Ödeyemedikleri faturaları yaktılar

  •  “Ödeyemediğimiz faturaları yakıyoruz” diyen emekliler, su, elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı. 

 

Mersin ve İstanbul’da hükümetin açıkladığı zam oranına tepki gösteren emekliker, ödeyemedikleri faturaları yaktı. 

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, hükümetin açıkladığı emekli maaş zam oranına tepki göstermek için, Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelerek, basın açıklaması gerçekleştirdi. “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartını açan emekliler, yeni yılın ilk gününde devreye giren zamların emeklilere yapılacak zamları ötesinde emeklilerin tüm maaşlarını erittiğini belirtti. Eylemde konuşan Ahmet Karakuş, “Maaşlarımızı ister dolar ya da euro ile, ister ekmek/ et, elektrik, ulaşım, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar üzerinden değerlendirelim, emeklilerin gerçek aylıklarının artık açlık sınırının bile altına indiği açıkça görülmektedir” dedi. 

En düşük emekli aylığının 5 bin 200 TL olması gerektiğine dikkat çeken Karakuş, “Açlık sınırının 4 bin 652 TL olduğu bir ülkede, 8 milyon emekli 2 bin TL’nin altında emekli aylığı almaktadır. Bu nedenle ortalama emekli aylığı yoksulluk sınırının altında olmamalıdır. Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, ekmek, gibi temel ihtiyaç maddeleri emekliler için yüzde 50 indirimli olmalı ve aradaki fark devlet tarafından sübvanse edilmelidir. Bu fiyatlara temel ihtiyaç maddelerini sağlıklı şekilde tüketebilmek emekliler için adeta hayaldir. Bu nedenle temel ihtiyaç maddeleri için devlet emeklileri sübvanse etmelidir” şeklinde taleplerini açıkladı. Açıklamanın ardından emekliler, “Ödeyemediğimiz faturaları yakıyoruz” diyerek beraberlerinde getirdikleri su, elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı. 

Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şubeleri, emekliler için belirlenen zam oranlarına ilişkin, “İnsanca yaşamak istiyoruz” şiarıyla Kadıköy’de açıklama yaptı.“Emekli maaşı ile geçinemiyoruz. İnsanca yaşmak istiyoruz, maaşlara ek zam yapılsın” pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi. Tüm Emekliler Sendikası Üyesi Hüseyin Yıldız, iktidarın emeklilere yüzde 25 zam verdiğini fakat yüzde 100 geri aldığını söyledi. 

Dövizde yapılan oynamalarla iktidarın yandaşlarını zengin ettiğini belirten Yıldız, “Hazinede para kalmadığından, emeklileri, emekçileri kendinize kul ettiniz. Şehir içi ulaşıma, elektrik ve doğalgaza insafsızca zamlar yaptınız. Çarşı pazar yangın yerine döndü. Hayatımızı zehir ettiniz” dedi.

En düşük emekli maaşının 5 bin 200 TL olması için mücadele edeceklerinin altını çizen Yıldız, taleplerini sıraladı. Açıklama alkışlarla son buldu.  İSTANBUL

 

Faturalardaki vergi kaldırılsın

Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamları protesto eden Halkevleri, faturalardaki vergilerin kaldırılmasını talep etti. 

Halkevleri, doğalgaz ve elektriğe gelen zamları protesto etmek amacıyla Enerji Bakanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Polisin engeline karşı kite, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “AKP mezara halk iktidar” sloganları attı. Polisin engeli üzerine açıklama bakanlığa yakın bir parkta yapıldı. “Halk soyguncuları sırtından atacak, enerji üretim ve dağıtım kamulaştırılsın” pankartının açıldığı açıklamada, “Ampul patlayacak”, “Bunlar ekmeğimize, aşımıza göz koyanlardır” dövizleri taşındı. Kitle adına konuşan Halkevleri İç Anadolu Bölge Temsilcisi Serdar Kibar, elektriğe yapılan yüzde 75 ile yüzde 158 arasındaki zammın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yıllık yüzde 36’lık Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) çok üzerinde olduğunu belirtti. Enerji şirketlerinin bankalara olan borçlarının halkın sırtına yıkıldığının altını çizen Kibar, “Bankaların verdiği toplam ticari kredilerin yüzde 9’u enerji şirketlerine aittir. Elektrik Üretim Anonim Şirketi, (EÜAŞ)’dan elektriğin Kilowatt (Kwh) saatinin 31 kuruşa alan enerji şirketleri, konutlara 135 kuruşa, ticarethanelere ise 189 kuruşa satmaktadır. Bu yetmez gibi kademeli faturalandırma ile sözde yoksullara destek olacaklarını iddia etmektedirler. TÜİK verileri gibi nerede ve nasıl hesaplandığı bilinmeyen bir 150 Kwh enerji yalanı vardır ortada. Bir hane 150 Kwh saat elektrik kullanımını aşarsa kademeli olarak ödeyeceği miktar artmaktadır” dedi.

Dört kişilik bir hanenin aylık elektrik kullanımının asgari 230 Kwh saat olduğunu belirten Kibar, “Elektriğe yapılan fahiş zamlar, yaz ve kış saati uygulamalarında olduğu gibi enerji tasarrufu, verimlilik sağlayacağı gibi koca yalanlarla bizlere sunulmaktadır. Yoksulların hayatlarını bırakın iyileştirmeyi daha da yaşanmaz hale getirmektedir” şeklinde konuştu.

Doğalgaza yapılan zamlardan dolayı kışı battaniye altına geçirdiklerini kaydeden Kibar, zammın sadece doğalgaza yapılmadığını, kartlı sayaç kullanan abonelerin geçmişe dönük zamların yansıtılmasının da ayrı bir soygun olduğuna vurgu yaptı. Kibar, enerji üretiminde özelleştirme ve serbestleştirme politikalarının bedelinin halk tarafından ödendiğini ifade etti.  

Enerji, doğalgaz üretimi ve dağıtımının derhal kamulaştırılması çağrısında bulunan Kibar taleplerini şu şekilde sıraladı: “Temel hizmetler kamu yararı gözetilerek adil ve demokratik bir planlama ile üretilmeli ve dağıtılmalıdır. Yalanı, dolanı, talanı bırakın, Bu halk soyguncuları sırtından atacak, Zamlar geri alınsın, enerji üretimi ve dağıtımı kamulaştırılsın. Her konuta aylık 230Kwh saat elektrik, 140 M3 doğalgaz parasız verilsin, faturalardaki vergiler kaldırılsın, enerji şirketlerinin borçları tahsil edilsin, faturaları ödenemeyenlerin elektrik ve doğalgazlarının kesilmesi yasaklansın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.