Ödüllü gazeteciye müebbet

Rojhat Doğru

Rojhat Doğru

  • Çektiği görüntülerle ödüle layık görüldüğü Kobanê protestolarına eylemci olarak katıldığı iddiasıyla yargılanan gazeteci Rojhat Doğru hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 

Galî Kurdistan TV’nin eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında haber takibini yaptığı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen Kobanê protestolarına katılmak, birlikte kaldığı cezaevindeki eski oda arkadaşlarına para göndermek ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak ve “Örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla açılan davanın 12. duruşması görüldü. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasına Doğru katılmadı. 

Duruşma, gazeteci Doğru’nun para gönderdiği eski oda arkadaşı Yusuf Bayram'ın tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenmesiyle başladı. Mahkeme başkanı, neden ifadeye çağrıldığını soran Bayram’ı “Sen sorularımızı cevap ver” diyerek azarladı. Bayram, daha önce Silivri 5 Nolu Cezaevi'nde birlikte aynı koğuşta kaldığı Doğru’nun cezaevinde maddi sıkıntılar yaşaması nedeniyle ihtiyaçlarını kendi hesabından karşıladığını, bu nedenle Doğru'nun kendisine 500 TL borçlandığını anlattı. Doğru’nun cezaevinden çıktıktan sonra bu parayı PTT üzerinden kendisine gönderdiğini dile getiren Bayram, Doğru’nun bu parayı herhangi bir örgütsel amaçla göndermediğini vurguladı. 

Tanık ifadesi ardından söz alan iddia makamı, davaya ilişkin araştırılmasını istedikleri bir husus olmadığını belirterek, daha öncesinden hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sundu.

Bilirkişi raporunu görmedi

Amed'de yakalanan notta yer alan “Rojhat” isimli kişinin Rojhat Doğru olduğunu iddia eden savcı, Doğru’nun haber takibini yaptığı 6-8 Ekim Kobanê olayları sırasında yaralanan R. Özdemir isimli tanığın, kendisine ateş eden kişinin Galî Kurdistan TV muhabiri Rojhat Doğru olduğu yönündeki ifadesine mütalaasında yer verdi. Savcının, bu konuya dair olay yeri görüntülerinde Doğru’nun elinde sadece kamera olduğuna dair bilirkişi raporuna değinmemesi ise dikkat çekti.  

Savcı, Doğru’nun Kobanê olayları sırasında ellerinden yaralanmasına rağmen çektiği görüntülerle ödül aldıktan sonra HÜDAPAR üyeleri tarafından internette hedef gösterildiği haberin linki ve 'diyalog süreci'nin devam ettiği 2014'te çalıştığı televizyon kanalı için Kandil’de röportaj yaptığı PKK üyeleriyle çektiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafı da suç delili olarak gösterdi.

İki ayrı suçlama

Savcı, Doğru’nun haber takibi yaptığı protestolar sırasında yaralanan müşteki R. Özdemir’e yönelik silahla öldürmeye teşebbüs suçunun örgüt faaliyeti kapsamında işlediğini savundu. Savcı, Doğru’nun "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Savcı, ayrıca Doğru’nun haber takibi yaptığı BDP’nin 2013'teki Amed'de düzenlediği ve yasa dışı slogan atıldığı iddia edilen yürüyüşe katıldığını kaydetti. Doğru’nu el konulan telefonunda bulunan müzik kayıtları, röportaj için gittiği Kandil’de elleri silahlı örgüt üyeleriyle çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşması "örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri övdüğü, meşru gösterdiği" ileri sürüldü. Savcı, söz konusu fotoğraflar ve paylaşımları gerekçe göstererek, “Zincirleme şeklinde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza talep etti. 

Doğru’nun avukatı Resul Temur, esas hakkındaki mütalaaya katılmadıklarını belirterek, savunma için süre talep etti.

Gazeteci Rojhat Doğru, Kobanê protestoları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberi ile 2015 yılında birincilik ödülü almıştı. Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın siteler ve sosyal medyada hedef gösterilen Doğru, haber takibini yaptığı protestolara eylemci olarak katıldığı ve bir kişiyi silahla yaraladığı ileri sürülmüştü. Doğru protestolar sırasında bir kişiyi silahla yaraladığı iddiasıyla üç ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.