediği gerilla hikayeleriyle büyür ve çocuk yaşlarında gerilla olmayı hayal eder. Rojava’da DAİŞ çetelerinin saldırılarına ve Türk devletinin imha politikalarına maruz kalan halkın imdadına yetişen gerilla güçlerine ilgi duyar. Bir genç kadın olarak halka karşı sorumluluklarını yerine getirmek için ilk olarak yerel düzeyde çalışmalara katılır.

DAİŞ’e karşı mücadelesini büyüttü

Komalê Ciwan çalışmalarına büyük bir istek ve azimle yer alır. Efrîn alanında belli bir süre çalışma yürüttükten sonra farklı alanlarda çalışmalarını sürdürür. Aldığı eğitimlerle kendini yeniden yaratmayı başaran Diljîn, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmaları ve gerillalaşma perspektifleri üzerine yoğunlaşır. DAİŞ saldırılarının arttığı bir dönemde mücadelesini daha da büyütme kararı alır ve 2015 yılında profesyonel düzeyde çalışmalara dahil olur. Ardından yönünü özgür dağlara verir.

2018 yılında Garê alanında yeni savaşçı eğitimlerinden geçer. Kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına adapte olur. Emekçi yönü ağır basan Diljîn, hiçbir çalışmadan geri durmayarak fedakârca mücadele eder. 2019 yılına Şehit Mehmet Goyî operasyon okulunda eğitim alır. Eğitim sürecinde kendisini ideolojik ve askeri olarak donatarak yetkin bir YJA Star gerillası olur.

 

 

Kimyasalla katledilen yoldaşları için

Askeri konularda yetkinlik kazanmasının ardından Xakurkê alanında birçok çalışmada emek verir. Bulunduğu her alanda moralli ve mütevazı katılımıyla her zaman örnek olur. Düşmanın başlattığı işgal saldırılarına fedai tarzda direnen ve şehitler kervanına katılan yoldaşlarına karşı kendini borçlu görerek mücadele azmini büyütür. Sıcak savaşın yaşandığı alanlara kendini önererek devrimci görevlerini yerine getirmek ister. Özellikle kimyasal silahlarla şehadete ulaşan yoldaşlarının intikamını almak için yoğunlaşmalarını ve arayışlarını derinleştirir. Diljîn Azadî, başarılarla dolu bir mücadele mirasını geride bırakır. BEHDÎNAN         

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.