Öfkeliyiz, tecridi kabul etmiyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Uzun yürüyüşün 3. günü

Uzun yürüyüşün 3. günü

  • Almanya’nın Heilbronn kentinden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlayan Uzun Yürüyüş 4. gününde. Gençler, “Bu yürüyüşte birbirimizden güç alıyoruz. Önderliğimiz özgür olana kadar bu mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

DENİZ BABİR / LEYLA AKARSU

Uzun Yürüyüş’ün Salı günkü durağı Stuttgart, Stadtgarten meydanı oldu. Gençler yürüyüş güzergahında bulunan Stuttgart Antifa bürosunun önünden geçerken “Berxwedan Jiyane”, “Freiheit” (Özgürlük) pankartları açarak eyleme destek verdi. Böblingen kent merkezine doğru yaklaşık 18 km yol alan eylemciler Böblingen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde şehit anmasında buluştu. 

Birbirimizden güç alıyoruz
Eylemde yer alan 19 yaşındaki Rojbin İlhan, DAİŞ’in Şengal’i işgal etmesinden sonra ailesi ile birlikte Almanya’ya gelmiş. Eyleme ikinci kez katıldığını söyleyen Rojbin, “Her gün bir şehirden diğerine yürüyoruz. Bu yürüyüşlerde yeni arkadaşları tanıyoruz. Kürt gençleri olarak Önder Apo’nun esaretinden dolayı öfkeliyiz. Yürüyüşten mücadeleye devam etmek için güç alıyorum” dedi.

Önder Apo özgürlüğün simgesi
Rojbin, “Genç bir Kürt kadın olarak Önder Apo’yu özgürlük simgesi olarak görüyorum. Önderliğimizin fikirleri bizi özgürlüğe yaklaştırıyor ve yeni bir yaşam bilinci sunuyor. Önderlikten haber almadığımız her an durum daha da tehlikeli bir hal alıyor. Artık bütün Kürt kadınlar, gençler ayağa kalkmalı. Zaman Önder Apo’yu özgürleştirme zamanı” diyerek tüm gençlerin alanlarda olması gerektiğini vurguladı.

Kimse bizi durduramaz
Eylemin en önünde puşisi ve üzerine bağladığı sarı kırmızı yeşil örgü ile yürüyen Şırnaklı Destan Çatıktaş da,“Önder Apo’nun felsefesinden korktukları için tecrit uygulanıyor. Bizi ‘terörist’ olarak nitelendirip, bunun üzerinden Önder Apo’ya uygulanan tecridi meşrulaştırıyorlar. Biz hakkımızı ve Önderliğimizin özgürlüğünü talep ediyoruz. Önder Apo’dan haber alana kadar mücadele etmeye, alanlarda olmaya devam edeceğiz kimse bizi durduramaz” diye konuştu.

Umut hakkını yaratacağız
Kuzey Kurdistan’dan Avrupa’ya sürgün olarak gelen Murat Aşkan da uzun yürüyüş eylemcilerinden biri. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin Kürt gençleri tarafından kabul edilemeyeceğini vurgulayan Aşkan, “Önder Apo’nun paradigması halklara ulaşmasın diye tecrit uygulanıyor ve Uluslarası Komplo devam ediyor. Kürtleri Önderliksiz bırakmak için her şey yapılıyor. Biz Kürt gençleri Önder Apo’ya verilmeyen umut hakkını kendimiz yaratacağız” diye konuştu.

TC NATO’nun ardına saklanıyor
Heilbronn Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Gülistan Ateş, yıllardır çalışmalarda yer alan genç bir Kürt kadın. Gülistan, “Önder Apo’ya 24 yıl önce kurulan komplo sadece ona değil bütün Kürt halkına ve halklara yapılan bir komplodur. 24 aydır uygulanan tecrit 24 yıllık komplonun bir devamı ve ‘kimse bize bir şey diyemez, yaptırım uygulayamaz çünkü NATO üyesiyiz’ anlayışıyla hareket eden devletin bir argümanıdır” dedi.

Barışın muhatabı Önder Apo
İki yıldır Almanya’da yaşayan Mehmet Çelik, “24 aydır uygulanan tecrit Kürtleri yok saymak onları muhattap almamak anlamına geliyor. Devletin ne yapmak istediğini bilmiyoruz ancak Önder Apo’ya yaklaşım Kürtlere yaklaşımdır. Bu tecridin kaldırılmaması Türkiye’nin geleceği için tehlike ve savaş demektir. Çözüm için Türkiye’deki halkların özgürlüğü için Önder Apo’nun muhattap alınması gerekiyor” diye konuştu.

Sara Dorşin’in evinde buluşacaklar
Gençler yürüyüşün 4. gününde (Çarşamba) Reutlingen Eskaterpark’dan şehir merkezine yürüyerek, Holzmart’da miting yapacak. Eylemciler Almanya’dan Kurdistan dağlarına giderek mücadele ederek 7 Nisan 2019 Türk devleti tarafından yapılan hava saldırısı sonucu şehadete ulaşan YJA-Star gerillası Sara Dorşin (Sarah Handelmann) kaldığı eve doğru yürüyüş gerçekleştirecek.

Enternasyonalistler Lozan’a vardı

İsviçre’in Cenevre kentinde 6 Şubat’ta başlayan Uzun Yürüyüş’te enternasyonalistler Lozan’a ulaştı. Yürüyüşün ikinci günü Lozan’a bağlı Morges kasabasının Parc de L’indépendance meydanında araya gelen eylemciler Kurdistanda yaşanan deprem felaketinde yaşamını yitirenlerin anısına kollarına siyah bez bağladı. 
Enternasyonalistler, 20 km yol katlederek Lozan Antlaşma’sının yapıldığı binanın bulunduğu Place de Riponne Meydanı'na ulaştı. Burada bir açıklama yapan enternasyonalistler önünde bulundukları binanın Kürtlerin kaderini belirlediğini vurgulayarak, “Kurdistan bu binada 4 parçaya ayrıldı. Şu an 4 ayrı ülkenin işgali altındadır. 100 yıl önce yapılan bu antlaşmanın artık zamanı dolmuştur. Önder Apo üzerinde ki tecritin bir an önce kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması Kürt sorununun çözümüne temel olacaktır” denildi. Eylemciler Bern Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe katıldılar. Etkinlikte Rojavada mücadele eden enternasyonalist aktivistlerin yolladıkları mesajlar dinlenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.