Öfkelenmemek imkansızdı

Berfin Hezil

Berfin Hezil

  • KDP’nin Şengal’den kaçışını çektiği görüntülerle dünyaya duyuran gazeteci Berfin Hezil, "Öfkelenmemek insanın elinde değildi" dedi. 

 

Irak'ın en büyük ikinci kenti olan Musul'u 10 Haziran 2014'te herhangi bir direnişle karşılaşmadan ele geçiren DAİŞ, aynı yılın Ağustos ayında Êzîdîlerin yurdu Şengal'e yöneldi. Binlerce Êzîdînin katledildiği ve esir alındığı DAİŞ saldırısında, Kürdistan Demokratik Partisi'ne (KDP) bağlı pêşmerge güçlerinin kentten kaçarak Êzîdîleri yeni bir fermanla karşı karşıya bıraktığı görüntüler hafızalara kazındı. DAİŞ'in 3 ağustos 2014'teki Şengla saldırısı sırasında KDP'ye bağlı güçlerin kaçışısını çektiği görüntülerle dünyaya duyuran gazeteci Berfin Hêzîl, "Halk Şengal’den Zaxo’ya geçiyordu. İnsanlar, ‘Pêşmerge bizi korumadı, silahlarımıza el koydu, direnmemize izin vermedi. Bu yüzden korkup kaçtık’ diyordu. O esnada pêşmergeler de kaçıyordu. Öfkelenmemek insanın elinde değildi. Ben de ‘Neden kaçıyorsunuz, bütün silahlarınıza rağmen neden bu topluluğu korumadınız’ diye sordum. ‘İnisiyatif bizde değil’ cevabı veriyorlardı” dedi. 

Susuzluktan öldüler

DAİŞ saldırısı sonrası birçok Êzîdînin Şengal Dağı'na varmadan yaşamlarını yitirdiğini belirten Hezil, şöyle devam etti: "2-3 yaşındaki çocuklar susuzluktan, yaşlılar daha dağa varmadan öl

üyordu. Öyle bir sıcaklık vardı ki insan nefes almakta güçlük çekiyordu. 50 derecenin altında o dağa sığınıyorlardı. Rojava’nın reflkesleri güçlüydü. Şengal’in sesini duydular ve çabucak refleks gösterdiler. Büyük bir tehlike altında olmasına rağmen yönlerini Şengal’e verip yaşam koridorunu açtılar.

'Ucuza satıp ucuza aldı'

Karayılan’ın çağrısıyla gerilla Kandil’den Şengal’e geldi. Şengal Dağı'nın üç tarafından koridorlar açıldı. Kurtarma döneminde 15-20 Ekim’de koridor kapatıldı. Bu büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirdi. Rojava tarafından saldırdılar. Şengal Dağı dört taraftan ablukaya alındı. Halk aç kaldı. Barzani helikopterle Şengal Dağı'nın üstünde tur attığında Êzîdîler, ‘Barzaniler bizi ucuza satıp ucuza aldı’ dedi. HPG bir koridoru açmak için günlerce çatışmaların içindeydi ama pêşmerge o hafif silahlarıyla Şengal’e girdi. Onlara kim yolu açtı? Tabi ki DAİŞ açtı. Sonra, Şengal’i onlar kurtardı, denildi. Madem 'Şengal’i kurtardık' diyorlar çatışmada yaşamını yitiren sadece bir pêşmergenin ismini söylesinler. KDP ne yaparsa yapsın o ihanetinden kendini temizleyemeyecektir. Onlar yargılanmadan bu halk o günleri unutmayacaktır."

DAİŞ'e en iyi cevap YBŞ idi

Hezil, Şengal kurtarıldıktan sonra savunma gücü olarak YBŞ'nin kurulduğunu ve kadınların da bu oluşum içerisinde yerlerini aldıklarını hatırlattı. Hezil, bu durumun çok anlamlı olduğuna işaret ederek, "Şengal’de en büyük başarı kadınların YBŞ’ye katılmasıydı. Êzîdî inancında kadınlar önemli bir yere sahip olmalarına rağmen İslamiyetin etkisiyle ötekileştirilmişlerdi. Bu süreçte bu savaşı başlatanlara en anlamlı cevap, kadınların kendini YBŞ’de örgütlemesiydi. Belki de Barzani ve DAİŞ’e en büyük cevap YBŞ’nin kurulmasıydı. İkinci anlamlı gelişme ise kendilerini çok çabuk bir şekilde örgütlediler. Meclislerini ve partilerini kurdular" şeklinde konuştu.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.