• Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Evin Kaya’nın, slogan attığı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a mektup yazdığı gerekçesiyle infazı yakıldı.

 

Türk cezaevlerindeki İdare ve Gözlem Kurulları aracılığıyla tutsaklara “pişmanlık” dayatılırken, tutsakların görüştüğü, mektuplaştığı kişiler, okuduğu kitaplar, yazdığı dilekçeler, ALES’e girmemesi, bağımsızlar koğuşuna geçmeme kararları dahi  tahliyelerinin önüne engel olarak konuluyor. İnfazı tamamlanan ve tahliyesi engellenen tutsaklardan biri de Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Evin Kaya. 

JINNEWS'ten Şehriban Aslan'ın haberine göre; Evin Kaya'nın gözlem değerlendirilme raporunda siyasi koğuşta bulunması, 12 Aralık 2022'de Öcalan’a yazdığı mektup gerekçe olarak gösterildi. Bir diğer gerekçe ise 30 Mayıs’ta sürgün edilen bir tutsak için atılan “Sürgünler bizi yıldıramaz” sloganı olurken, raporun devamında, şunlar kaydedildi: “İşlediği suçtan pişmanlık duymadığından, toplumla tekrardan bütünleşmeye hazır olmadığı kanaati oluşmuştur. Kurumumuzca hükümlü bulunan Evin Kaya’nın 30 Mayıs 2022 tarihinde infazının başlanmış olan kaldırılmamış disiplin cezası bulunmaktadır. İnfaz süresi içerisinde disiplin cezası aldığından hükümlü hakkında olumsuz kanaat oluşmuştur. Kişinin değerlendirme için çıkarıldığı görüşmede suçu ile ilgili pişmanlık duymadığı değerlendirilmiştir. Yeniden suç işleme, topluma ve mağdura zarar verme riski bulunduğu düşünülmektedir.”

Avukatı karara ilişkin itirazda bulundu.  MERSİN